Gå til sidens hovedinnhold

Fra helvete til hurrastemning

Wall Street avsluttet med en kjemperekyl onsdag.

Få ville trodd det etter å ha sett åpningen, men onsdag ble en festdag for amerikanske investorer.

NA24 - din næringslivsavis

Etter å ha begynt dagen i en utforbakke som varte helt til alle de toneangivende indeksene hadde falt mer enn to prosent, dro Wall Street en kjemperekyl ut av ermet.

Ikke bare ble dagens tap slettet, indeksene tok like gjerne igjen tapet fra tirsdagen også. Industriindeksen Dow Jones klatrer formidable 2,5 prosent til 12270,17 poeng, og passerte dermed det psykologisk viktige merket på 12.000-poeng med et smell. Den brede S&P 500-indeksen er rett bak med en stigning på 2,14 prosent til 1338,6 poeng.

Selv den teknologitunge Nasdaq-indeksen kom seg klart i pluss, opp 1,05 prosent til 2316,41 poeng, etter å ha vært ned hele 3,9 prosent på det verste.

- Et lettelsens sukk
Finansaksjer ledet an dagens oppgang. Aksjestrateg Miller Tabak forteller Marketwatch at markedet var «drastisk oversolgt», og derfor overmoden for en rekyl

Samtidig meldes det om at forsikringsregulatorer fra staten New York har hatt møter med amerikanske banker. Det ble diskutert muligheter for å hente inn ny kapital. Mer kapital kan hindre bankene i å miste sin livsviktige kredittrating, som er et tegn på hvor solide de er.

- Obligasjonsforsikrerne skremmer folk til døde, sier Harry Clark, administrerende direktør for Clark Capital Management, til Bloomberg News.

- Det er et lettelsens sukk på Wall Street som driver rallyet.

Teknosmell
Alle kunne riktignok ikke være med på kalaset. Teknologigigantene Apple og Motorola satte i gang mye av fallet tidligere på dagen, og endte begge med betydelige tap.

Teknologikjempen Apple, som står bak merker som iPod og Macintosh, kom med resultater fra første kvartal etter børsslutt tirsdag, og investorer likte dårlige det de så. Selv om resultatet fra kvartalet i seg selv faktisk lå over analytikernes forventninger, ble aksjonærene ukomfortable med de fremtidsutsiktene selskapet presenterte. Apple guider en inntjening i tiden fremover som er sterkt påvirket av mulighetene for lavere veksttakt i amerikansk økonomi.

Apple-aksjen sendes ned hele 10,6 prosent til 139,07 dollar.

Mobilkjempen Motorola får også så hatten passer. Aksjen raser grusomme 18,7 prosent til 10,01 dollar, etter at det viser seg at de taper kampen mot konkurrentene og mister andeler i markedet.

Legemiddelkjempen Pfizer uttaler derimot at de ser positivt på 2008, og økte resultatforventningene sine. Aksjen stiger 2,8 prosent til 22,86 dollar.

Sterkt fra oljekjempe
Oljegiganten ConocoPhillips la frem et resultat på 2,71 dollar per aksje i fjerde kvartal. Det er en oppgang fra 1,91 dollar i tilsvarende kvartal året før. Omsetningen økte i samme periode til 52,7 milliarder dollar fra 41,5 milliarder dollar.

Ifølge en undersøkelse fra Thomson Financial ventet analytikerne et resultat per aksje på 2,38 dollar.

Aksjen stiger 0,66 prosent til 71,65 dollar, dempet av synkende oljepris.

Oljen stuper
Den amerikanskhandlede WTI-oljen stenger nemlig på 86,83 dollar fatet. Dagens fall på 2,5 prosent innebærer at oljeprisen er på det laveste nivået på tre måneder.

- Fokus er på forverringen av den amerikanske økonomien, som kommer til å ha betydning for USAs energietterspørsel i det kommende året, forteller Rick Mueller, analytiker ved Energetic Security Analysis, til Bloomberg News.

Mye kan tyde på at den amerikanske sentralbankens krisekutt av renten tirsdag har virket mot sin hensikt, når det gjelder olje. I stedet for å roe nervene til oljetradere har det økt bekymringen for at en resesjon er i ferd med å bli et faktum.

Torsdag er det klart for den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene. Denne vil fortelle om utviklingen i etterspørselen og forbruket.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +2,50% til 12.270,17

Nasdaq +1,05% til 2.316,41

S&P 500 +2.14% til 1.338,62

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial