Gå til sidens hovedinnhold

Friele bør takkes, ikke refses

Jan Eilert Lohne (Ap) ville ha Bystyret med på at ordfører Herman Friele ikke kan lage nye reklamefilmer. Bystyret hadde heldigvis viktigere ting fore.

Jan Eilert Lohne prøvde i går kveld få Bystyret med på å pålegge ordfører Herman Friele (H) å stoppe det han alltid har drevet med. Han bør ikke lenger delta i reklamefilmer for kaffehuset Friele som han er stor eier i.

Nå er det ikke slik at ordføreren bruker kommunalt betalt arbeidstid til å lage reklamefilmer. Da hadde vi forstått kritikken.

Det er kun det faktum at han figurerer i reklamene for sin egen familiebedrift, mens han er ordfører, Lohne henger seg opp i.

Vi har mange nok politikere som aldri har gjort en dags arbeid utenfor en trygg offentlig ramme. De som kommer fra det virkelige liv er det lengre i mellom.

Viktig for Bergen
Nå skal vi være litt forsiktige, men det er mange grunner til å si at Herman Friele ikke bare er en populær ordfører, men også en av de viktigste politikerne i Bergen. Og dette sier vi selv om han i utgangspunktet er gallionsfigur uten politisk portefølje. Det er uhyre viktig for Bergen som by, som region, å ha et samlingspunkt, en logo, kall det gjerne et varemerke, og her gjør Herman Friele en utmerket jobb.

Grunnen til at Friele gjør en god jobb er at han i tillegg til å være en kløktig industrileder også er et kjent ansikt. Å begrense hans mulighet til å fortsette å være det vil være direkte tåpelig fra et markedsføringsøyemed. Hver gang han viser seg i offentligheten, viser også Bergen seg. Spør Idar Vollvik hvor mye det er verdt, og takk i stedet Herman Friele for at vi får lov å henge i frakkeskjøtene hans.

To grunner
Angrepet på Friele har to årsaker;

For det første fordi det tar oppmerksomheten vekk fra det som virkelig er galt i Bergen. Jan Eilert Lohne kunne valgt å fokusere på skolene som faller fra hverandre i Bergen, fordi det siste byrådet Ap satt i, leverte fra seg et milliardunderskudd og ga blaffen i direktiver og vedlikehold..

I stedet ble pengene brukt på et bugnende byråkrati og flest mulig offentlig ansatte, og for alle disse er det nåværende byrådet og Herman Friele en reell trussel. Det er kuttet 100 millioner i lønnsutgifter hvert år fremover uten at noen i denne byen merker forskjell. Det er penger som langt på vei vil kunne hjelpe skolene.

Herman Friele har ikke gjort noe annerledes siden han ble ordfører. Det er ikke slik at han nå er begynt å lage filmer siden han er blitt ordfører. Han har ikke påbudt alle kommunale kantiner å drikke Friele kaffe. Han har ikke tusket til seg kommunale kontrakter eller rimeligere skatt. Han forbeholder seg kun retten til å være Herman Friele selv om denne byen ønsket ham som ordfører.

Den forskjellen må vi kunne forlange at selv Jan Eilert Lohne skjønner, og det tror vi han gjør. Men vi skjønner også fristelsen det må være å fokusere på noe annet enn politikken han står for og har stått for i disse dager. For i Bergen er vi i ferd med å se et lite mirakel. Byen er i ferd med å bli solvent, så solvent at selv ungene snart kan sendes på skolen uten inhalator og muggsoppdreper.

Og det er ikke Jan Eilert Lohne eller noen av hans meningsfellers fortjeneste.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken