Gå til sidens hovedinnhold

Slik tar du flotte bilder om natten

Det er ingen grunn til å pakke sammen kameraet og gå hjem når solen går ned.

Verden forandrer seg om natten. Gatene tømmes for mennesker, himmelen fylles av stjerner, lysene slås på, nattdyrene våkner. På denne tiden av døgnet får ting et helt særegent uttrykk, som vanskelig kan gjenskapes i dagslys.

Det er derfor absolutt ingen grunn til å pakke sammen kameraet og gå hjem når solen går ned. Heller er det da du bør bevege deg ut, og fange alt det spennende natten har å by på.

Stativ
Det aller viktigste utstyret du trenger, ved siden av kameraet, er et stativ. Om natten må man bruke lang lukkertid, og da trengs noe stødig å plassere kameraet på for å unngå bevegelse i bildet. En annen ting som kan være hendig er en ekstern utløser, eventuelt kan du bruke selvutløser. Dette for å unngå bevegelsen som skapes når du trykker ned lukkeren.

Lær kameraet å kjenne
For å kunne ta bra nattbilder er det viktig at du lærer kameraet ditt å kjenne. Sannsynligvis vil du få utrettet lite med et kompaktkamera, om det ikke har mulighet for å stille eksponering, fokus og iso manuelt. Bruk derfor helst speilrefleks, eller et mellom- eller storformat om du foretrekker det.

Noen kameraer har en egen nattmodus, men dette er ikke alltid ideelt. Det kan være lurt å teste dette ut på forhånd før du gjør et stort og viktig opptak. På mange kameraer finnes en lukkertid helt ned til 30 sekunder, noe som kan være nok for mange typer nattbilder.

Speilreflekskameraer har også en funksjon som heter B, bulb, som gjør at du selv kan bestemme hvor lenge lukkeren skal være åpen, det betyr at du må ta tiden selv med en klokke. Dette vil være nyttig i situasjoner der det er veldig mørkt, eller om du ønsker å bruke en lav iso eller liten blenderåpning.

Fokus
Et kameras autofokus vil ofte slite med å finne fokuspunkter om det er veldig mørkt, en god idé kan derfor være å bruke manuell fokus. Lys opp motivet først med lommelykt, still inn fokusen og lås den.

Vær oppmerksom på isoverdien, har du stativ så bør du kanskje ikke bruke en for høy iso, ettersom bildet da kan bli fullt av støy eller korn. Om du tar bilder av statiske ting som for eksempel bygninger, så spiller det ingen rolle om du bruker en ekstra lang lukkertid.

Eksponering
Å få riktig eksponering i mørket er vanskelig. Her må du bare prøve deg fram, og ta mange like bilder men med forskjellige innstillinger. Ikke slett bilder mens du er ute i mørket, det kan være vanskelig å dømme bildet ordentlig på den lille skjermen.

Standard bruk av blitz er ikke spesielt nyttig ved nattfotografering. En vanlig kamerablitz vil høyst sannsynlig ikke klare å lyse opp hele motivet, men kun det som er aller nærmest, og dette vil da fort kunne bli flatt. Det finnes allikevel måter å nyttiggjøre en blitz under fotografering i mørket, se Vær kreativ med blitzen. Motiver kan også lyses opp ved bruk av lommelykt og andre lyskilder, såkalt lysmaling.

Lyset
Natten går gjennom mange stadier. Først skumring, så kommer den gylne timen, solnedgang, bekmørket, så soloppgang og den gylne timen igjen. Alle disse stadiene har hvert sitt unike lys og hver sine farger. Mest kontrast får du når det er bekmørkt, mest farger finnes i skumringen og den gylne timen.

Motiver
Det mangler ikke på motiver etter mørkets frembrudd. Storbyens mange fargede lys gjør seg på bilder. Mange bygninger og landemerker ser flottere ut i mørket. Typiske nattedyr som ugler og flaggermus kan fotograferes i sitt naturlige miljø. Vend også blikket oppover, det finnes en hel himmel av flotte stjerner der oppe. Skulle du være så "heldig" å få oppleve en tordenstorm, still kameraet opp på et trygt sted og vent med lukkeren åpen på at lynet skal utfolde seg foran linsen. Bilder av lyn er spektakulære og du er garantert mange imponerte betraktere.

Forberedelser
Før du går ut er det enkelte praktiske ting du bør tenke på. Finn ut når solen går ned, og gjerne hvor. Sjekk værmeldingen, for å være sikker på at du er kledd for været. Pass selvfølgelig også på at du er trygg, gå gjerne sammen flere. Ta med lommelykt. Men aller mest, ha det gøy!

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.