Gå til sidens hovedinnhold

Frisk og flott hvitvin

Her har vi en erketypisk Sancerre, som passer til det meste av fisk og skalldyr.

Vi er omtrent så midt i Frankrike som det går an å komme. Nesten innerst i Loire-dalen finner vi Sancerre på vestsiden av elven. Her lages hovedsakelig hvite viner på Sauvignon Blanc, men det lages også røde viner, under navnet Sancerre Rouge. Mens de røde vinene i Loire-dalene stort sett er basert på Cabernet Franc, er Sancerre Rouge laget på burgunder-druen Pinot Noir.

Men det er hvitvin det skal handle om her. Druen Sauvignon Blanc har etterhvert spredd seg over store deler av den vinproduserende verden, men det er her i Sancerre den har sitt klassiske uttrykk. Vinene fra Sancerre er ofte mer syrerike og stramme, og følgelig mer matvennlige, enn viner produsert av samme drue andre steder i verden.

Vår vinanbefaling er fra den flotte 2002-årgangen i Sancerre, som mange regner som den beste siden 1997. Produsenten, Jean-Max Roger, er blant de ledende i distriktet.

Sancerre Cuvée les Caillottes 2002, vnr 32473, kr 159, 86 poeng.
Middels strågul farve med et lite grønnskjær. Erketypisk duft av stikkelsbær, sitrus og nesle. Middels fyldig med syre og fruktsødme i god balanse. Bra lengde.

Denne vinen er en god partner for de aller fleste retter av fisk og skalldyr, men kanskje ikke dem med det aller kraftigste tilbehøret og de rikeste sausene. Den gode fruktsødmen gjør imidlertid at vinen tåler litt hete fra asiatiske krydder. Fruktsødmen gjør også at vinen kan drikkes på egenhånd, som aperitif eller terrassevin. Og prøv for all del Sancerre til chèvre, den hvite, franske geitosten. En klassisk kombinasjon.

Les flere vinanmeldelser fra Art of Taste

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs