Gå til sidens hovedinnhold

Fra tøffing til sjarmtroll

Ingar Helge Gimle har gått fra roller som røff og slem til å vise sin sanne sjarm på «Skal vi Danse».

(SIDE2): Sist fredag var det skuespiller Ingar Helge Gimles (50) tur til å gå ut av dansen. Han danset seg til god holdning, gikk ned flere kilo og kom i bra form.

- Det var en fin tid, veldig hyggelig og litt nervepirrende. Miljøet rundt var så koselig, også er jeg blitt så glad i Gyda. Hun er en flink lærer, sier Ingar Helge med et smil.

Derfor innrømmer han at det var litt brutalt å bli stemt hjem, også fordi de hadde ligget så godt an. Men han skal fortsette å danse. Hver mandag klokken ni skal han gå nybegynnerkurs hos danselærer Gyda Svela Thorsen for å lære blant annet vals, samba, tango og kanskje følge den indre drømmen om å bli god på Flamenco.

LES: Ingars sjokk-exit.

Kvinnelige beundrere
Vi går langs Karl Johan på vei til baren på toppen av Grand Hotel. En tilfeldig kvinne roper «Skal vi danse?» og Ingar Helge svarer ydmykt med et smil og stopper opp for en liten prat. Det samme gjør han vel inne på hotellet da en annen dame kommenterer hvor flink han er til å danse.

- Så hyggelig at du synes det da. Det var trist å ryke ut, svarer skuespilleren. Han er beundringsverdig åpen og sosial.

WEB-TV:Få gjensyn med Ingar Helge på dansegulvet her.

Liker kombinasjonen
Ingar Helge er et kjent ansikt på norske filmer, TV-serier og på teaterscenen. Likevel er det ikke ofte kjendispressen kaster seg over den allsidige skuespilleren.

- Pressen er ikke interessert i meg, sier han og tar en pause.

- Men det er jo en skuespillerdrøm å være god skuespiller og helt anonym privat. Vi lever av å skape andre personer, men ute i det offentlige rom er vi vanlige mennesker. Amerikanske skuespillere kan ikke være det, men det er behagelig å ikke være for kjent, sier han og legger til at TV har stor påvirkningskraft.

- Er man på TV kommer et lite blaff, når det gjelder teater er det færre som ser. Men det er fint å kombinere TV, film og teater.

Kjent teater-og filmfjes
Ingar Helge har nylig rundet 50 år, og siden han gikk ut av teaterhøgskolen i 1982 kan han vise til en rekke ulike roller. Han har blant annet gått fra Arne Marcussen i såpeserien Hotell Cæsar, til roller i «Absolutt blåmandag»(1999) «Tyven, Tyven» (2001), «Jeg er Dina» (2002), «Ulvesommer» (2003), «Venner for livet»(2004), «Uro» (2006), og «Etaten» (2006), for bare å nevne noe.

Etter flere år ved Trøndelag Teater og Oslo Nye, kom han til Nationaltheateret i 1996. Her kan skuespilleren vise til 26 roller i tidsrommet 1987 til i dag.

- Fysj, så fæl
På tross av en rekke ulike roller er det ofte noe skummelt, men også tøft folk forbinder med Ingar Helge.

- Jeg har hørt mange ganger at jeg er fæl på TV. «Fysj, så fæl på Cæsar», men det er jo ikke meg det der, måtte jeg si.

Ingar Helge forteller at problemet, spesielt under Cæsar, var kombinasjonen av rollen som religiøs leder, løgn, utroskap og unge jenter som virket motbydelig for folk.

- Folk måtte fortelle meg det, jeg ble litt skremt og måtte forklare, sier han og ser ut av vinduet, før han fortsetter:

- Det må være skurker for at noen skal være helter. Jeg har spilt hissigpropper, men jeg er ikke sånn. Det kan ha noe med utseende å gjøre, jeg er tung over øya, har arr og det kan gjøre at jeg blir den røffe og slemme.

Ingar Helge påpeker at skuespillerne er ikke rollene de spiller. Det er yrket deres, å kanskje dra fram de stygge sidene, få lagene fram og tørre å spille helt ut.

Forvandlingen fra noe annet enn snill og lattermild er vansklig å se for seg når man sitter ansikt til ansikt med den rolige skuespilleren.

Mange drømmer
Uka etter «Skal vi Danse» har Ingar Helge brukt på å ta noen øl og kose seg, men snart er det skjerpings igjen, mener han. Da er det dansekurs, finne tilbake formen og bruke tid på ting han har lyst til.

- Jeg har mye drømmer. Jeg har lyst til å lære spansk. Nå har jeg to års permisjon fra Nationaltheatret. Når man gjør teater hver kveld så blir det ikke tid til kurs, men nå har jeg lyst til å gjøre morsomme ting om kvelden, sier Ingar Helge og nevner drømmer som å reise til Australia for å se Australian Open, da han og datteren spiller tennis.

I tillegg har den travle skuespilleren lyst til skrive tekster for å ha et enmannsshow i løpet av et par år. Ordene «slappe av» legges også noe overraskende til rundt fremtidsplanenene.

WEB-TV:Se morsomt innslag av Ingar Helge sammen med Rikets Røsts Henrik Elvestad.

Hva gjør deg glad?

- Når jeg spiller tennis med datteren min. Det er et lykkelig øyeblikk.

Hva gjør deg sint?

- Vold er det verste jeg vet. Voldshandlinger på alle plan. Det er den største skammen ved mennesker. Da blir jeg sint og fortvila. Urettferdigheter mot barn gjør meg også skikkelig forbanna.

- Man ser sjeldent to mennesker kysse og være glad i hverandre, det å være gode mot hverandre burde komme mer fram.

Ultimate fridag?

- Å være sammen med familien min og datteren min. Å være hos broren min, Dag, som er min bestevenn i Valdres. Å sitte foran peisen med øl og prate om livet. Gode samtaler i de omgivelsene, da er jeg alltid glad når jeg kommer tilbake til Oslo.

Født: 28.09. 1956 Aktuell: Røk sist fredag ut av «Skal vi danse». Spiller i filmen «Mirakel» som har premiere til jul Bor: Oslo Sivilstatus: Ugift, datteren Kaja (16)

LES TIDLIGERE LØRDAGSPRATEN MED:

ØRJAN BURØE: Skremte moren med saueflokk.

HENRIK ELVESTAD: - Jeg er litt sjenert

KRISTIN SPITZNOGLE: - Jeg er en seksuell person

ERLEND OG STEINJO: Humor-ekteparet

ESPEN THORESEN:Ikke bare moro.

VENKE KNUTSON: - Jeg er for feig

ZAHID ALI: Mistet håret etter TV-stunt

SIGRID BONDE TUSVIK: - Vil ha slibrige sms-er

JAN ERIK LARSSEN: Bånn gass dørgnet rundt

MONA B.RIISE:Monas fem på topp

RAVI: - Så skift kanal da vel

SIGURD SOLLIEN: Slik sjekker du damer

IDAR VOLLVIK:- Får mange kjærlighetsbrev

TOR MILDE:- Sprit er bra for sexlivet

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis