Gå til sidens hovedinnhold

Fremtiden for deg som er singel

Det vil bli mer vanlig at voksne flytter i kollektiv, mener familieterapeut.

(SIDE2): Husker du Lucas Moodyssons film «Tilsammans»? De sprø foreldrene som bodde i kollektiv i Stockholm midt på 70-tallet er ikke så langt ifra hva som kan bli en realitet.

Flere blir single
Stadig flere blir single, og i Oslo er tallet nå 25 prosent.

- Single gidder ikke betale skyhøye priser for mindre areal. Jeg tror single voksne kommer til å søke mer fellesskap og bo i kollektiv, sier Solveig Vennesland, familieterapeut og fagmedarbeider i God morgen Norge på TV 2.

- Single voksne søker mer fellesskap, blant annet på grunn av travel hverdag, sier Vennesland og gir eksempel med bygging av hus med felles rom, og privat del, slik at voksne kan bo sammen.

- Dette er gjerne voksne som er ferdig med barn og ønsker å ha et større hus sammen, legger hun til.

Ikke ensomhet
Vennesland påpeker at folk bruker mye energi på jobb og venner.

- Vi tenker på hvordan vi skal finne større fellesskap i hverdagslivet, sier familieterapeuten.

Kollektivene består gjerne av venner og bekjente som ikke har interesser som krasjer med hverandre.

Et annet punkt er at vi er mer individuelle og ikke lenger like økonomisk avhengig av hverandre. Det fører også til at barn vokser opp og tenker de må klare seg selv.

Her bor flest alene
Oslo er fylket med flest aleneboende. Over en fjerdedel av befolkningen i hovedstaden bor alene, og vel halvparten av husholdningene består av én person, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

I hele landet bodde om lag 784 000 personer alene per 1. januar 2006, det vil si nesten en av fem personer. Av husholdningene på landsnivå består 39 prosent av bare én person. Det er en økning fra 14 prosent i 1960 og fra 28 prosent i 1980.

I 2006 var det Akershus som har den laveste andelen aleneboende med 13 prosent, mens Oslo ligger omtrent dobbelt så høyt med en andel på 28 prosent.

Store husholdninger finner vi først og fremst på Sørlandet, på Vestlandet og i kommuner som ligger innenfor pendlingsomlandet til de større byene.

LES MER OM SEX, SAMLIV OG KJÆRLIGHET HER.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser