Gå til sidens hovedinnhold

FpU fikk blankt nei fra LO

Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) søkte om pengestøtte fra LO til et prosjekt for å bekjempe ungdomsledighet, men svaret de fikk var ikke særlig positivt.

«Vi har registrert at Landsorganisasjonen (LO) bidrar med økonomisk støtte til politiske partier. Vi ønsker å søke om støtte på 100 000,- kroner for prosjektarbeid i året 2013 konkret rettet mot politisk undomsarbeid for å skape fokus på ungdomsarbeidsløshet og løsninger i lys av årets valgkamp», skriver FpU i søknaden.

- Vi søkte til LO i februar, og fikk litt overraskende svar direkte fra Roar Flåthen, hvor han skriver at LO ikke gir årlig støtte til politiske partier, sier FpU-leder Himanshu Gulati til Nettavisen.

- Et merkelig svar
Gulati reagerer på begrunnelsen fra Flåthen, som mandag gikk av som LO-leder, særlig med tanke på at LO-kongressen nylig bestemte at de også skal gi valgkampstøtte til partiet Rødt.

- Med tanke på at de nettopp har gitt millioner av kroner til de rødgrønne, og for første gang i historien har gitt penger til Rødt, så er det jo et merkelig svar. Spesielt siden vi søker om støtte for å se på tiltak for å kunne bekjempe arbeidsløshet blant ungdom, som er en epedemi i Europa, sier han, og påpeker:

- Det var en veldig åpensinnet søknad, hvor vi både ber om innspill og er villig til å se på tiltak som vi både er for og i mot. Vi ber om støtte til et prosjekt, og ikke til valgkamp eller noe spesielt partipolitisk.

«Vi deler ikke alle tiltakene dere skisserer i søknaden, men er positive til viljen dere viser. Vi må dessverre avslå søknaden. Det er forankret i følgende forhold. LO gir ikke årlig støtte til politske partier. Unntaket her er en årlig støtte til Arbeiderpartiet til fagligpolitisk arbeid», skriver Flåthen i avslaget.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Firepartiregjering
Flåthen skriver videre at støtten til Ap er forankret i LO-kongressens vedtak om et formalisert samarbeid mellom LO og Ap, og at det i forbindelse med stortingsvalg er LO-kongressen som avgjør støtte til politiske partier etter særskilte søknader fra partier.

Gulati legger ikke skjul på at han er skuffet.

- LO kommer til å gi Ap 20 millioner kroner totalt i år, og cirka 35 millioner kroner totalt i denne stortingsperioden. Dette viser jo at vi har en firepartiregjering, med Ap, SV, Sp og LO, sier han, og fortseter:

- Det som skuffer meg er at LO skal være en fagforening, men de opptrer som en politisk aktør. Når de bruker så mange titalls millioner kroner på partistøtte, er det synd at de ikke er villige til å støtte et åpensinnet prosjekt for å bekjempe det som kanskje er den største trusselen i Europa akkurat nå. Vi i FpU er opptatt av å forebygge dette før det kommer til Norge, sier Gulati.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Vi ble sure
Dette er første gang FpU har søkt om pengestøtte fra LO.

- Vi var jo tidlig ute med søknaden, og fikk svar i god tid før påske. Men det var først i går da vi så at til og med Rødt har fått støtte, og den nye LO-lederen uttalte at hennes viktigste oppgave var å få den rødgrønne regjeringen gjenvalgt, at begeret rant over og det gikk opp for oss at vi faktisk har å gjøre med en firepartiregjering, sier Gulati.

Han sier de «ble sure», og lagde en plakat om LO-søknaden som de nå sprer på Facebook.

- Vi ser ikke bort fra at vi gjentar ønsket om et slikt prosjekt etter valget, og kanskje da også sammen med andre partier. Dette bør være en problemstilling som hever seg over de partipolitiske skillelinjene, for dersom arbeidsledighet blant ungdom også når Norge, vil det være katastrofalt for økonomien vår, mener han.

Her er noen av tiltakene FpU ønsket støtte til:

* Midlertidige ansettelser: hvordan senke terskelen for at grupper som i dag er utenfor arbeidslive skal få en fot innenor.
* 800.000 til 900.000 av den voksne norske befolkningen er helt eller delvis utenfor arbeidslivet. Vi ønsker et stort fokus på hvordan flere av disse kan løftes tilbake til arbeid og hvordan flere kan benytte sin restarbeidsevne.
* Lavere skatt: stadig flere ungdom dropper ut av den videregående skolen eller blir gående på sosialhjelp eller i NAV-systemet. Vi ønsker fokus på hvordan økt frikortgrense, økt bunnfradrag og eller andre insentiver kan bidra til å få disse ungdommene inn i arbeidslivet.
*- Lavere arbeidsgiveravgift for lærlinger, slik at flere bedrifter og offentlige institussjoner vil skape lærlingplasser.

Kommentarer til denne saken