Gå til sidens hovedinnhold

Franske politikere angriper Apple

Det franske parlamentet vedtok tirsdag en lov som krever at Apple åpner kopiteknologien bak iTunes og iPod.

Lovforslaget ble tirsdag ettermiddag vedtatt i parlamentets underhus med 296 mot 193 stemmer, ifølge nyhetsbyrået AP. Det skal nå videre til overhuset senatet.

Loven krever at selskaper Apple, Sony og Microsoft åpner sine kopisbeskyttelsesteknologier slik at konkurrenter kan tilby kompatible produkter. I praksis er det imidlertid markedsleder Apple som vil bli rammet av loven.

Begrensninger
I dag kan man ikke direkte laste ned musikk fra andre nettbutikker enn Apples iTunes Music Store til selskapets iPod-spillere, som har brorparten av markedet for slike spillere. Man kan heller ikke uten videre bruke andre spillere sammen med iTunes Music Store, men man kan konvertere filene slik at de kan brukes på andre spillere.

Denne inkompatibiliteten har etter alt å dømme vært en fordel for Apple, siden selskapet tidlig ble markedsleder.

Franske politikere mener det er urimelig at man ikke fritt kan lytte på musikk man lovlig har kjøpt, selv om man skulle bytte til en annen spiller.

Hva gjøre Apple?
Det har vært spekulert over om Apple vil si «adieu» til det franske markedet heller enn å gå med på kravene fra franske politikere. Apple har foreløpig ikke villet kommentere utviklingen i Frankrike.

Men franske politikere har gjort det klart at man vil jobbe for å gjøre lovgivningen gjeldende i hele EU.

Til gjengjeld for å kreve kompatibilitet mellom ulike musikksystemer, inneholder lovforslaget også bøter for piratkopiering.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken