Gå til sidens hovedinnhold

- Som å være på gutterommet

Men Fredrik Skavlan innrømmer at svenskene har fått ham til å skjerpe seg.

(SIDE2:) Fredag debuterte Fredrik Skavlan talkshowet sitt fra Oslo etter et år i Sveriges Television (SVT) i Stockholm. Det vil si han smugdebuterte jo før jul da showet ble sent fra Oslo på grunn av Nobelpriskonserten og Will Smith og Jada Pinkett-Smith var gjester.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

- Men det er som å komme tilbake på gutterommet. Her var vi i ni år, sier han og slår ut med armen i Studio1 på Marienlyst. Det ser kanskje intimt ut på TV, men selve studioet er på 800 kvadratmeter.

Hemmelig verden
- Og det ser akkurat ut som i Stockholm, det er litt som at det fins to parallellverdener og jeg er den eneste som vet om dem, flirer han overfor Side2. Så virker det også som han har gjort Sverige til sitt annet hjem. Både han og kjæresten Maria Bonnevie bor både der og her ettersom de jobber begge steder. Det går helt fint.

Da Fredrik Skavlan ga seg med talkshowet sitt på NRK etter ni år, var det for å gjøre noe helt annet. Så hanket svenskene ham inn etter et par år, og nå produseres nye «Skavlan» av både NRK og SVT. Og verten selv har det moro igjen, mye takket svenskene.

- Da vi lagde «Først og sist» var vi veldig opptatt av å være aktuelle og bladde febrilsk i avisene hver dag mot sending for å finne aktuelt stoff. Svenskene har lært meg at vi bør stole mer på oss selv. Vi er ikke så opphengt i det råaktuelle lenger og vi tar heller opp temaer og har gjester vi vil snakke med, sier Fredrik Skavlan til Side2.

Beklager svorsken
Før sendingen på Marienlyst «pepper» han publikum med at svenske medier roste det svenske publikummet som verdens beste. Litt brødrerivalitet har aldri skadet og folk responderer som små løver på oppfordringen å slå svenskene i entusiasme.

- Og så beklager jeg at jeg svorsker litt, sier han ydmykt, et fenomen som jo ofte bringer småfnising blant nordmenn.

Men det er en utfordring å skulle skape interessant talkshow for to land.

- Du har for eksempel en gjest som Carolina Gynning som kan gå inn i ethvert TV-studio i Sverige og alle vet automatisk hvem hun er og hva hun har gjort. Men her i Norge er hun jo totalt ukjent. Det er en balanse å forklare nordmenn hvem hun er uten at det høres dumt ut for svenskene, og omvendt, mener han.

Parkinsons stoler
Og så er det selvfølgelig de berømte, nye stolene som Fredrik Skavlan skal ha betalt den nette sum av 49.000 kroner for per stol for at hans gjester skal sitte godt. Han lirket og lurte lenge med SVT, men de snurpet sammen pengesekken.

Stolene av merket «Lobby Chair» er designet av Charles & Ray Eames. Og de er en hit blant talkshowverter. Den berømte Parkinson på BBC hadde slike stoler. Kveldens ene gjest, utenriksminister Jonas Gahr Støre, sier han har sittet veldig godt. Men gir stolen terningkast tre.

- Så dyre stoler fortjener ikke høyere karakter, spøker han.

Selv synes Skavlan det er stas med «Lobby Chanir»-stolene, selv om ideen ikke startet med Michael Parkinson, men med en slitt en han kjøpte brukt på en dansk nettside.

- Det er en investering. Denne gang har jeg tenkt å holde på lenge, og blir det ikke slik så får jeg vel ta dem med meg hjem da.

LES MER FRA FREDAGENS SKAVLAN:

John Mayer: - Pretty solid, Støre
- Fikk gitaren signert av Mayer

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken