(SIDE2): Søndag er det igjen klart for cupfinale på Ullevaal stadion i Oslo. En av årets mest prestisjefulle kamper spilles med tusenvis av seere både på stadion og foran TV-en.

Mange begynner å lade opp til kampen allerede på lørdag, med kvinnefotball på dagen og øl på kvelden. Men det er heller ingenting i veien for å varme opp med en ekte fotballfilm:

«United»
Norske «United» med Håvard Lilleheie i hovedrollen passer bra før årets cupfinale, da handlingen foregår i Haugesund (for de minimalt fotballinteresserte: Haugesund er et av lagene i årets cupfinale). Filmen handler om Kåre som drømmer om å spille på Manchester United og å gifte seg med kjæresten Anna. Men etter at han flere ganger har forsømt henne til fordel for fotballen, finner hun tilbake til ekskjæresten Stian. Nå må Kåre jobbe hardt for å få drømmene oppfylt.

«Bend It Like Beckham»
Keira Knightleys gjennombruddsfilm handler om den indisk-britiske tenåringsjenta Jess som drømmer om å bli fotballspiller. Dessverre har ikke foreldrene samme plan. De mener hun bør bli lege og at hun skal gifte seg med en indisk gutt de plukker ut. En dag blir hun kjent med Jules, som er den beste spilleren på det lokale kvinnefotballaget. Jules tilbyr Jess en plass på laget. Men hva gjør de hvis foreldrene finner det ut?

«Hooligans»
Dette er en film du ikke bør ta lærdom av før cupfinalen. Den handler om Matt, som spilles av Elijah Wood. Da han flytter til London, havner han i et miljø av hooligans - såkalte fotballfans som egentlig bare er ute etter bråk.

LES MER: Se Frodo slåss på bare never

«Fever Pitch»
Nick Hornbys roman er filmatisert to ganger, én gang i USA og én gang i Storbritannia. Da førstnevnte tar for seg amerikansk fotball, er det selvsagt sistnevnte du bør se. Filmen fra 1997 handler om engelsklæreren Paul (Colin Firth) som er en stor fan av Arsenal. Da han møter Sarah, får han problemer. Hun forstår ikke at Arsenal er viktigere enn noe annet!

«Mean Machine»
Når tidligere fotballspiller Vinnie Jones spiller hovedrollen, blir det en ekte fotballfilm. «Mean Machine» handler om fotballspilleren Danny som fengsles etter å ha havnet i bråk med to politimenn. I fengselet skal det arrangeres en kamp mellom de ansatte og de innsatte. Nå er det opp til Danny å gjøre fengselskameratene til gode fotballspillere.

«Ladybugs»
Frister det med en enkel komedie, kan dette være filmen å lade opp med. Den handler om Chester, som lyver på seg en karriere som fotballtrener. Sjefen blir imponert og setter ham til å trene datterens fotballag. Problemet er at de er elendige. For å redde laget, kler han opp forlovedens sønn som jente. Men ting blir ikke bedre av at sønnen forelsker seg i sjefens datter.

«Escape to Victory»
Under andre verdenskrig utfordres en gruppe krigsfanger til å spille en fotballkamp mot nazistene. Men fangene planlegger å bruke kampen som en rømningsvei. Filmen har mange kjente navn, blant annet Sylvester Stallone, Michael Caine og Max von Sydow. I tillegg er en rekke kjente fotballspillere med, blant annet Pelé, Bobby Moore, Osvaldo Ardiles og norske Hallvar Thoresen.