Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er håret viktig

Vi forandrer frisyren 104 ganger i løpet av livet.

(SIDE2): En klipp her og en striping der - gjennomsnittlig forandrer kvinner på frisyren 104 ganger i løpet av livet.

I perioden fra kvinner er 13 til 65 år klipper og farger vi nemlig håret i snitt to ganger i året.

Mørk brun
De fleste kvinner vil prøve ut minst tre forskjellige farger i løpet av livet, og mørk brun er den mest populære fargen. Her hjemme er Marit Larsen og Charlotte Thorstvedt eksempler på damer som har gått fra blond til brun, med svært kledelig resultat.Panneluggen er også populær å prøve ut - flere enn to av tre kvinner ender med korte lengder i pannen minst en gang i løpet av livet. Et eksempel på det er nevnte Marit Larsen.

Tips for pannelugg:
*Sjekk med frisøren din om du har få nok virvler i håret foran til at en pannelugg vil ligge fint på deg. Hvis ikke, kan det bli en stor jobb hver morgen for å få frisyren til å ligge som tenkt.

*Årets panneluggtrend er tung og nesten ned i øynene, og asymmetrisk.
*Føn håret og bruk lette hårprodukter - slik ligger luggen som du vil, uten at den blir kantene av slettetang eller ser fettet ut av hårproduktene.

Les: - Klipp deg etter sommeren

Trendsettere
Årsaken til denne evigvarende endringen på mankens utseende er for de fleste - hele 61 prosent - forandring!

Og inspirasjonen til forandringen henter mange fra trendsettere som Jennifer Aniston, som ga oss Rachel-frisyren og som 16 år senere fremdeles står bak den mest etterspurte frisyren. For ikke å snakke om Meg Ryans rufsete bob og Victoria Beckhams mer slette, kantete variant.

Frisører opplever ofte at kvinner kommer til frisørtimen med et bilde av en hollywoodkjendis eller annen trendsetter - i håp om at frisyren også skal kle dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Blant de mest hårglade her hjemme er Mariann Thomassen i Surferosa, som har hatt både asymmetrisk sveiser, forskjellige farger og lengder. Det samme har Lene Nystrøm, mens på herresiden er Erland Bratland spesielt kjent for fargebruken.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

Kjeder seg
Den nest vanligste årsaken til at kvinner sier de endrer sveis, er fordi de kjeder seg.

Tips for å velge farge:
*Velg en farge som ligger nær til din naturlige, og gjerne hakket lysere enn du har tenkt - det blir ofte mørkere i håret. Blir resultatet likevel for lyst, forsøk en litt mørkere nyanse neste gang.
*Velg om du vil ha en kald eller varm farge - ut fra hvilke undertoner du har i huden. Kalde undertoner - kalde eller nøytrale hårfager. Varm undertone - varm hårfarge.
*Har du bleket hår fra før, bør du gå til frisøren for å unngå grønnskjær i fargen. Frisørbesøket er også lurt dersom du skal gjøre andre store forandringer.

Deretter følger selvtillittsbygging og samlivsbrudd som årsak tre og fire - forandring fryder, tydeligvis på flere plan.

- Kvinner har alltid brukt håret sitt som en måte å forandre utseende sitt på, ettersom det oftest er den enkleste mest synlige måten å gjøre det på, sier den britiske frisøren Andrew Collinge til dailymail.co.uk.

Han har foretatt undersøkelsen om hvorfor og hvor ofte kvinner går til frisøren, ved å spørre 3000 britiske damer.

De neste årsakene til hvorfor vi forandrer håret er ønsket om å fornye seg selv, trender, grå hår, å fylle rundt år, før/etter å ha fått barn og bryllup.

Små endringer
Collinge sier det er langt vanligere å endre på en frisyre med små grep, enn å gjøre de store forandringene. Blant annet ved å legge inn krøller eller volum, for så å kunne velge å ha det helt slett neste dag.

Jenny Skavlan har hatt den samme klippen i lengre tid, men vet å endre frisyren slik at hun ikke blir for kjedelig. Den senere tid har også kronprinsesse Mette-Marit stadig vist seg med flere former, både oppsatt, med krøller og tilbehør.

De mest populære frisyrene er - i rekkefølge -, langt hår med lugg, bob, langt, kort hår med lugg, Kort, langt og oppklippet, langt med fall/krøller, kort og oppklippet, permanentkrøller og den tiende mest populære frisyren er kort med fall/krøller.

Angrer seg
Men ikke alle liker forandring.

Her til lands er en av de som virkelig holder fast på frisyren sin Eli Hagen, som med sin voluminøse sveis har skapt seg et eget kjennetegn.

Tips til å endre frisyren uten klipp og farge:
* Langt hår: Glatt håret stramt inntil hodet og sett det opp i en hestehale ganske høyt på hodet. Hestehalen kan også tvinnes rundt hårstrikken og lage en ball på toppen. Få en mer avslappet look ved å krølle det løst med krølltang. En mer avslappet stil er å slette håret og la det henge løst rundt skuldrene, eventuelt sette det løst opp med klemmer.

*Halvlangt hår: Bed hair - tvinn håret lett mens man føner det - rist forsiktig og spray etterpå. Som langt hår er både hårball og løst oppsatt i nakken varianter som er lette å fikse.
*Kort hår: Gre håret i en markert sideskill, bruk produkter som holder på frisyren. Dra luggen mykt til siden, for å holde på en feminin stil. Få en mer avslappet og søtere look ved å rufse håret lett, gjerne med tilbehør som hårbøyle.

Også Pia Haraldsen, Synnøve Skarbø og Linni Meister er mer kjent for annet enn sine stadig endrede hårstiler.

Muligens ikke det dummeste de gjør dog - hele tre av fire av de spurte kvinnene i Collinges undersøkelse hadde angret seg minst en gang etter å ha endret fasong på håret.

Årets trender i farge og klipp kan du sjekke ut her:
Denne fargen er hetest nå
Slik tar du vare på sommerhåret
Wet-looken er tilbake
Finn frisyren som kler deg
Gelé, voks, hårpudder og mousse - mulighetene er mange
Nå skal du ha pannelugg

3499

Kommentarer til denne saken