(iOslo.no) I 2008 ble 19.431 personer knipset i Oslo-politiets fotobokser, en nedgang på drøyt 700. Sjefen for Trafikkpolitiet i Oslo Jan Kristiansen sier til iOslo.no at de gjerne skulle tatt flere lovbrytere på veien.

Statistisk sett tryggere
- Det er ikke til å legge skjul på at når man ser på flere saksområder har vi hatt et lavere antall saker enn tidligere. Det er ikke tilfredsstillende, men tallene sier bare noe om hvor mange saker vi klarer å håndtere. Om folk er mer eller mindre lovlydige tar lengre tid å analysere, sier Kristiansen.

- Betyr det at det er lettere for råkjørerne å unngå å bli tatt?

- Nei, det vil jeg ikke si. Du kan si det statistisk sett. Hvis du kunne beregnet hvor vi ikke er, kunne du si det, men det lar seg ikke gjøre, svarer Kristiansen.

Les også: Her blir du ikke tatt

Les også: Han er Bergens skrekk

Ressursspørsmål
Han forteller at nedgangen skyldes et lavere aktivitetsnivå og/eller vanskeligere saker.

- Vi har ikke fått sett på om det er færre overtredere eller om vi bare ikke har fått tak i dem, sier Kristiansen.

Men antallet fotobokssyndere som blir straffeforfulgt handler også om ressurser.

Disse fotoboksene tar flest
- Hadde det vært tre ganger så mange som kunne behandle sakene, kunne vi tatt tre ganger så mange. Vi velger selv hvor mange saker vi initierer, ut ifra kriterier og mål vi har, sier Kristiansen.

Det er fortsatt to fotobokser i Oslo hvor flest blir knipset. 5811 gikk i fella på Ring 3 i Granfosstunnelen, mens Vålerengatunnelens fotoboks ga 4280 førere en smekk. Det er disse to som veksler mellom å ta flest, både i Oslo og i hele Norge.

81 fratatt førerkortet
Bare 81 personer ble fratatt førerkortet etter å ha blitt tatt i fotoboks i Oslo i fjor. Det er en nedgang på 62 beslag.

Oslo-politiets kriminalitetsstatistikk for 2008 viser at andelen trafikkforseelser er mindre i Oslo enn i landet for øvrig. Mens nesten 20 prosent av alle lovbrudd i resten av landet er trafikkforseelser, er andelen bare 8,3 prosent i Oslo.

Les flere nyheter fra iOslo.no.