- Seadrill sender et etterforskningsteam til Australia for å undersøke hendelsens opphav, og for å tilegne oss lærdom for å unngå at slikt skjer i industrien igjen, melder riggselskapet.

NTB meldte lørdag at hele mannskapet ble evakuert fra den norske oljeriggen West Atlas, i Timorhavet utenfor Australia, etter en lekkasje. Et åtte kilometer langt flak befinner seg utenfor nordvestkysten av Australia, etter uhellet på Montara-feltet, rundt 700 kilometer fra byen Darwin.

Fredriksen
West Atlas er en jack-up rigg og eies av selskapet SeaDrill, hvor skipsreder John Fredriksen eier 33,26 prosent gjennom investeringsselskapet Hemen Holding Ltd.

Riggen er leid ut til det thailandske operatørselskapet PTTEP som drifter brønnen på Montara-feltet.

Det som skjedde var en hydrokarbonlekkasje fra en tilstøtende brønn, og ikke fra plattformen som enkelte medier har skrevet. Grunnen til lekkasjen er ukjent.

- Hydrokarbonutblåsningen gikk til et nivå hvor evakuering var nødvendig fra riggen som en sikkerhet, heter det fra selskapet. Alle ble trygt evakuert i henhold til fastlagte rutiner.

Tett samarbeid
Seadrill jobber tett med National Offshore Petroleum Safety Authority (NOPSA), og det thailandske operatørselskapet PTTEPA etter denne ulykken.

- Oljeselskapet må ta ansvaret for denne situasjonen, sa Seadrill-sjef Alf C. Thorkildsen til NA24 lørdag.

Fredriksens riggselskap jobber også med å få på plass en annen jackup-rigg som heter West Triton for å bore en avløsningsbrønn for å fikse problemet.

- Når lekkasjen er under kontroll, vil Seadrill igjen gå om bord riggen West Atlas og sjekker den for skader, heter det.

Høyst uvanlig
Australia har satt i verk flere tiltak for å renske opp etter oljeutslippet, som fortsatt skal pågå. Oljeflaket skal nå sprayes med kjemikalier fra lufta.

- Er det vanlig at slike ting skjer?

- Nei, dette er høyst uvanlig, sa Thorkildsen til NA24.