Gå til sidens hovedinnhold

- Nå er homokampen vunnet i Frp

Christian (22) og Bjørn-Kristian (20) jubler.

GARDERMOEN (Nettavisen): - Det er en stor seier, sier de unge Frp-politikerne til Nettavisen.

Lørdag vedtok nemlig Fremskrittspartiets landsmøte å fjerne alt som står om omkamp om ekteskapsloven i partiets handlingsprogram.

Det er svært godt nytt for de to, Christian Haugen (22) og Bjørn-Kristian Svendsrud (20), som begge er åpent homofile.

- Det betyr at man godtar dagens situasjon, sier Bjørn-Kristian.

Frp har vært en sterk motstander av den nye ekteskapsloven som ble innført i 2009, som åpnet for at også homofile kan gifte seg.

Nå sier altså partiet ikke lenger nei til homoekteskap og homofil adopsjon.

- Det er en kjempestor merkedag. Nå står det ingenting om at man er mot ekteskapsloven, og jeg mener det er et steg i veldig bra retning, sier Christian.

- Håper på flere homofile
Da seieren var et faktum lørdag ettermiddag, sto jubelen i taket hos de to homofile FpU-erne.

Christian postet da et av bilde av han og Bjørn-Kristian på Facebook og Twitter, med homoflagg og pyntet til landsmøtefest:

«To som er fornøyde med at Frp ikke lenger mot homofile ekteskap og adopsjon. Hurra!» skrev han, og gratulasjonene har siden strømmet på.

De mener vedtaket betyr mye for partiet.

- Det er ikke så mange åpne homofile i Frp, så vi håper både på homofile velgere og homofile tillitsvalgte, fordi det beriker et parti, sier Bjørn-Kristian, og legger til:

- Hvilken legning du har er irrelevant, men det handler om å få normalisert dette i partiet, noe vi nå er glad for at blir tydeliggjort, sier han.

- Ingen grunn til å ikke stemme
Christian sier han kjenner mange homofile som stemmer Frp, eller som ikke har gjort det nettopp på grunn av motstanden mot ekteskapsloven.

- Nå føler jeg de ikke har noen grunn til å ikke stemme på oss lenger, sier Christian.

Bjørn-Kristian mener vedtaket også er viktig fordi det anerkjenner likekjønnede par som i dag har barn.

- De barna som eventuelt er adoptert eller har blitt til ved assistert befruktning, blir nå anerkjent av oss som et politisk parti. For meg personlig er det veldig viktig, sier han.

- Frp burde ha gått foran
I tillegg til at de er homofile, er begge politiske nestformenn i Frps ungdomsparti, i henholdsvis Vestfold og Oslo.

De mener FpU har mye av æren for at moderpartiet nå sier ja til ekteskapsloven.

- Vi er jo med i FpU begge to, og som liberalist skal man jo ikke ha noe som helst å gjøre med hva folk gjør med sine liv, og hvem de elsker. Derfor er dette et sted der Frp burde ha gått foran, sier Christian, før Bjørn-Kristian påpeker:

- FpU var tilhenger av ekteskapsloven før den kom, og man var tilhenger av at homofile skulle få like rettigheter som heterofile. Det er også et tegn på at FpU går foran Frp, men i dag er det irrelevant siden vi nå har kommet så langt, sier han.

- Barn har vært et sidespor
- Hvorfor tror dere motstanden mot homofile ekteskap har vært så stor i Frp?

- Det har jo stått sterkt at barn skal settes først, når det handler om homofil adopsjon. Jeg er kristen selv, så jeg har jo de verdiene fra kirken, men jeg mener det har vært et sidespor, sier Christian, og legger til:

- Selvfølgelig skal man sette barna først, men alle blir jo vurdert etter strenge kriterier hvis man skal søke om å adoptere. Det blir jo ikke mindre strenge regler om man er homofil.

- Alltid blitt møtt med stor respekt
Begge forteller imidlertid at de aldri har opplevd noen problemer med å være åpne homofile i Frp.

- Jeg har aldri opplevd noen problemer med min legning. Jeg har alltid blitt møtt med stor respekt, sier Bjørn-Kristian.

Christian er enig. Han håper nå at flere gjør som dem.

- Jeg tenker at det er veldig viktig at de som er homofile står fram og er forbilder, uansett hvor de er i samfunnet, og kanskje særlig i Frp siden det ikke har vært så mange der før, sier han til Nettavisen.

- KrF kan ta kampen alene
22-åringen mener seieren er veldig viktig med tanke på at Frp kan havne i regjering til høsten.

- Det viktigste er når vi kommer i regjering til høsten, at vi ikke skal ta opp den kampen mot ekteskapsloven, som er helt dødfødt å ta opp igjen. Den kan KrF få lov til å ta alene nå, sier Christian.

- Kunne du vært i partiet om Frp hadde fortsatt å kjempe mot ekteskapsloven?

- Jeg er veldig glad for at vi har fått til denne endringen nå. Hvis Frp hadde kommet i regjering og hadde vært med på å reversere den, så hadde jeg hatt problemer med det, sier han.

- Homokampen er vunnet
Bjørn-Kristian sier at de nå har vunnet homokampen i Frp, men sier samtidig:

- Nå er homokampen vunnet i partiet, og så må man kjempe videre for de transseksuelles rettigheter og når det gjelder å innføre et tredje juridisk kjønn, sier han.

Han mener dessuten at det er på høy tid at homofile må få lov til å gi blod.

- Jeg har kjempelyst til å gi blod, men får ikke lov til det. Det er jo diskriminering av meg som person. Staten sier: fordi du er homo så har du hiv, sier Bjørn-Kristian.

- Kan si man er mot likevel
Men Frp-ere som likevel er mot at homofile skal kunne gifte seg, kan fortsatt mene det i Frp.

- I prinsipprogrammet har vi fristilt medlemmene fordi det er et såpass sterkt verdispørsmål, sier Bjørn-Kristian.

- Hvis et medlem i Møre og Romsdal eller Telemark blir spurt, så kan man fortsatt si at jeg er mot eller for, men uansett er det en situasjon man ikke kommer til å endre på - og det er vi veldig glad for, sier han.

At Frp nå er blitt mer homoliberale, vil også synes under Skeive Dager i Oslo i juni, forteller de to.

For første gang skal Frp og FpU ha en stand der.

- Det gleder vi oss til, sier Christian og Bjørn-Kristian til slutt.

Kommentarer til denne saken