(SIDE3:) - Jeg har skjegg fordi det i utgangspunktet var et veddemål med en kompis om å få lengst, og så har jeg bare beholdt det. Også lar jeg skjegget gro fordi det er gøy med forandring, sier Karl Björk.

Han er Side3s testperson når elitefrisør Maylen Halvorsen viser hvordan skjegget skal behandles på tradisjonelt vis.

Skjegg eller ikke?
Maylen er dame- og herrefrisør ved salongen PÅHÅRET i Vika, Oslo. De har startet opp med pakketilbud for menn som ønsker både hår- og skjeggklipp, et tilbud Maylen mener mangler i hovedstaden. Hun har også vært på kurs i England for å få opplæring i å barbere på den gode gamle måten. Nå ønsker hun at menn skal få kyndig hjelp og veiledning når det gjelder skjeggveksten.

Samtidig slår hun fast at skjegg er in.

- Trenden er at det er barskt med skjegg. Men hva som er in når det gjelder hva slags skjegg er vanskelig å si noe om. Hvis vi ser på herremoten så er det mange som har håret bakovergredd og ikke rufsete, så kanskje en motvekt til dette er å ha stort skjegg.

Salongen har startet med barbering med kniv først og fremst fordi det er Maylens interesse. Men også fordi hun mener at vedlikehold hjemme er vanskelig, og fordi en stor andel menn barberer seg feil.

- Jeg synes det er gøy med herrehår. Det er altfor mye fokus på damene, og menn kommer etter. Dette er en slags hudpleie for menn uten at det er feminint. Jeg synes det er tragisk at barberingen er forsvunnet. Det er nok på grunn av prisnivået, derfor ønsker vi å tilby barbering og klipp, og prøver å gjøre dette til en pakke med gunstigere pris.

Velger kniven
Maylen understreker at stadig flere menn har skjegg, og at hun ofte snakker med menn på jobb om skjegg.

- Det er stor interesse for temaet. En mannlig kunde jeg har sa her om dagen at han har begynt å barbere seg med kniv selv. Det er fordi det er dyrt med barberhøvel, og mye mer behagelig med kniv.

Maylen begynner med å legge en klut over øynene til Karl slik at det ikke skal komme hår i øynene. Deretter begynner hun å klippe og definere linjene.

Ha en plan med skjegget
- Hva som er riktig form på skjegget går på de anatomiske forutsetningene. Man bør se seg i speilet og tenke over hva som passer best. For eksempel hvis man har en hake som er litt liten så kan det være fint med fylde på skjegget, men har man en hake som stikker ut så bør man ikke gå for kraftigere skjeggvekst der. Men det kan være vanskelig å forstå sin egen skjeggvekst, så det kan være lurt å få litt tips.

Maylen mener at Karl ikke har noe spesielt å ta hensyn til når det gjelder ansiktsform. Hans skjegg er langt og bredt, så hun ønsker å gjøre det smalere og definere formen - i tillegg til å rense opp, som hun sier.

- Å klippe skjegget selv er vanskelig. Har du for eksempel en verv, og ikke klipper dette riktig, så ser det skjevt ut. Det er det samme hvis du har verv i håret. Men det er enklere for noen enn andre å få fint skjegg, det kommer an på hud og hvordan håret vokser.

Kniven på strupen
Maylen starter på trinn to som er å smøre på olje, og legge på et varmt håndkle for å åpne opp porene. Så begynner barberingen. Med kniv. Karl puster rolig, kniven skrapes forsiktig langs halsen.

- Det gjør ikke vondt, sier Karl.

Hvem?
Frisøren opplyser at de har menn i alle aldre, og selv om pakken med barbering er nystartet, tror Maylen det vil være en variert kundegruppe som ønsker tilbudet:

- Det kan være alt fra en kompisgjeng som skal på byen, til personer som skal gifte seg. Men det er hovedsakelig menn som er opptatt av å gjøre noe med skjegget. Det vokser jo fort ut, så det finnes mange muligheter til forandring, sier hun og legger til:

- Jeg vil tørre å si at det er lettere å lage en maskulin form på ansiktet med skjegg, da dette er en stor del av ansiktet.

(Artikkelen fortsetter nedenfor før- og etterbildene)

- Freshere
Når Maylen er ferdig med barberingen legges det på en maske, og et kaldt håndkle for å lukke porene og roe ned huden. Hun synes det er forandring i Karls ansikt ved at han har fått åpnet opp mer, og definert linjene, samtidig som skjegget fremdeles er stort og følger trenden.

- Jeg synes dette var mer en deilig behandling enn bare klipp av skjegg. Det gjorde ikke noe vondt. Jeg har nok aldri vært så bra barbert før, det går ikke med vanlig høvel. Det ble freshere, er Karls dom.

En barbering med kniv hos PÅHÅRET koster 560 kroner. Kun skjeggklipp har en prislapp på 350 kroner. Ønsker du for eksempel vanlig hårklipp og barbering med kniv koster det cirka 760 kroner.

På egen hånd
Maylen har følgende generelle tips til menn når de skal barbere seg:

- Barber deg i dusjen eller rett etter du har dusjet. Dette åpner porene og gjør hårene myke. Ikke bruk gelé hvor du klapper ned hårene. Heller ikke bruk produkter med mentol da det kan gjøre skjeggveksten stivere. Bruk barberkrem og kost som glatter. Barber med vekstretningen, og strekk huden med den andre hånden. Etterpå kan du bruke krem som roer ned huden.