(iOslo.no) To fotobokser i Oslo, en på Ring 3 og en på riksvei 4, slås ikke på i vinter. Årsak? Miljøfartsgrensen, som senker tillatt fart fra 80 til 60 kilometer i timen.

- De skal ikke være aktivert i vinter, sier politioverbetjent Jan Kristiansen i Trafikkorpset i Oslo politidistrikt til iOslo.no.

- Ikke lettere å slippe unna
Årsaken er at trafikksikkerheten og kriteriene for fotoboksene er endret når farten er satt ned.

Kristiansen avviser imidlertid at det gjør sjansen mindre for å bli tatt.

- Jeg vil ikke si det sånn. Nå er det så mye varsling av fotobokser uansett. De gjør en viktig jobb, men kontrollnivået blir ikke mindre av at de ikke slås på. Kontrollen der og da blir borte, men vi har vanlig aktivitet på strekningene, sier han.

Her står boksene
De to fotoboksene som slås av står på Ring 3 ved Tåsentunnellen i retning Ullevål og på Trondheimsveien like ved Rødtvet mot sentrum.

Kristiansen forteller at miljøfartsgrensen har en betydelig effekt, men at effekten minker på visse tider av døgnet.

- Farten blir redusert, det vet vi. Den blir ikke til enhver tid 60, men betydelig under 80 kilometer i timen, sier han.

Må finne seg i det
- Får dere mange reaksjoner fra folk som blir stoppet for å ha kjørt for fort i henhold til miljøfartsgrensen?

- De blir stoppet i henhold til farten på stedet. Da får de finne seg i det. Men vi kjenner ikke til at vi får noen protestsvar på at de blir stanset, sier Kristiansen.

Miljøfartsgrensen er opprettet for å begrense mengden svevestøv. Svevestøvet produseres blant annet av piggdekk, og virvles opp av alle biler.

Les flere nyheter fra iOslo.no.