Gå til sidens hovedinnhold

- Det er nok best å overlate alt til Claire

Kjendisene spøkte og lo før kveldens Fredspriskonsert.

(SIDE2): - Det er et privilegium og et eventyr å få være her. Jeg visste ikke helt hva jeg kunne vente på forhånd, men jeg har lært så mye om organisasjonen og arbeidet den gjør, og det har vært svært moro å være her, sa Homeland-skuespilleren Claire Danes da hun møtte pressen før onsdagens Fredspriskonsert i Oslo Spektrum.

Spøkte og lo

Sammen med skuespillerkollega Aaron Eckhart, blant annet kjent fra de siste Batman-filmene, skal hun lede konserten. På pressekonferansen hadde de to en god tone. På flere av spørsmålene fra journalistene var det tydelig at det ikke var like enkelt for Danes å gi et svar, og ved et par anledninger reddet Eckhart henne med å ta over.

- Nei, vi kjenner hverandre ikke fra før. Vi har manus i kveld, men vi må nok øve en del til først, sa hun på Side2s spørsmål om hvordan de trodde kvelden kom til å gå.

Fleipete responderte da Eckhardt:

- Det er nok tydelig at det er best å overlate alt til Claire.

Årets fredspris ble delt ut tirsdag, og gikk til organisasjonen Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW. I salen onsdag vil det befinne seg flere prominente gjester, blant annet er Kongehuset representert ved Kronprins Haakon. Mette-Marit er fremdeles sykemeldt etter nakkeoperasjonen sist måned.

Norske Envy

Med låta One Song gjorde norske Envy aka Vincent Dery og Nicolay Sereba, seg først bemerket. Duoen har fått æren av å stå på scenen sammen med storheter som Mary J Blige og James Blunt. Gutta selv ser fram til kveldens opplevelse, og sier de har ønsket dette i flere år.

- Dette passer oss veldig. På den nye plata vår som kommer, så har vi flere låter som handler om tema som passer inn, sier gutta til Side2.

At salen er fylt av personer som vanligvis ikke innfinner seg på en Envy-konsert, tar de med ro.

- Jeg tror at Nobelkomiteen har tenkt at det er vår oppgave å få salen til å reise seg og være med, hehe.

LES OGSÅ: Madde må droppe Nobel-fest

LES MER HER: Disse skal Homeland-stjernen lede på Nobelkonserten

Danes er i Oslo sammen med ektemann og deres lille sønn, og sier at hun så langt ikke har fått sett så mye av byen.

- Men vi skal bli igjen noen dager, og jeg gleder meg til å oppleve mer.

Kontroversielt

Britiske Jake Bugg var ikke til stede på pressekonferansen, da han ble værfast grunnet tåka på Oslo Lufthavn. Også Morrissey uteble, - han gjør ikke pressekonferanser.

At Morrissey ble booket for å spille under Fredspriskonserten, forundret mange. Etter 22. juli-angrepet i Oslo, kom nemlig vegetarianeren med en uttalelse der han mente massemordet på Utøya ikke kunne sammenlignes med behandlingen dyrene som brukes i produksjonen av McDonaldsmat. Svenske Timbuktu ble spurt om hva han syntes om at artister med slike uttalelser ble booket, men svensken mente det var opp til arrangøren å bestemme - mens amerikanske Mary J Blige viste til Nelson Mandela, som døde denne uken.

- Mandela oppfordret hele tiden til tilgivelse og å gi mennesker en ny sjanse. Det er det dette dreier seg om.

Til stede var også Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad. Han uttrykte glede over at både artister og verter hadde sagt ja til å komme.

- Fredspriskonserten har blitt en stor suksess, og det er takket være artistene og vertene. Uten dem hadde det ikke blitt slik, og vi i Nobelkomiteen er veldig glade for at alle er her.

Kjemiske våpen

Artistene og skuespillernes forhold til Nobelprisen ble også etterspurt på pressekonferansen. Blant annet hvilken verdi en slik pris har i forhold til ungdom i våre dager.

- Jeg tror det er viktig at de kan lære at det finnes andre måter å løse konflikter på, mente Eckhardt, mens Blige sa årets vinner poengterte det viktige med en slik pris.

- Årets vinner jobber for å få bort kjemiske våpen, og det er viktig at unge mennesker vet hvordan generasjonene før har lidd under bruken av slike våpen.

Også svenske Zara Larsson og Omar Souleyman skal opptre. Sistnevnte er fra Syria, og han fikk naturlig nok spørsmål om det å spille på en fredskonsert, samtidig som hjemlandet er midt i en katastrofal krig. Den tidligere bryllupssangeren forklarte at han mente fredsbudskapet alltid var viktig, over hele verden, og sa han var svært takknemlig for at han får spille under konserten.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken