Gå til sidens hovedinnhold

Fra småkjip til beintøff

Sjelden har vi sett noen som har klart å fornye sitt image så ekstremt.

MARBELLA (Nettavisen): Dell har gått fra å være verdens klart største pc-produsent, til å kjempe litt i motbakke det siste året. Kampen mot HP har vært knallhard, og de to gigantene kjemper hele tiden om å ha status som verdens største pc-produsent.

Har glemt forbrukerne
Salget har gått veldig bra for selskapet fra Texas, men i forbrukermarkedet har de ikke klart å feste seg særlig godt, og det har gått hardt ut over aksjekursen.

Med lanseringen av sitt XPS-konsept, med både bærbare og stasjonære ”råtassmaskiner”, for en tid tilbake gjorde selskapet sitt første forsøk på å bli litt hippere og opparbeide seg litt status i entusiastmarkedet – uten at det i første omgang så ut til å hjelpe nevneverdig. Det var på en måte noe som skurret i kombinasjonen med Dell og det å være kul.

Ville forandre image
I fjor tok selskapet et nytt skritt med lanseringen av den etter hvert så berømte slepbare maskinen XPS M2010 med 20-tommers skjerm og avtakbart tastatur. Plutselig hadde Dell gått fra å være et selskap som følger etter utviklingen, til å bli et selskap som virkelig forsøker seg på nye konsepter. Var Dell virkelig i ferd med å fornye seg?

Denne uken avholdt Dell sitt såkalte ”Innovation event”, og det er nesten vanskelig å tro sine egne øyne når en av pc-verdenens tradisjonelt mest trauste selskap viser at de evner å fornye seg.

Markedes tøffeste pc?
I fokus stod ikke overraskende nok selskapets nye ekstreme stasjonære maskin XPS 710 H2C, som ble vist frem for første gang på CES i starten av måneden.

Dette er en datamaskin helt utenom det vanlige, med spenstig design som man ikke forventer fra Dell, ekstreme komponenter og ikke minst en spennende kjøleløsning som får selv hardbarkede overklokkere til å sperre opp øynene.

Ekstrem kjøleløsning
Maskinen er utstyrt med en ”Quad core”-prosessor fra Intel som er overklokket rett fra fabrikk fra 2,66 GHz til 3,2 GHz. Dette utvikler ikke overraskende store mengder varme, og derfor har Dell utviklet et nytt kjølesystem som de kaller ”H2C”. Dette er en løsning som ikke benytter en vanlig kjøleribbe og vifte, men derimot en kombinasjon av vannkjøling og Peliter-elementer.

Dette er mildt sagt en noe utradisjonell løsning for en større pc-produsent å velge, og er noe som frem til nå langt på vei har vært forbeholdt entusiaster som virkelig vet hva de holder på med. Det er også grunnen til at Cnet utnevnte maskinen til ”Best of CES 2007” og gav systemet den høyeste karakteren noen sinne til en datamaskin

Resultatet er at man får veldig god kjøleeffekt på prosessoren, i tillegg til at støynivået på maskinen er overraskende lavt med tanke på hva slags ekstrem maskin det faktisk er snakk om.

For de som vil ha det beste
På grafikkfronten er maskinen utstyrt med to GeForce 8800GTX-kort i SLI-oppsett, noe som gir den absolutt beste grafikkytelsen på markedet i dag.

I tillegg er maskinen naturligvis utstyrt med andre komponenter som er plukket ned fra øverste hylle, blant annet to gigabyte med minne, to Raptor-disker satt opp i RAID – i tillegg til en terabyte vanlig lagring, X-Fi-lydkort og Ageia PhysX fysikkaksellerator.

Én kilowatt
Nå sitter du sikkert og tenker at dette må trekke forferdelig masse med strøm, og da har du helt rett. Maskinen er utstyrt med en strømforsyning på hele én kilowatt. Stapper du maskinen full med harddisker og spiller de heftigste spillene er det derfor ikke helt utenkelig at du kan skru av flere av de andre ovnene dine i leiligheten på vinteren og likevel ha det godt og varmt.

Strømutgiftene kommer på toppen av en innkjøpspris som definitivt ikke egner seg for ”normale mennesker”. Dette er for de som skal ha det beste – koste hva det koste vil, rundt 41.000 kroner.

Samarbeider med spillutviklere
Disse maskinene er ikke overraskende nok i stor grad beregnet for gamere, og Dell har nå også begynt å samarbeide med spillutviklere for å optimalisere spillene for deres heftigste datamaskiner.

For å teste ut det nye systemet fikk vi anledningen til å prøve kommende spill som Crysis, Hellgate: London og ikke ble Ghost Recon Advanced Warfighter 2 vist frem. Spillet er spesiallaget for å kunne utnytte ”quad core”-prosessorer.

Spillfremtiden er spennende
Det er ganske fantastisk å se hvordan nærmest alle tingene i et spill kan flyttes på og ødelegges, noe som muliggjøres gjennom kraften man får med prosessorer med flere kjerner. I fremtiden slipper vi forhåpentligvis flere spill der det blir bråstopp når tanksen du kjører i treffer et lite skur av bambus.

Spillet kan langt på vei anses som unnskyldningen man trenger for å kunne rettferdiggjøre kjøp av en ”quad core”-prosessor, for foreløpig er det alt for få spill som utnytter teknologien.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.