Gå til sidens hovedinnhold

Bloggernes store dilemma

- Jeg skal prøve så godt jeg kan, men jeg tror det kan bli vanskelig i starten nå, sier Caroline «Fotballfrue» Berg Eriksen.

(SIDE2:) Norges mest populære bloggere møtte som mange andre dilemmaet om hva skal man skrive når hverdagen føles så triviell og verden plutselig ble så grufull fredag 22. juli.

Samtidig opplevde flere at deres lesere ba dem skrive om noe litt annet enn terrorangrepet.

De fleste har valgt å løse det ved både å skrive om sine egne følelser og ved å blogge om sine vanlige ting som mote og kosthold.

- Det føltes ikke riktig å blogge som vanlig i tiden etter angrepet, derfor har hendelsen preget innleggene mine hver dag frem til nå. Nå skal jeg så smått blogge som før igjen, etter ønske fra leserne, og gi de noe annet å lese om. Jeg tror vi trenger det nå, alle sammen, sier Marie Brudevold til Side2, bedre kjent som Supermarie.

På nært hold
Det sammme skriver Caroline Berg Eriksen, eller Fotballfrue.

- Jeg har fått mange e-poster fra dere de siste dagene, og de fleste av dere spør om jeg ikke vær så snill kan blogge om noe annet enn tragedien. At dere leser nok om det i media, og at når dere klikker dere inn her, hadde det vært godt å lese om noe helt hverdagslig og normalt, ikke noe trist og ubegripelig. Jeg skal prøve så godt jeg kan, men jeg tror det kan bli vanskelig nå i starten. Men vær så snill og husk, at selv om bloggen etter hvert vil bli som før igjen, betyr ikke det at tankene mine ikke er med alle pårørende og berørte etter fredagen, skriver Berg Eriksen.

Hun viser blomsterbildene fra Oslo og forteller om hvordan hun og ektemannen alene og sammen med venner har lagt ned blomster og deltatt i markeringer.

Caroline Berg Eriksen sier til Side2 at hun vurderte bare å la bloggen ligge uoppdatert etter angrepene. Hun var selv på Jernia i Torggata, to gater ned fra Grubbegata, da bomben gikk av i Regjeringskvartalet. Vinduene ble blåst inn og det hele opplevdes svært skremmende.

- Bli en del av fordøyelsen
- Jeg vurderte ikke å blogge i det hele tatt, men jeg valgte i stedet å kutte ned på bloggingen. Det føltes meningsløst å blogge om hverdag, klær og trening etter tragedien. Likevel var det jo mange som ønsket «normal» blogging, men jeg følte det var ok i hvert fall å vente over helgen. Dessuten ville jeg ikke selv fått noen form for glede av det der og da. Jeg er en veldig følsom person, og synes det er godt å skrive ned følelsene mine, i tillegg vet jeg at mange lesere setter pris på litt tanker fra meg, derfor valgte jeg heller å være litt åpen, og skrive noen ord om tragedien i ettertid. Mandagen startet jeg litt normalt igjen, med en oppskrift. Jeg følte at det var en fin og myk start, sier hun til Side2.

Det samme sier Marie Brudevold.

- Jeg lurte aldri på om jeg skulle la være å blogge, jeg lot heller bloggen bli en del av fordøyelsen og samholdet etter det som skjedde. Å sette ord på ting har alltid hjulpet meg i vonde tider, det gjaldt også denne gangen, sier hun.

Redd for å misforstås
Flere av bloggerne sier at de har tatt et bevisst valg å forsøke å gi sine lesere et pust i de overveldende følelsene. Men innrømmer mer enn gjerne at aktiviteten deres føles merkelig.

- Det er aldri lett å vite hvordan enkelte vil reagere i ettertid av en slik tragedie. Det er alltid noe som kan misforstås, og jeg ønsket ikke at det skulle skje etter alt dette, sier Berg Eriksen.

Når inntreffer normalen
Supermarie eller Marie Brudevold har også omtalt terrorhandlingene.

Hun skriver i et blogginnlegg at hun lurer på når det blir ok å klage over været igjen, lårene sine eller for mye reklame på TV3. Når inntreffer «normalen» og hvordan vil den te seg?

Hva er det å klage på? Det nye perspektivet gjør at alt føles så ubetydelig og meningsløst i forhold, og jeg får dårlig samvittighet av de rareste ting. Hvordan våger du å bruke uttrykk som «dødssøt» nå, Marie? Skriver hun.

23. juli skrev hun innlegget «For alt vi har. Og alt vi er».

Å være langt borte
Nettenestea eller Anette Haga var bortreist under terrorangrepet, men ble likevel kraftig berørt og har skrevet om hvordan det er å være langt borte.

- I natt fikk jeg ikke sove. Jeg ble liggende i mørket med så mange tanker i hodet, at jeg til slutt ga opp. Listet meg opp til et annet soverom, slik at jeg kunne ha lyset på¿ Der ble jeg liggende og lese, selv om det var vanskelig å konsentrere seg. Leste ofte den samme siden 2-3 ganger. Til slutt sovnet jeg med brillene på, og boken på brystet. Det eneste jeg husker fra drømmen min er at jeg ble jaget rundt i skogen, samtidig som beina mine beveget seg i slow motion. Da jeg våknet håpet jeg av hele mitt hjerte at gårsdagens hendelser bare var et mareritt, men jeg skjønte relativt fort at det ikke var det, skriver hun.

Kommentarer til denne saken