Gå til sidens hovedinnhold

Fremtidens oppfinnelser

En teknologi som hjelper oss til det meste – også når det gjelder sex og sykdom. Fremtiden er både betryggende og skremmende.

Fotballspillende roboter hvassere og mer tekniske enn Lionel Messi, soldrevne fly og “legeur” som sjekker helsetilstanden din 24/7.

Science fiction i dag, men trolig virkelighet i løpet av noen få år. Ledende vitenskapsmenn spår i hvert fall dette om nyvinninger de nærmeste par tiårene.

Intelligente medikamenter

Snart vil vi daglig være i stand til å fininnstille hjernene våre med en pille. Som at du fredag skal på date og svelger en pille for kåthet. Eller mandag ønsker å bedre konsentrasjonen for å holde deg våken under det ukentlige møtet på jobben.

Såkalte intelligente medisiner ble opprinnelig utviklet for å hjelpe folk med psykiske problemer. Forskning på friske mennesker har vist at piller kan bedre oppmerksomhet, hukommelse, evnen til å løse problemer, planlegging og sexlyst. Selv om en lekker kjæreste har samme effekt for sistnevnte.

Fly drevet på solceller

Planter skaffer til veie den inspirasjonen vi behøver for å lage økologisk energi for fly og andre typer transport. Faktum er at slike fly allerede eksisterer, men det vil gå enda en del år før de kan frakte hundrevis av passasjerer.

Hemmeligheten ligger i å utnytte den spesielle kjemien planter benytter i fotosyntesen, når de bruker sollyset til å lage kjemikalier fulle av energi. Vitenskapsmenn jobber med saken, men det blir verken enkelt eller billig.

Helsevakt på døgnbasis

Besøk flest hos fastlegen blir en saga blott, nanoteknologi overtar. Vi kommer til å gå med et nanolaboratorium, akkurat som vi bruker armbåndsur i dag. Som jevnlig og smertefritt vil sjekke svette- og blodprøver på utkikk etter tidlige symptomer på diverse sykdommer.

Hjelp for hukommelsen

Som vi bruker briller for å se og høreapparater for å høre bedre, har vi nå teknologien til å utvikle støtte for hukommelsen. Prototyper er testet ut på ferske Alzheimer-pasienter med forbløffende resultater. Men menn flest vil trolig foretrekke, når de små grå begynner å gå i surr, en pålitelig anordning som forteller deg hvem du prater med, når du sist møtte dem og navnene på barna deres.

Usynlig makeup

Ingen grunn lenger til å bekymre seg over rynker og slitasje av huden, optisk vitenskap vil eliminere ethvert aldringstegn. Kremen skaper en optisk illusjon – rynkene er fremdeles der, men synes å ha forsvunnet. Ikke mer Botox og andre kosmetiske fiksfakserier, bare litt magi som gjør at huden din ser langt yngre ut.

Robotspillere

Snart blir fotballen folkesport igjen; ikke bare en pengemaskin der de rikeste klubbene har monopol på titler og trofeer. I løpet av det siste tiåret har roboter fått flere og flere menneskelige trekk – og snart kan de gjøre noen driblinger og tekniske lekkerbiskener som får Messi til å se ut som en stiv pinne.

Jo da, fremtiden har mye å by på – spørsmålet er om vi egentlig vil miste vårt menneskelige “jeg” og bli styrt av vitenskapen. Det kan bli vel mye “storebror ser deg” av sånt.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken