Gå til sidens hovedinnhold

Fredriksen forlanger innsyn

Maktkampen mellom John Fredriksen og Kjell Inge Røkke hardner til.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Multimilliardær John Fredriksen nekter å gi seg i budkampen mot Kjell Inge Røkke.

NA24 - din næringslivsavis

Gjennom boreselskapet Seadrill ønsker han å sluke Røkkes riggselskap Aker Drilling. SeaDrill kom på tampen av fjoråret med et bud på 40,50 kroner på aksjene i Aker Drilling, forutsatt en akseptgrad på 90 prosent hos de utestående aksjonærene samt at selskapet fikk foreta en due diligence.

Budet fra Fredriksen kom etter at Røkkes Aker Capital kjøpte seg opp til 44,97 prosent og dermed over den pliktige budgrensen for aksjer notert på Oslo Børs. Aker annonserte så at de ikke ville akseptere noe bud på sine aksjer i den størrelsesorden som Fredriksens riggselskap kom med, samt at de selv la inn et bud på 39 kroner per aksje på de resterende aksjene i Aker Drilling.

- Har fortrinn
Styret i Aker Drilling har ikke noe tro på at SeaDrill kommer til å få kontroll på 90 prosent av selskapet, siden Aker eier nærmere 45 prosent. Dermed mener de det ikke er noen grunn til å gi SeaDrill tilgang til å gjennomføre gjennomgangen.

I en pressemelding opplyser SeaDrill mandag om at de reduserer akseptgraden på det frivillige budet på 40,50 kroner fra 90 til 50 prosent, forutsatt at en due diligence blir akseptert av styret i Aker Drilling. Blir ikke dette godkjent vil SeaDrill trekke budet.

SeaDrill opplyser om at de mener Aker Capital har et konkurransefortrinn i kampen om Aker Drilling da selskapet har tilgang til all informasjon gjennom sin deltakelse i Aker Drilling-styret.

Markedet har allerede priset inn en budkamp på Aker Drilling. Mandag endte Aker Drilling på 41,50 kroner som er høyere enn de foreløpige budene til begge parter.

Kan lamme selskapet
Due diligence kan forklares med en kjøpers prosess for å kontrollere at selskapet er i henhold til det selgeren har informert om. Kjøperen ønsker også å avdekke viktige forhold som selger kanskje ikke er klar over selv.

En due diligence er en levende prosess, og den kan ta så mye tid at den under en periode kan lamme selgerens organisasjon. Dersom den potensielle kjøperen er en konkurrent, kan vedkommende få kjennskap til forretningshemmeligheter som kan skape problemer for selger hvis det ikke blir et salg

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis