Gå til sidens hovedinnhold

- Faren min bandt meg med bikkjebånd i bakgården på Bislett

- Det er ikke tilfeldig at mange norske suksesstrenere er Ap-folk. Det handler om sosialdemokratiet, om inkludering.

Frode Kyvåg er mot sin vilje på vei ut døra hos sitt elskede Bækkelaget Sportsklub og hjertebarnet Norway Cup.

Neste sommer blir siste gang som general, etter 40 år ved roret av en av verdens største fotballturneringer.

Grunnen er at en blåruss på 29 år står i hans vei.

Sist uke ble det klart for allmenheten at styret i klubben i Kyvågs hjerte, Bækkelaget, søker etter hans erstatter. Selv ønsker Kyvåg å fortsette, men Bækkelagets Sportsklubs hovedstyre med styreleder Øystein Sundelin i spissen, vil det annerledes.

Kompetanseoverføring kalles det.

- Jeg er klar til å fortsette, men jeg har ikke blitt spurt, sier Kyvåg.

Kyvåg har fått enormt mange støtteerklæringer de siste ukene. Over 9.000 eposter og SMSer. Men den som varmet mest, var en driftig liten bergenser. Davy Wathne kom med en hyllest til Frode Kyvåg på TV 2-sporten - hvor han blant annet ville sette opp en statue av Kyvåg på Ekeberg.

- Det var fantastisk gjort av Davy. Han hyllet meg i 15 minutter. Da måtte jeg gråte. Klarte ikke å holde igjen.

Selv fikk Kyvåg vite at hans stilling var utlyst av sine 13 år gamle tvillingdøtre Rikke og Selma.

- De har vært megastolt av pappaen sin i alle år. Så får de meldingen i Bækkelagshallen at pappa ikke skal fortsette fordi han har gått ut på dato, kan ikke brukes. Hvordan tror du det er?

- Hva gjør slikt med deg?

- Spontant blir du eitrandes forbanna, fortvilet, skuffet og redd for konsekvensene. Har du en snev av kompetanse og kunnskap om lederskap, så legger du ikke ut en stillingsannonse uten å informere ham eller henne som sitter i stillingen som skal bekles.

Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland møter Norway Cup-general Frode Kyvåg i «Det store intervjuet».


- Ikke røyker jeg, ikke drikker jeg

Kilder internt i klubben sier til Nettavisen at saken handler om mye mer enn kunnskaps- og kompetanseoverføring.

Ord som sjalusi og misunnelse går igjen og noen kaller Bækkelagets håndtering av Frode Kyvåg som patetisk og ynkelig lederskap.

Selv vil ikke hovedpersonen selv røre opp rundt det.

- Bækkelaget er klubben i mitt hjerte. Jeg vil aldri si, eller gjøre, noe som vil skade klubben.

Men det er ikke vanskelig å se at det er en skuffet Frode Kyvåg som sitter foran oss. Kroppsspråket taler sitt, likeså de rødsprengte øynene.

Utlysningen av stillingen hans på Finn og andre steder, er blottet for noe om Kyvåg.

Folk lurer jo på hva som har skjedd, har han underslått? Jeg vet ikke hvor mange spørsmål jeg fikk på akkurat det

- Jeg hadde ikke forventet mer enn fire linjer som sier at vår utmerkede generalsekretær gjennom 40 år fyller 70 år og nå skal han trappe ned.

- Folk lurer jo på hva som har skjedd, har han underslått? Jeg vet ikke hvor mange spørsmål jeg fikk på akkurat det.

- Ikke røyker jeg, ikke drikker jeg og jeg spiser sunt. Hver sommer sykler jeg 500 mil og jeg er med jentene mine på trening hver dag.

- Man blir jo ikke avskiltet når man blir 70. Du vet, den loven om 70-årsgrensen er fra 1919, da folk gikk med flosshatt.

Etter neste fylkesting- og kommunevalg satser Kyvåg på å bytte Bækkelaget og Norway Cup ut med politikken og Oslo kommune.


Nå skal Kyvåg nemlig vie sin tid til Arbeiderpartiet og sosialdemokratiet. Oslo bystyre står for tur, og får Kyvåg det som han vil, skal det bli fart på byggingen av idrettsanlegg i hovedstaden.

- Jeg ser at det sittende bystyret trengte 18 år og en OL-søknad på å finne ut av at idrettsanlegg har blitt vanskjøttet over lang tid i kommunen. Jeg mener at her er det vanvittig forbedringspotensial, noe som jeg virkelig ønsker å ta tak i.

Eldre skal ikke ligge døde i flere uker
- At vi også i dagens Oslo skal oppleve at eldre ligger døde i flere uker, uten at folk bryr seg, finner jeg meg heller ikke i. Jeg har veldig lyst til å gjøre en del ting, derfor har jeg sagt ja. Dette er jeg gira på.

Kyvåg er ikke den eneste norske suksesstreneren som flagger sin støtte til Arbeiderpartiet.

- Det er ikke tilfeldig at mange norske suksesstrenere er Ap-folk. Det handler om sosialdemokratiet, om inkludering. Per Mathias Høgmo er en fantastisk fyr, Nils Arne Eggen og Marit Breivik det samme.

Det er ikke tilfeldig at mange norske suksesstrenere er Ap-folk. Det handler om sosialdemokratiet, om inkludering. Per Mathias Høgmo er en fantastisk fyr, Nils Arne Eggen og Marit Breivik det samme

Trolig blir han ikke den eneste pensjonisten i Aps-rekker i Oslos bystyre. Også tidligere utenriksminister, Thorvald Stoltenberg, blir aktiv i politikken igjen.

- Har du hatt møte med Thorvald Stoltenberg og diskutert hva dere skal få til?

- Vi har utrolig mye å prate om, han og jeg. Vi har pratet mye i det siste.

- Så dere blir det nye radarparet?’

- Jeg liker den mannen. For meg er han en fantastisk person. Han er en mentor.

- Hvor lenge har du kjent ham?

- Jeg har vel avstandskjent ham i veldig mange år, men det er først de senere årene han har uttrykt hva han mener om min jobb, Norway Cup og kampen for et fargerikt fellesskap.

- Men han som har påvirket meg mest er Raymond Johansen. Han er en fyr jeg har kjent i mange år. Han er veldig dyktig. Vi har mange av de samme ideene om hvordan vi mennesker bør leve i et fellesskap.

Raymond Johansen har de siste årene styrt Ap-skuta fra Youngstorget, som partiets mektige sekretær. Nå ønsker han å styre Oslo. Til neste års valg blir han Oslo Aps byrådslederkandidat.


Frode Kyvåg vokste opp på Bækkelaget, og var en allsidig idrettsgutt. Han gikk på skøyter, spilte fotball og håndball.

- Det var litt vanskelig for meg. Pappa syntes skøyting og håndball var noen idiotsporter. Det var fotball som gjaldt.

- Da jeg spilte min første NM-finale i håndball, var det den første kampen min far så meg spille. Håndball var for kjerringer. Vi ble Norgesmestere, for Bækkelaget.

- Så du har alltid vært i Bækkelaget?

- Ja, det er klubben i mitt hjerte.

Vålerenga - klubben i farens hjerte
Men klubben i farens hjerte var Vålerenga. Dermed var Frode nesten like mye på Valle Hovin eller Bislett i sin barndom. Faren tok med Frode og broren på alle mulige klubb-arrangementer hele tiden.

- Far var formann i Vålerenga. Han var pytt og panne. Han var ikke bare formann, men også sportslig ansvarlig. Da jeg ble født, var han på Marienlyst i Drammen og så på Vålerenga mot Mjøndalen.

Etter hvert kjøpte han bikkjebånd, selv om vi ikke hadde bikkje. Han bandt broren min og meg i bakgården på Bislett. Der stod jeg bundet fra jeg var 18 måneder til jeg var 18 år

- Etter hvert kjøpte han bikkjebånd, selv om vi ikke hadde bikkje. Han bandt broren min og meg i bakgården på Bislett. Der stod jeg bundet fra jeg var 18 måneder til jeg var 18 år.

- Du tuller nå. I et hundebånd?

- Nei, nei. Han gjorde det, men jeg fleiper jo at han gjorde det til jeg var 18 år. Da jeg var liten måtte han jo ha kontroll på hvor jeg var. Det var mange som også gjorde ham oppmerksom på at han ikke måtte glemme oss, he, he, he.

- Jeg er utrolig takknemlig at jeg fikk lov til å vokse opp i Vålerenga-miljøet med ham. Jeg lærte alt om ærlighet, jeg lærte alt om respekt for omgivelsene. Vålerenga var steintøffe. Prøvde jeg meg på en hvit løgn der, fikk jeg meg en straff.

- Jeg fikk ærligheten inn med farsmelka.

- Jeg har ofte laget overskrifter og mange sier at jeg er kontroversiell. Men det å være ærlig, er alltid ubehagelig.


- Hadde du et godt forhold til din far?

- Ja.

- Men han virker autoritær?

- Ja, han var veldig autoritær. Han fortalte meg blant annet da jeg vurderte å takke ja til å bli sjef for Norway Cup, at jeg måtte komme til ham og svare på 10 spørsmål først. Svarte jeg ja på 8 av dem, skulle jeg si ja, hvis ikke nei.

- Det var en tøff samtale, men jeg takket ja til jobben. Han hadde livets lære gjennom Vålerenga. Jeg hadde umåtelig stor respekt for ham, men han var så alt for sjelden hjemme. Han var en underholdningsartist og reiste land og strand rundt, når han ikke var på Bislett eller Valle Hovin.

- Så det er der du har litt av entertaineren i deg fra?

- Jeg setter stor pris på at jeg får mange forespørsler om å holde foredrag. De fleste er holdt på overhead, men nå har jeg motvillig blitt presset til å bruke power point!

Det er ikke bare faren og Vålerenga som har vært med på å forme mannen som har vært med på å skape en stor andel av Norges OL-vinnere.

Vi skulle inn i et flerkulturelt samfunn, like det eller ikke. At Norway Cup på en ærbødig måte, bidro til det, så var det fantastisk

- Også Norway Cup, opplevelsene og relasjonene man har bygd gjennom et langt liv, har jo formet meg. Jeg elsker Norway Cup. Jeg har en så stor kjærlighet til det.

Snakket med to brasilianske sosialarbeidere hele natt
- På slutten av 1970-tallet, da jeg trente det norske damelandslaget i håndball, var vi i Bucuresti i Romania. Da ble jeg sittende å snakke med to brasilianske sosialarbeidere en hel natt. De fortalte meg hva som skjedde med gatebarna i Sao Paolo, at politiet prøvde å bli kvitt dem på natta, da de var til bry for næringslivet på dagen.

- Jeg tenkte at det kan ikke være sånn, verden er ikke sånn. Til slutt reiste jeg ned for å se det med egne øyne. Jeg bodde i slummen i fire døgn med disse barna. Jeg var så proppa av inntrykk da jeg reiste hjem. Vi må gjøre noe for dem, tenkte jeg. Det var foranledningen til at Pequeninos do Jockey kom til Norway Cup. Det var forløperne til det fargerike felleskapet.

- Vi skulle inn i et flerkulturelt samfunn, like det eller ikke. At Norway Cup på en ærbødig måte, bidro til det, så var det fantastisk. Etter sterke diskusjoner, så sier klubben et rungende ja til det i 1986.

- Da elsket jeg jobben min og har gjort det siden. Det er Norway Cup for meg. Derfor har jeg også funnet meg i mye rart og kommet meg videre.


Norway Cup har blitt god butikk. Totalt omsetter turneringen for nesten 60 millioner kroner i året og har 12 ansatte. Rundt 1.500 lag deltar med over 30.000 deltakere.

- Om vi ikke er verdens største turnering lenger, så er vi i hvert fall beste på det fargerike felleskapet.

- Norway Cup er Bækkelaget Sportsklubs plattform. Uten den, hadde det vært slutt. Fjerner du 10 prosent av Norway Cup-inntekten, så havner klubben i store problemer.

Norway Cup får fire millioner i driftsstøtte årlig fra Oslo kommune.

- Det er ikke mer enn rett og rimelig, spør du meg. Vi sørger for 50 til 60 millioner i året rett i bykassa i form av økt aktivitet i Oslo.

Jeg må erkjenne det. Jeg var arrogant, utilnærmelig og en som kunne alt best

- Pinlig!
Gjennom Norway Cup har Kyvåg også møtt storheter som Pele, Kevin Keegan og Sir Stanley Rous. Sistnevnte var en av de største profilene i internasjonal fotball i en årrekke og var FIFA-sjef i 13 år.

- Dette former deg. Da blir jeg, med min fanatiske interesse for verdiplattformen vår, det fargerike fellesskapet, nesten religiøs. Du blir ekstremt opptatt av felleskapet og det å ta vare på andre.

Men fellesskapet har ikke alltid vært like viktig for Kyvåg.

- Jeg var jo ikke sånn tidligere. Jeg må erkjenne det. Jeg var arrogant, utilnærmelig og en som kunne alt best.

- Ganske pinlig, sier han nå.


Ydmykhet

Det var da han var landslagstrener for damene på 1970-tallet at han fant ut at han måtte få seg en lederstil.

- Jeg ble et mobbeoffer blant mine vodkadrikkende trenerkollegaer fra Øst-Europa, fordi jeg hadde ingen lederstil. Jeg ble spist levende.

- Så jeg fant da ut at jeg måtte finne meg en lederstil. Da inntok jeg den fantastisk gode: «Hold kjeft, og gjør som jeg sier!». Den autoritære tilnærmingen.

- Det er ganske pinlig å tenke tilbake på det også.

- Så førte tilfeldigheter meg til herrelaget til Fjellhammer. Voksne karer. Da fikk jeg greie på hva de syntes om min stil. Da løp jeg og kjøpte bøker om psykologi. Det leser jeg den dag i dag, alt jeg kommer over av psykologi i forhold til mental trening og lederskap.

- Vi utviklet etter hvert en ting på den mentale siden som het ydmykhet. Jeg brukte meg selv som skrekkeksempel. Det handler om å lytte og vise interesse for hva de andre i gruppen sier.

- Hadde jeg trent Bækkelaget på samme måte som jeg trente landslaget på 1970-tallet, hadde vi ikke vunnet en drit. Det handler ikke om meg, men det handler om oss. Det var en ganske tøff periode.

Jeg ble et mobbeoffer blant mine vodkadrikkende trenerkollegaer fra Øst-Europa, fordi jeg hadde ingen lederstil. Jeg ble spist levende

For mange håndballinteresserte er det ikke Norway Cup som man forbinder mest med Frode Kyvåg. Det er kommentatoren og treneren for den største suksessen i norsk klubbhåndball.

Fikk pepper
På slutten av 1990-tallet bygde han opp Bækkelagets damelag til å bli Europas beste. Han hentet verdens beste håndballspiller gjennom tidene, Anja Andersen, og flere til. Sammen med stammen av norske etablerte spillere som Kjersti Grini og Susann Goksør, bygde han suksesslaget.

- Jeg har alltid sagt at du må ha en stamme med egenproduserte spillere, og så må du hente dyktige spillere utenfra. Du klarer ikke å bygge et topplag med bare det ene.

- Jeg fikk selvfølgelig pepper da jeg hentet en danske, en koreaner og en tsjekker.

- Hvordan var det mulig for et lite lag fra Norge med begrensede ressurser å vinne europacupen?

- For det første handler det om å bygge opp en kompetanse- og kunnskapsbank. I denne settingen handler det om alt fra A til Å. Da må du også ha de beste og riktige folkene rundt deg i støtteapparatet.

- Du må få de som driver med det forbyggende arbeidet på plass, leger og fysioterapeuter. Så må det settes ned en styringsgruppe som har definerte arbeidsoppgaver fra A til Å. Alt fra bestilling av flybilletter, bestilling av drakter og treningstider. Utrolig viktig.

- Så må du definere hvem som du skal samarbeide med. Det vil si sponsorene, mediene og publikum, som du må flørte og jobbe med. Vi bygde opp en sponsnorpool og en supporterklubb.

- Så kom det viktigste av alt, for det var ingen snarvei. Vi trente mer enn noen andre. Når du da skaper et positivt treningsmiljø, da blir det lettere å hente nye spillere.

- Jeg hadde selv en god ballast, ettersom jeg var tidligere landslagstrener og da ekspertkommentator på TV, så jeg kjente den internasjonale håndballen veldig godt.

Frode Kyvåg bygde sten på sten. Først seriemesterskap i Norge, så gradvis suksess i Europa. Men de to første europacupfinalene tapte han og det var ikke tilfeldig.

- Suksess i europacupen er ikke noe du leser deg til, det er noe du lærer ved å delta. De vi konkurrerer med er like gode, både fysisk, taktisk og teknisk. Hva er det da som skiller klinten fra hveten? Jo, det mentale.

- De som er oftere i mental balanse, jo de vinner oftere. Det sitter mellom ørene. Best når det gjelder. Det jobbet vi ekstremt mye med.

- Den første europacupfinalen vi spilte, tapte vi med et mål borte i første kamp. Vi trodde vi hadde kontroll, men vi tapte med et mål hjemme også. Uflaks sa mange, men det var det ikke. De var mentalt bedre enn oss og vant fortjent.


Mental seier

- Den andre europacupfinalen vi spilte, tapte vi med 10 mål borte i Ungarn, men vant med 10 mål hjemme. Men tapte totalt på færre bortemål. Uflaks, nei. For mentalt var de bedre enn oss.

- Men i den tredje finalen, da hadde vi lært det. Vi vant borte med fem mål og hjemme med enda mer. Da hadde vi lært det. Vi var dem helt overlegen mentalt.

- Det samme skjedde i Spania året etter. Vi hadde lært å være best når det gjelder.

Selvtillit er ikke noe du har, men noe du får. Det må gjenskapes hele veien

- Hva gjorde dere annerledes de to siste gangene?

- Vi hadde full kontroll på styringsimpulsene og spenningsmekanismene.

- Hvordan trener man slikt?

- Hvordan å ta kontroll på tankene dine. Regjere følelsene dine og hva du bruker energi på. Det er det samme for deg, som for Anja Andersen.

- Det gjaldt like mye i trening som i kamp. Det er helt avgjørende å prestere på trening, hvis du skal få det til i kamp.

- Selvtillit er ikke noe du har, men noe du får. Det må gjenskapes hele veien. Her ble vi veldig gode.

For å beskrive hvilken mental styrke noen av Bækkelagets spillere hadde, viser han til Anja Andersen, da hun på egenhånd avgjorde OL-finalen for Danmark i Atlanta i 1996 mot Sør-Korea.


- Tiden var ute, det var uavgjort og Anja skulle ta straffe. Scoret hun, vant Danmark gull, misset hun, ville det bli ekstraomganger. Hun misset, men hun spilte skjorta av motstanderen i ekstraomgangen og opererte som en hvit tornado og brukte motstanderen som rundingsbøyer. Hun scoret vel seks av syv mål. Da snakker vi om selvtillit og en mental styrke gjenvunnet gjennom ekstremt god mental trening.

Måtte velge mellom godjentene sine
Våren 1997 opplevde Frode Kyvåg alle lederes mareritt. Han måtte velge bort en av sine to mest betrodde jenter. Anja Andersen, rebellen, og trolig verdens beste håndballspiller gjennom tidene, eller kapteinen og kontinuitetsbæreren, Susann Goksør.

Det jeg gjorde galt var at jeg så ikke at toleransegrensen til Susann i forhold til Anja var skjøvet på. Nok var nok. Det så jeg ikke

- Det var en umulig situasjon som var helt uløselig, av den enkle grunn at det var de to jentene som stod meg nærmest. Jeg var umåtelig glad i begge to, og jeg måtte velge.

- Vi satt sammen alle tre og noen ganger på tomannshånd, og gråt. Så bestemte Susann seg for å gå. Hun mente det ble den beste løsningen for alle. Det var stort av henne.

- Hva gjorde du galt med Susann Goksør og Anja Andersen i 1997?

- Det jeg gjorde galt var at jeg så ikke at toleransegrensen til Susann i forhold til Anja var skjøvet på. Nok var nok. Det så jeg ikke.

- Anja fikk en rekke tilbud fra Spania og andre. Jeg hadde sagt klart i fra til alle, at kontrakter fornyer vi etter sesongslutt. Men jeg gikk inn og fornyet avtalen med Anja før sesongen var over. Det skuffet Susann veldig og det forstår jeg godt.


- Det var en pressekonferanse som Anja Andersen forlot gråtende.

- Ting skjedde veldig fort. Jeg forstod veldig raskt at det enten kom til å bli Susann eller Anja. Det måtte vi fortelle om. Vi innkalte til pressekonferanse. Jeg trodde det var regjeringsskifte. Før jeg fikk snudd meg var det 80-90 journalister.

- Susann var en helt annen type enn Anja. Hun var proppet av fellesskapsfølelser og kapteinen med stor K. Anja var superegoisten som ble hentet i privatfly på Kastrup av Nike for å spille inn reklamefilm med Michael Jordan. Vi ante ikke hvor stor hun var, samtidig var hun proppet full av empati og følelser. Få forstod det. Hun satt i timevis og skrev autografer etter kampene.

Tar jeg vekk temperamentet, tar jeg samtidig vekk Anjas beste egenskap

- Og tar jeg vekk temperamentet, tar jeg samtidig vekk Anjas beste egenskap. Hun er den første som besøker skadete medspillere, hun kjøpte sykler til medspillere som hadde lang vei mellom trening og skole.

- De er utrolige jenter i forhold til empati og fellesskapsfølelse. Fantastiske. Jeg har blitt utrolig mye klokere av å kjenne begge de to.

- Vil du si hun var håndballens svar på Eric Cantona?

- Ja, hun var det, men hun ble bedre på å kontrollere temperamentet sitt. Hver gang vi skulle ha en kamp på TV, noe som skjedde hver uke, kom det en teaser med fingeren til Anja. Det er klart at det gjør noe med inntrykket folk har av henne.


- Du er en emosjonell fyr du også. Kjenner du deg igjen i Anja?

- Det er jo litt avhengig av situasjon og pressens presentasjon å gjøre. Jeg fikk som regel de store overskriftene. Jeg gikk gjennom med en Dagblad-journalist hvor mange ganger de hadde brukt den tittelen i saker om meg. Vi kom frem til 20 ganger det siste halve året.

- Da må jeg si som min gode venn Niels Arne Eggen: «Det er forskjell på å rase og det å vise engasjement.»

Raste rundt Kyvåg
I 1999 raste det imidlertid rundt Frode Kyvåg. Han hadde nettopp vunnet europacupen for andre gang og ante ingen fare, da han stilte til det han trodde var et avklart møte.

Det smalt så noe innmari ut av helvete

- Jeg trodde at jeg skulle i et møte om å fornye kontrakten min. I stedet fikk jeg beskjed at de ikke ville fornye den. Det smalt så noe innmari ut av helvete.

- 24 timer etterpå satte alle sponsorene i hagen min og sa at de ikke ville være med på dette. Bækkelaget og styret hadde jo allerede inngått en ny skriftlig hemmelig avtale med Zeljko Tomac i Trondheim. Enden på visa var at jeg fortsatte ett år til, mens han gikk i Trondheim i et år og spilte golf, mens han hevet en halv million kroner i lønn.

- De skulle sette seg i førersetet og surfe på min medgang i Europa. Disse menneskene skulle overta. Overta! Jeg prøvde å forklare at kontinuitetsbærerne blir borte nå. Å bygge og å holde et lag på et slikt nivå Bækkelaget var på, handler om to ting. Kunnskap og kompetanse.


- Hvordan gikk det? Til helvete? Vi hadde verdens flotteste og fineste håndballag. Vi hadde tre til fire tusen på hver hjemmekamp. Hvis ikke Harald Bredeli var på treninga, var han syk.

- Hva skjedde egentlig? Jo, akkurat det samme som skjer nå, at Frode tok for mye plass. Da min avtale gikk ut, så tok de affære.

- I etterkant har det kostet millioner å kjøre dette i dass.

Hvordan gikk det? Til helvete?

Amorpilen
Det skjedde med Frode Kyvåg, som med mange andre. Han ble truffet av amorpilen på jobben. I 1987 sa det pang med Bækkelagets keeper, Monica Angelsnes Løken.

- Når du er en ung oppegående mann som trener 25 jenter, så kødder du ikke med det. Du gjør ikke det.

- Det hadde vært rart hvis jeg ikke fant ei jente i håndballen, akkurat som en i musikkorpset gifter seg med en på tubaen. Du er jo i det miljøet syv dager i uken, nesten hele året. Også eksen min spilte håndball og var keeper.

- En av de første tingene man lærer om lederskap, er at man ikke tuller med forhold på jobben. Det gjorde du?

- Nei, det var nettopp det vi ikke gjorde. De som tuller med slikt, driver i det skjulte. Med en gang vi fant ut av at vi hadde følelser for hverandre, så fortalte vi om det. Vi tok konsekvensen av det. Det gikk en uke.

- Jeg kunne aldri holdt det forholdet hemmelig og tulla: «Jenter, til mandag er det spillermøte, og da er den en bestemt ting jeg vil snakke om.»

- Vi visste det ville skape komplikasjoner, derfor gikk Monica til Gjerpen for å spille der. Det ble selvfølgelig tøft for henne å pendle til Skien flere ganger i uken. Da hadde vi flyttet sammen.

- Etter to år, kom hun tilbake til Oslo. Så sjekket vi om tiden var moden for at hun kunne begynne i Bækkelaget igjen, men vi så at det var den ikke. Så hun begynte i Nordstrand og ble deretter leid ut til Gjøvik. Først etter fire år kom hun tilbake og alt var greit.

- Når det begynte å bli følelser dere to imellom, må det ha vært tøft?

- Ikke minst som følge av aldersforskjellen, selv om det begynner å bli mer og mer vanlig. Hun var 20 og jeg 42. Du så jo på alle fallgruvene, og de var jo ikke små.

- I 1995 giftet vi oss. Da hadde vi bodd sammen i 8 år. Nå har vi vel bodd sammen i 27 år. Det viser jo at det ikke var så uriktig, eller, he, he, he

Frode Kyvåg hadde ingen barn før han fikk tvillingene Rikke og Selma.

- Jeg har fått en gave fra gud. Det var jo litt rart. Jeg hadde ønsket meg barn hele veien. Det fjaset om at jeg ikke trengte, siden jeg hadde 30.000 barn her hver sommer, ble litt fjasete for meg.

- Men jeg forstod jo også at jeg kunne jo ikke forlange at Monica avbrøt sin karriere. Hun var jo veldig god, hadde en strålende karriere og var på landslaget.

- Men etter det famøse og bedritne som skjedde i 2000, så sa hun at hun heller ikke gadd mer. Vi avsluttet i fellesskap i april, og i juni var hun gravid.

- Du må jo ha vært helt sprengt!

- Ja, og det ble to stykker også, he he he

Og kun 12 minutter etter fødselen var Rikke og Selma meldt inn i Bækkelaget Sportsklub.

- Vi satte klubbrekord.

- Du ble pappa for første gang i en alder av 55 år. De fleste i den alderen blir jo det i runde to. Hva slags pappa er du. Blir man mykere med årene?

- Jeg klarte selvfølgelig med en gang å få forsiden av Dagbladet, hvor jeg sa: «Jeg er verdens beste pappa». Det var jo litt hårete, kan du si. Det jeg prøvde å si, var at jeg som litt eldre pappa hadde fått mer tid, bedre økonomi, mer kjærlighet å gi, mer livserfaring. Fordelene med å ha levd en stund.

- Streber du etter å finne deg et sted å bo, utdannelsen din, sliter økonomisk - så er det ikke like lett når du setter et barn til verden.

- Jeg var på hver eneste babysvømmingstime, hver eneste svømmetime på Lambertseter hvor de svømte frem til de var fem år, hver eneste fotball- og håndballtrening og har selv trent dem i håndball de siste fire årene.

- Jeg var den siste pappaen som fulgte dem på barneskolen, jeg var den første pappaen som hentet dem i parken.

- Jeg elsker ungene mine over alt på jord, og det er derfor jeg er overnervøs for hvilke reaksjoner som skal komme hos dem på det som skjer nå.

Når du er en ung oppegående mann som trener 25 jenter, så kødder du ikke med det. Du gjør ikke det

Drikker ikke alkohol
Petter Northug var ikke den første idrettsstjerna som har fått i seg for mye alkohol. Selv har Frode Kyvåg tatt konsekvens av det og drikker i dag ikke alkohol.

- Hva skyldes det?

- Jeg fant ut for noen år siden at jeg ikke er noe flink til det. For rundt 20 år siden kanskje.

- Jeg hadde noen intense år som offentlig eiendom. For meg da å stå på Theatercafeen småbedugget en fredags kveld, var ikke noe moro. Å gjøre ting i en eller annen offentlig sammenheng og ikke være klinkende edru, var ikke bra.

- Jeg kunne bli litt småkranglete. Jeg var ikke noe flink til det.

- Rollemodellen som jeg var. Treneren til Bækkelaget og TV-kommentatoren jeg var, og den vanvittige offentlige oppmerksomheten jeg fikk, gjorde at det ikke var forenelig.

- Jeg likte det jo heller ikke. Rødvin for meg var sur solbærtoddy, helt forferdelig.

- Da har du ikke drukket riktig rødvin?

- Det er mulig. Sånn er kona mi også. Når vi feirer nyttårsaften er det tab og laks.


Hjalp NRK-reporter i alkorus

Faktisk var alkohol inne i bilde da han debuterte som TV-kommentator i 1975. NRKs utsendte reporter hadde fått i seg for mye og kunne ikke gjennomføre sendingen. Da ble Frode Kyvåg, som da trente de norske landslagsjentene, spurt av NRK, om ikke han kunne hjelpe dem.

Jeg skal jo ikke slutte å jobbe. Ser jeg ut som typen som setter seg på bingoen på Holter hver formiddag?

- Det var gale tider før, men jeg gjorde det. Jeg husker det godt. Det var gamle Sovjetunionen som arrangerte europamesterskapet og jeg var da i Vilnius.

Frode Kyvåg har vært ute i en vinterdag før. Så vil vinteren vise om det blir fortsatt Norway Cup-arbeid på ham, eller om han skal revolusjonere idrettsanleggsarbeidet i hovedstaden.

- Jeg skal jo ikke slutte å jobbe. Ser jeg ut som typen som setter seg på bingoen på Holter hver formiddag?

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken