De fleste av oss har sett bilder av oss selv som ikke er spesielt flatterende, eller å ha tatt bilder av andre som overhodet ikke gjør modellen rett. Og det er ikke noe merkelig med dette, fotografering av mennesker kan være utrolig vanskelig!
Uerfarne modeller, familiemedlemmer, og folk som helst holder seg bak kameraet, kan alle by på utfordringer når de skal foreviges på film eller minnekort.
Her gir vi deg noen enkle tips for å forbedre resultatene når du skal fotografere mennesker - eller for når du selv skal fotograferes.
Klær
Vi begynner med klærne. Det er viktig at modellene er iført klær som kler dem, og som passer inn i resten av bildet. Horisontale striper kan få folk til å se bredere ut, mens vertikale striper kan skape en illusjon av at folk er høyere og tynnere enn de egentlig er.
Striper, samt mønstre og sterke farger tar mye oppmerksomhet, og kan lett ta fokus vekk fra selve menneskene i bildet. Husk på dette før den som skal fotograferes eventuelt velger å benytte stripete eller mønstrede klær.
Svært mørke farger kan lett dominere bildet. Om modellen i tillegg er lys i huden, vil det være svært vanskelig å eksponere bildet riktig om hun eller han er kledd i sort. Det er viktig at man finner klær som passer modellens hud- og hårfarge, slik at resultatet blir mest mulig flatterende.
Fargene på klærne bør også passe fargene i resten av bildet. Fotograferer du i sort/hvitt, må du tenke over hvilke gråtoner de forskjellige fargene skaper.
Les mer om fotografering i sort/hvitt her.
Husk også at klær som er ekstremt tidsriktige fort kan gjøre at bildene blir ufrivillig morsomme når de går av moten. Noen ganger er imidlertid dette halve poenget, at man skal ha et minne over hvordan man så ut på et visst stadie av livet. Vær derfor bevisst hva du vil med bildet. Ønsker du at det skal kunne brukes i flere år fremover, bør du velge mer tidløse og klassiske klær, enn om du ønsker et tidsdokument.
Posering
Det er ikke uten grunn at kjendiser og modeller ofte ser bedre ut foran kameraet enn det vi vanlige dødelige gjør. De har nemlig lært seg kunsten å posere. Men det er ikke så vanskelig som du tror. Under gir vi deg en rekke tips til hvordan du kan forbedre posituren til deg selv eller de du fotograferer.
Kroppsholdning
En god holdning er noe av det viktigste når man poserer for bilder. Pass på at modellen er rett og rak. Ikke så mye at man ser ut som en streng skolelærerinne, men akkurat så mye at man ser passe stolt og selvsikker ut.
Et triks kjendisene bruker mye når de blir fotografert på den røde løperen, er å plassere det ene benet bak det andre, og å lene vekten på det bakerste benet. Slik ser man rettere, rakere og høyere ut. Vær allikevel påpasselig med at modellen ikke overdriver, da denne posituren lett kan få han eller hun til å se ut som om de må veldig på do.
Vri kroppen
De aller færreste ser flotte ut på bilder om de blir fotografert rett forfra mens de bare står rett opp og ned. Den klassiske posituren som kler de fleste, er en såkalt 3/4-positur, der hodet er lett vridd bort fra kameraet, og den ene skulderen er nærmere kameraet enn den andre.
Om du ønsker at modellen skal se slankere ut, finnes det triks for dette også. En måte er å snu underkroppen vekk fra kameraet, og deretter svinge overkroppen mot kameraet. Dra i tillegg skuldrene tilbake, og dytt brystet fram. Også her er det viktig at man ikke overdriver, slik at det ser unaturlig ut.
Hender
Det sies at hender er det andre mest uttrykksfulle elementet i et bilde, nest etter øynene. Allikevel er de et evig problem. De er liksom alltid i veien i tillegg til at de egentlig ikke er spesielt fotogene. Fotografert fra feil vinkel, kan de lett se ut som en uformelig klump.
Men hender er svært uttrykksfulle, og bør ikke overses. Spre fingrene og bøy gjerne håndleddet litt. Flettes de inn i hverandre mister de form. Peker modellen mot kameraet, virker fingrene tykkere og kortere.
Armer
Ingenting er verre enn når armene bare henger og slenger. Plasseres armene litt ut fra kroppen, slik at det dannes mellomrom, vil modellens armer se slankere ut, samt at kroppens former blir mer definert. Samtidig dannes det linjer i bildet, som er tiltrekkende for øyet å se på.
Les mer om bruk av linjer i bilder her.
Nakke og hake
Nakken/halsen gjøres lengre ved å vende hodet litt vekk fra kameraet, strekke hals og deretter bøye hodet litt ned. Slik unngås også dobbelthake. Selv de slankeste mennesker kan få dobbelthake på bilder om de inntar visse positurer.
Et annet triks for å unngå dette er å sørge for at kameraet er plassert litt høyere enn modellens ansikt.
Øyne
Øynene ofte det aller viktigste og mest uttrykksfulle i et portrett, og bør behandles deretter. Sørg for at øynene alltid er i fokus, og husk at bildets uttrykk skifter i forhold til hvor modellen ser. Ser modellen rett i kameraet, skapes kontakt med betrakteren, men det kan også føre til at øynene dominerer bildet fullstendig.
Om modellen ser like over eller ved siden av kameraet når hun eller han ble fotografert, får man et mer drømmende og nøytralt uttrykk som unngår sterke konfrontasjoner, men samtidig oppstår også en viss avstand til betrakteren.
Les mer om øynene og blikket i bilder her.
Smil
Den gamle klisjeen om at et smil starter med øynene er faktisk sann. Mange anbefaler at man tenker på noe hyggelig eller morsomt, slik kommer smilet ofte av seg selv. Et stort smil ser ofte mer ekte ut enn et lite et.
Et triks for å unngå stive smil, er å lukke øynene, puste inn, og deretter puste ut, og smile idet bildet blir tatt. Som fotograf kan du telle til tre før du tar bildet slik at modellen vet når det skal skje.
Slapp av!
Uerfarne modeller, sjenerte familiemedlemmer eller fotografer som for en gangs skyld blir tvunget til å stå foran kameraet i stedet for i sin vante og trygge plassering bak det, kan ha en tendens til å stivne. Dette skaper sjeldent gode bilder, men resulterer gjerne i falske smil, nervøs fikling med hendene og pussige grimaser.
Det er svært viktig at man lærer seg å slappe av og være naturlig foran kameraet for å få best mulig resultat. Et triks mange stjerner benytter seg av er å snu hodet vekk, og deretter tilbake mot kameraet rett før bildet blir tatt. Dette skaper en viss spontanitet i bildet, og gjør at det ser mindre stivt ut.
Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.