Gå til sidens hovedinnhold

Fristerinne kunne fått lampen i hodet

Lyskuppelen raste mot scenegulvet under prøvene i Bergen tirsdag.

(BERGEN/TV 2 Nettavisen:) Onsdag er det premiere på operaen «Das Rheingold» av Richard Wagner i Bergen. Forestillingen innleder en fireårig Wagner-syklus under festspillene.

Historien er spennende og dramatisk, men under prøvene tirsdag var det et annet drama som satte kjepper i hjulene:

- Pass auf!
«Kakk!» sa det, idet en hvit lyskuppel raste i scenegulvet, rett bak en av operasangerinnene som øvde på åpningsnummeret. Kuppelen trillet fremover på scenen og et våkent hode ropte «Pass auf!» før kuppelen igjen tok ut på dristig ferd ned i orkestergraven.

Heldigvis falt den ned mellom to musikere, og ingen kom til skade.

Ikke desto mindre førte det til et opphold i prøvene med rådville sangere på scenen og scenefolk som sjekket sikkerheten i rekvisittene. Synderen var en lysekrone med glasskupler som skulle senkes ned i neste scene. Men alt så ut til å være som det skulle, så de profesjonelle sangerne fortsatte - med lysekronen med i neste scene.

Ringen blant «venner»
Das Rheingold er første del av operasyklusen Der Ring Des Nibelungen. Den blir ofte omtalt som Ringen - med referanse til eventyrringen som gir all makt til bæreren og som forhekser hans sinn. Men Ringen viser også til kunstverkets enorme struktur: Fire operaer som er et sluttet hele, en sirkelbevegelse der begynnelsen bærer undergangen i seg, og undergangen maner frem begynnelsen.

De fire delene blir hver satt opp de fire neste årene under Festspillene i Bergen. Det er Latvias Nasjonalopera som står for fremføringen, og disse har en spesiell tilknytning til Richard Wagner ettersom han var musikksjef i Riga fra 1837 til 1839.

- Det er fantastisk å ha dere her! Og vi vet at om vi gjør dette bra, så kommer vi til å ha dere her de neste fire årene, hilste festspilldirektøren før prøvene tirsdag.

Frekk og saftig
Ansvarlig for regi er Stefan Herheim.

- Stefan Herheims oppsetning av Das Rheingold er en fascinerende fortelling om drakampen om Wagners verk og ideologi. Framførelseshistorien til Ringen har gjenspeilet utviklingen av den vesteuropeiske kultur og Herheim gjør selve framførelseshistorien som tema for sin tolkning, forklarer Boye Hansen.

Oppsetningen vil formodentlig by på en artig stund, med frekt og saftig språk tekstet på norsk og engelsk over scenen og riktig så vovete scener til tider.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken