TEST DEG SELV: Ta teoriprøven(gratis)

Nesten 50 prosent av alle personskader med fotgjengere skjer i november, desember og januar. Dette opplyser If Skadeforsikring i en pressemelding.

If fikk innmeldt 141 personskader blant fotgjengere som ble skadet i trafikken i 2007. 59 tilfeller hendte i november, desember og januar.

- I november er det høyest risiko for fotgjengere å bli skadet. Det er helst på grunn av mørketiden og manglende synlighet at fotgjengerulykker skjer, sier rådgivende lege i If Marit Krohg til Nettavisen.

Å bære refleks kan være en billig og enkel livredder, hvor personen med refleks er synlig på 140 meters hold i nærlysene fra en bil.

En bilist som kjører i 50 km/t har dermed ca 10 sekunder på å styre unna fotgjengeren.

Uten refleks har bilisten bare to sekunder på seg i samme farten og med nærlys.

LES MER: Finn én dødelig forskjell

Menn verst skadet
Aldersgruppen under 10 år og over 60 år er overrepresentert.

- Barn er gjerne de som er flinkest til å ha på seg refleks, men de er også gjerne de mest utforutsigbare fotgjengerne som gjør at de lettere blir utsatt for skade, sier Krohg.

De hyppigste skadene er bruddskader i bena.

- Men dersom det er litt krefter inn i bildet, så blir man lett slengt opp i været og lander hardt på asfalten. Noen skader kan gi varige mén, spesielt utsatt er man for hodeskader, sier Krohg.

Hun legger til at det er større sjanse for å bli alvorlig skadet som fotgjenger i kollisjon med en bil, enn som bilfører i kollisjon med en annen bil.

- Hver fjerde sak ender med omfattende skader der også hodeskade inngår, sier Krohg.

Det går aller verst utover menn.

- Menn er overrepresentert når det gjelder de alvorligste fotgjengerskadene. Dette er litt overraskende, for menn er også overrepresentert i trafikkulykker hvor fart er involvert. Og så er de altså overrepresentert i fotgjengerulykker også, sier Krohg.

Hun tror kanskje at menn har en høyere risikoatferd enn det kvinner kan ha.

- Menn er kanskje mer optimistiske og tror de skal rekke å krysse et fotgjengerfelt i full fart, mens dama gjerne står igjen på den andre siden og venter, sier Krohg.

Norske fotgjengerfelt er farligst
Nettavisen har tidligere påpekt at Norge er det farligste landet i Europa for fotgjengere. Dette viste en undersøkelse fra mobilitetsorganisasjonen Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), som har hovedkontor i Paris.

Undersøkelsen var basert på tall fra i fjor, og viste at Norge hadde 3,7 døde fotgjengere per million innbygger.

NAF understrekte overfor Nettavisen at de fleste dødsulykker skjer idet fotgjengerne krysser veibanen.

- Det er bilisten som kan forårsake mest skade, og det er føreren som må ta det største ansvaret med å vise hensyn, fortalte kommunikasjonssjef i NAF Inger Elisabeth Sagedal til Nettavisen.

LES MER: Norske fotgjengerfelt er livsfarlige

Det siste fra Nettavisen Motor

- 10 knallgode nybil-kjøp

- La dem gå konkurs

- Disse slipper fartsbot uansett

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor