(SIDE2): Siri Tollerød og resten av «Top Model»-teamet har i hele høst jaktet på Norges neste toppmodel. Nå er vinneren kåret og den heldige modellspiren som stakk av med seieren er Frida Børli Solaker (21) fra Valnesfjord.

Før den siste fotoshooten ble jentene utstyrt med kjoler hos den anerkjente designeren Zac Posen. På fotoshooten for Maybelline New York måtte finalistene gi alt.

- Glad de sa det på TV

Vinneren ble kåret på taket av en skyskraper i New York.

- Jeg husker ikke helt hva jeg tenkte da jeg skjønte at jeg hadde vunnet. Men jeg husker at jeg ble veldig glad for at de hadde sagt det på TV, da kunne de ikke ombestemme seg eller trekke det tilbake. Det var veldig surrealistisk, og ikke noe jeg var forberedt på. Spesielt med tanke på at det stod mellom meg og Ingeborg, gjennom hele sesongen tenkte jeg at hun kom til å vinne, sier Solaker til Side2.

Frida stod i finalen med Ingeborg Strand Lende, som gjennom hele sesongen har sett ut til å ligge godt an for seieren. I dommerpanelet i finaleepisoden satt selveste Tyra Banks, Signy Fardal, en representant for Maybelinne New York, og de tre faste; fotograf Erik Asla, modellagent Donna Ionna og supermodell Siri Tollerød.

Tyra Banks var positiv til de fleste bildene av Solaker, men bildet hvor Frida poserer med en slange skulle hun ønske hun ikke hadde sett.

- Hva skjedde her? «No neck monster». Du er så vakker, og her.. Jeg vet ikke engang hva det er. Vi bare later som om det ikke skjedde. Frida var ikke tilstede den dagen, sa hun.

Men Banks hadde også mye positivt å si om Frida.

- Jeg liker at du er annerledes, og a-typisk. Jeg ser high fashion og edge, sa Tyra om Frida, og la til at hun elsker kinnbena hennes.

Dommerne la vekt på at Frida har et spesielt ansikt, som kan skille seg ut i mengden. Dette trodde ikke 21-åringen selv.

- Selv om jeg var motivert, og humøret var på topp under innspillingene, så hadde jeg også dårlig selvtillit og tenkte at jeg ikke hadde et så veldig spesielt ansikt. Jeg skjønte ikke helt hvorfor jeg var der, sier hun.

- Min eneste sjanse

Hun synes det har vært fint å ha vært med i konkurransen, ikke minst fordi hun begynner å dra på årene.

- Siden jeg er 21 år gammel er dette min eneste sjanse, jeg må få det til nå, før det er for sent. Jeg har nå fått muligheten til å møte en rekke store, og respekterte mennesker, og jeg har lært mye som jeg kommer til å ta med meg videre, sier hun.

Solaker kommer fra en liten bygd utenfor Bodø, og er oppvokst på gård. I serien har hun vært åpen om at hun har fått varierende støtte hjemmenfra når det kom til modellkarrieren.

Les mer:- Jeg kom ut av skapet som 17-åring

Se bildene Frida har tatt under konkurransen her:

5703

- Nå er begge foreldrene mine veldig stolte. De var ikke så glade for at jeg dro, men når jeg kom hjem skjønte de at dette var viktig for meg. De hadde kanskje heller ønsket at jeg skulle være mer av typen turorientert og friluftsmenneske enn modell. Men nå har de godtatt valget mitt, sier hun.

Hun synes det er viktig å få utløp for kreativitetet sin, og har studerert journalistikk i Trondheim, i tillegg til å jobbe i radio. Hun har også vært gitarist i et band, og koret for ulike artister.

Frida er den eneste av deltakerne som ikke har fått lov til å ta fatt på nye modellprosjekter under innpillinge, og nå gleder hun seg til å sette igang.

- Jeg var den eneste som måtte holde en lav profil. Den eneste jeg har gjort er å ta et nytt coverbilde fra Elle, sier hun.

Er klar for å ta Milano med storm

Nå reiser hun snart til Milano, og håper å få en kickstart på karrieren der.

- Jeg tror det kommer til å kreve hard jobbing. Man må være på topp både psykisk og fysisk, og jeg har brukt disse månedene på å forberede meg, sier hun.

Vinneren av årets Top Model får en modellkontrakt Woman Model Management i Milano, en kampanje for Maybelinne New York og et cover fra Elle Magazine.

Vinneren kommer til å få drahjelp av dommer og modellagent Donna Ionna, som blant annet har oppdaget de norske toppmodellene Siri Tollerød, Frida Aasen og Merethe Hopland.

Det er ikke mange tidligere «Top Model»-deltakere som har hevdet seg på toppnivå i modellbransjen. Dette håper Ioanna at det nå blir en endring på. Foruten å være med på og caste jentene, har Ioanna vært i juryen i ti av tolv episoder, samt vært med å forme og lede programmet i riktig retning.

Tror vinneren vil få det beintøft

- Det viktigste for en modell er benstrukturen. Det hjelper ikke å bare være vakker. Det kan godt hende at det kommer forbi en jente, som du tenker er utrolig vakker sammen med en som ikke er så fascinerende. Likevel kan det like så godt være den minst fascinerende jenta, eller minst pene jenta, som gjør seg godt som modell. Det kommer bare an på hvordan hun ser ut på bilder, sa Ionna til Side2 i høst.

I tillegg mener modellagenten at jenta må ha høyden, personligheten og ikke minst ambisjonen.

- Modellbransjen kan være beintøff. Så om ikke en ambisjon ligger bak, tror jeg de vil få det tøft. Man må ville dette. Man er mye alene, spesielt når man er ute og reiser, og det kan fort bli ensomt.

Det er grunn til å tro at Ioanna vet hva hun snakker om. Med over 17 års erfaring i bransjen vet den 43-årige kvinnen, som er modellagent for «Women Model Management» i Milano, hvordan hun skal løfte unge modellspirer opp og fram i verden - noe hun også akter å gjøre med den jenta som gikk til topps i årets modellkonkurranse.