Gå til sidens hovedinnhold

Fra grus til kunstgress på Valle

VALLE (vif.no): En ny kunstgressbane med undervarme er snart klar til bruk på Valle-feltet.

- Forutsatt at været er brukbart vil gresset være ferdig lagt senest neste mandag. Deretter skal banen testes og godkjennes og vil forhåpentlig være klar til bruk i slutten av måneden, sier daglig leder i Vålerengas breddeavdeling, Tom Hansen, til vif.no.

- Etter at den første kunstgressbanen ble åpnet høsten 2003 har vi hatt en bane nummer to inne på kommunens lister. Da den ble fjernet fra lista, bestemte vi oss for å lage en bane selv. Vi har jobba med prosjektet et års tid og banen er, med unntak av spillemidler, helt egenfinansiert, forteller Hansen.

- Alt har gått etter planen etter at vi starta opp i slutten av juni. Vi er i rute og det ser veldig bra ut.

Undervarme og vanningsanlegg
Den nye kunstgressbanen erstatter dagens grusbane og blir nærmeste nabo til Vallhall. Banen er bygd opp helt fra grunnen av, med underlag av sandmasser, deretter fiberduk, så løs Leca. Til slutt ble det lagt et bærelag med knuste steinmasser, før banen ble avrettet med finmasser.

Det er lagt ca 40 km rør til undervarme i banen. Varmen er vannboren fra fjernvarmeanlegg installert i Vallhall. I tillegg er det lagt inn automatisk vanningsanlegg med 13 spredere.

Spilleflaten på den nye banen er på 105x68 meter. Hele matta har dimensjonene 111x72, som gir arealet 7992 m2. Kunstgresset er av typen Prestige Playfoot XM 40 og er levert av firma UNISPORT Scandinavia AS. Dette er samme type dekke som blant annet IFK Gøteborg, Bodø/Glimt og Odd Grenland har lagt på sine arenaer. Gresset som ble lagt på Skagerak arena i vår er FIFA Star ** sertifisert.

Gresset blir rullet ut denne uka og etterpå skal det legges inn ca 80 tonn finsand i bunnen av dekket, før det blir lagt på ca 80 tonn med sort gummigranulat.

Delvis finanisert av spillersalg
Den nye banen vil gi Vålerengas spillere betraktelig bedre treningsforhold hele året, men blir spesielt nyttig om vinteren.

- Banen er i utgangspunktet bygget som en bane for hele klubben, både elite og bredde, og er blant annet finanisert av spillersalg. Undervarmen sikrer at vi får gode treningsforhold på vinterstid for flere lag. Vi skal fortsatt bruke Vallhall, men klubben blir nå mer uavhengig, sier Hansen.

- Nå får vi anledning til å trene på større flater. Mange av lagene våre har slitt med at de ikke har hatt mulighet til å trene på stor bane, og har dermed ikke fått utviklet de egenskapene de har behov for på større flater.

Alt ligger dermed til rette for en god vinter.

- Oslo kommune har nå åpnet for at vi kan ha vinteråpent også på baner som ikke har undervarme, så om vi får på plass gode rutiner for snørydding og vinteren ikke blir altfor streng, kan vi ha to kunstgressbaner disponible i vintersesongen.

- Mulighetene for en god treningsvinter for alle klubbens lag er øket betraktelig.

Ser på tribuneløsninger
Med et rekruttlag i 2. divisjon og juniorer som hevder seg store turneringer dukker behovet for tribuner opp.

- Vi ser at behovet for tribuner vil oppstå. Det er et sterkt ønske om å spille 2. divisjonskampene våre her, så vi vurderer nå hva vi skal gjøre. Vi har ingen konkrete planer, men har tatt hensyn til det i planleggingen blant annet ved at vi ikke har gjerdet inn den ene langsida. Muligheten er der.

Det har skjedd mye på Valle-feltet de siste årene. Vallhall stod ferdig i 2001, den første kunstgressbanen var klar i 2003 og en ballbinge med kunstgress var på plass i 2005. I tillegg har gressfeltene blitt utbedret og a-lagets treningsbane fått nytt vanningsanlegg.

- Utviklinga på feltet har vært enorm og den vil fortsette i årene som kommer. For breddeidretten blir dette et fantastisk område. Kommunen jobber med en plan for idrettsanlegg som løper fra 2009 til 2012 og vi har meldt inn behov for en tredje kunstgressbane. I tillegg ønsker vi to kunstgressbaner for syverfotball i løpet av den perioden.

- Et nytt klubbhus er også ferdig prosjektert, det er fremdrift i prosjektet og byggestart er forhåpentligvis ikke så langt unna, avslutter Hansen.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka