Gå til sidens hovedinnhold

Fredrik på ski i dødssonen

Dhaulagiri er blant de tøffeste fjellene over 8000 meter. Her skal Fredrik Ericsson kjøre ned på ski.

I fjor døde svenske Tomas Olsson da han sammen med sin norske kamerat Tormod Granheim skulle kjøre på ski ned Nordveggen på Mount Everest.

Nå skal landsmannen Fredrik Ericsson prøve seg på et fjell som regnes som betydelig tøffere. Hvis han greier det han har satt seg fore, er det i så fall som den første i verden.

Ericsson, som kommer fra Umeå, er heltids ekstremskikjører. Han har jobbet som skilærer på Oppdal, men har de siste årene perfeksjonert klatreteknikken i sin base i franske Chamonix.

Det sjuende høyeste
Fjellet Dhaulagiri er 8167 meter høyt, og da det ble oppdaget av europeerne på begynnelsen av 1800-tallet, trodde de at det var det høyeste i verden. Navnet betyr for øvrig ”hvitt fjell” – slik sett deler det navn med Kvitfjell og Mont Blanc.

Men Dhaulagiri er av et helt annet kaliber enn de sistnevnte. Fjellet er det sjuende høyeste i verden, og det regnes som et av de vanskeligste å bestige av fjellene over 8000 meter. Ingen nordmenn har vært på toppen av fjellet.

- Dhaulagiri blir en kamp mot tynn luft, kulde og vindkast. I tillegg kommer 3000 høydemeter med klatring og skikjøring i bratt og utsatt terreng. Det er alt dette som gjør det til et spennende eventyr, sier Ericsson.

I slike høyder er oksygenkonsentrasjonen i lufta så lav at kroppen brytes ned. Klatrere kaller dette for «dødssonen».

Solo
For å gjøre det enda vanskeligere for seg selv, skal Ericsson gjøre hele turen solo. Han får ingen hjelp fra sherpaer, og han skal ikke ha med seg oksygen.

En novise over 8000 meter er Ericsson ikke. I 2004 ble han den første svensken som kjørte på ski ned fra 8000-meterstoppen Shisha Pangma i Tibet. Året etter sto Gasherbrum 2 (8035 moh.) for tur. Da hadde han nordmannen Jørgen Aamot med på laget.

Da Nettavisen snakket med Ericsson i dag, sto han på flyplassen klar til å fly til Nepal. Etter planen skal han være tilbake om seks uker.

Du kan følge Fredriks vei mot toppen, og ikke minst turen ned, på hans nettside www.fredrikericsson.com.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis