Friends & Neighbors
No Beat Policy
Øra Fonogram/Musikkoperatørene

For tre år siden fant trompeteren Thomas Johansson, tenorsaksofonisten og bassklarinettisten André Roligheten, bassisten Jon Rune Strøm og trommeslageren Tollef Østvang ut at de ville lage et band som skulle spille energisk, men låtbasert frijazz. Underveis har de fire blitt fem i og med at svenske Oscar Grönberg har utvida alt med sitt superfriske pianospill.

De fleste her har markert seg kraftig allerede gjennom band som Albatrosh, Cortex og Team Hegdal og spesielt Johansson og Roligheten (hva er det Skiens-lufta? Begge kommer nemlig derfra) er blant de aller mest spennende solistene her hjemme – uansett alder.

Dette er mitt første møte med dette bandet. De spiller musikk unnfanga av alle de involverte, bortsett fra Strøm, og spesielt interessant er det at trommeslager Østvang faktisk har bokført halvparten av de 8 låtene. Det er på ingen måte hverdagskost at trommeslagere bidrar så kraftig på det området.

Det høres at de har spilt mye sammen, fra Finland i nord, til Ungarn i øst, Frankrike i vest og Italia i sør. Det er et voldsomt trøkk i uttrykket og sjøl om de har en solid dragning mot det frie i jazzen, så er ”låta” likevel veldig til stede hele veien. Dessuten spenner musikken over et stort dynamisk landskap – her opplever vi alt fra det sarte og vare til det skikkelig heftige. Individuelle prestasjoner på svært høyt nivå blanda med kollektive ekskursjoner, gir Friends & Neighbors noe de er helt aleine om.

Disse fem velutdanna unge herrene – de er vel rundt 30 alle sammen – fra enten jazzlinja i Trondheim eller konservatoriet i Stavanger, gir oss et kompromissløst påfyll inn i høstmørket som er egna til å gi de fleste av oss sårt tiltrengt energi.