Gå til sidens hovedinnhold

Fransk finte i EU

Nicolas Sarkozy fjerner EU-konkurransen med et pennestrøk.

Den nyvalgte franske presidenten Nicolas Sarkozy har skapt furore i EU, etter at han klarte å styrke ordene «fri og uhindret» konkurranse fra utkastet den nye EU-traktaten, som det ble forhandlet om denne helgen.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge International Herald Tribune sa den franske presidenten at han handlet på oppdrag fra franske velgere, men finten gikk dårlig hjem hos unionens myndigheter, og den britiske regjeringen, med den avgående statsministeren Tony Blair i spissen.

Fine ord, tomt skall
Konkurransekommisjonær Neelie Kroes sa at EU uten konkurranseregler ville være som et tomt skall.

- Fine ord, men ingen konkrete resultater, sa hun, ifølge avisen.

- EU-kommisjonen vil fortsette å håndheve Europas konkurranseregler håndfast, for å knuse karteller og monopoler og kontrollere statlige subsidier, sa hun.

Sarkozy på sin side hevdet dette vil gi Europa en litt mer human side og sa etter forhandlingene at ordet beskyttelse ikke lenger er tabu.

- Det er bekreftet for første gang at unionen må bidra til å beskytte sine innbyggere, sa han.

Skeptiske eksperter
Franskmennenes erkemotstander var derimot ikke like fornøyd. Tony Blair, som hadde håpet på å avslutte karrieren med en å ro i land en EU-avtale, insisterte på at troen på det frie marked ikke er fjernet fra traktaten.

Ifølge Financial Times hevder derimot konkurranseeksperter at Sarkozys fjerning av «fri og uhindret» fra traktaten vil ha en negativ innflytelse på konkurransemyndighetene i Brussel, og europeisk rettsvesen. Tidligere konkurransekommisjonær Mario Monti tror forandringen vil gjøre det vanskeligere for Brussel å slå ned på proteksjonisme og kartellvirksomhet.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai