MAJORSTUEN: Når vi går slik gatelangs så opplever vi at det stadig er nye firmaer som dukker opp, Valkyriegata er intet unntak. Før for eksempel 1970-årene hadde de fleste forretningene vært i lokalene i en mannsalder.
Vi starter vandringen vår fra Sorgenfrigata og går oppover Valkyriegata. Dette er en av de travleste forretningsgater i Oslo. Et yrende liv på fortauet, og i gata er det stor trafikk av biler og trikker.
Valkyrie plass
Det første vi ser på venstre side er Valkyrien grill. Det ble i 1991 gitt tillatelse til å bygge et lite bygg over nedgangen til Valkyrie stasjon. I 1992 åpnet Valkyrien Grill og på skiltet står det ”Valkyriske Burgere For De Med God Smak”. Holdeplassen ble bygd etter at en del av plassen raste ut i 1912, under arbeidet med undergrunnsbanen fra Majorstuen til Nationaltheatret. Holdeplassen åpnet i 1928 og ble stengt 1985.
Så var det en stor Narvesen-kiosk av den gamle sorten og flere av de røde telefonkioskene, alt borte dessverre. Skulpturen Piken med humleranken av Nic. Schiøll ble gitt til Oslo kommune i 1959 av Frydenlunds bryggeri, i forbindelse med deres 100-årsjubileum. Den var plassert i motsatt ende av plassen
da den ble innviet. Første gård på høyre side har adresse Bogstadveien 45, her er DnB Nor bank og eiendomsavdeling tidligere het den Oslo Sparebank.
Brødfabrikk og delikatesse
Nr. 1 (1898): Her er Ark bokhandel, tidligere var firma Stallen her med glass, gaver og kjøkkenutstyr. Før det var Nils Johansen bakeri her, og inne i gården var Nils Johansens brødfabrikk med sin store fabrikkpipe. Neste forretning er One Piece-Jump In, med kose- og joggedresser. Et par firmaer har vært der i veldig kort periode, før det var det en gull- og smykkeforretning i mange år. Forretningslokalet er mest kjent for firma Valkyrien Delikatesse. Det var en forretning med virkelig topp kvalitet, og med kunder fra hele Oslo. Den hadde vært der i årtier, men i 1977 ble den stengt. Den brukte i alle år gass, men måtte om de skulle fortsette gå over til elektrisitet, dette ville koste en formue sa eieren fru Kjellaug Søberg Gjester. Neste var en port for innkjøring til bakgården. Man var ikke avhengig av porten for å kjøre inn til brødfabrikken, da det var utkjøring fra bakgården til Ole Vigs gate. Hele porten ble i 1968 gjort om til et lite forretningslokale. Her kom en tobakksforretning, og her det vært tobakk helt til den ble nedlagt i 2010. Nå er det blitt Nguyen MR Sushi-utsalg der. I gården var det også et avskrivningsfirma i andreetasje. Det var et meget viktig firma den gangen, før kopimaskiner, skannere og datamaskiner ble allemannseie. Jeg husker jeg skulle ha en attest en gang, den ble skrevet av, og to i firmaet måtte bevitne og underskrive for riktig avskrift.
Nr. 3 (1914): Her er Valkyrien Skomagasin som har vært der så lenge jeg kan huske. Så kommer Rigalo med gaveartikler. Her var Nan-Nas AS med klær, tidligere var det Rudolf Røhne jernvare i alle år. Neste er Kaffebrenneriet med sine motedrikker av forskjellig kaffe. Her var tidligere Majorstuen fargehandel som hadde vært der i en mannsalder.
Fasaden forandret
Nr. 5 (1898): Her er fasaden i første etasje forandret i forhold til hvordan den var før. Først har vi Preus foto, tidligere Kodak foto her. Før det Fotochemie, salg av alt i fotoutstyr, og dit gikk man for å fremkalle og kopiere sine bilder. Så kommer Follestad Trend AS med moteklær for menn, her var Majorstuen elektriske forretning tidligere. Så kommer en Narvesen-kiosk. Før fasadeforandringen var det også et lokale hvor Urmaker Malmnes var og før det Ingeberg J. B & sønn Urmakerforretning.
Majorstuen postkontor
Nr. 7 (1899): Gørst Monsoon med barneklær, her var før A. Hansen bakeriutsalg. Jeg husker at før det var Aasta Modeforretning. Så kommer Nikita frisør, før dem flere forskjellige eiere. Tidligere Arne Tingberg frisør med sine fotballbilder på veggen, fra tiden da han var norgesmester og spilte i Odd Skien. Så har vi Accessorize med alt i smykker, vesker og skjerf, her var tidligere Tangen frukt og grønnsakforretning.
På hjørnet er det United Colors of Benetton med dame- og barnetøy. Tidligere var Erling Johnsen damekonfeksjon her. Vi litt eldre som går gatelangs husker jo at her var Majorstuen postkontor i alle år. Postkontoret flyttet så til Kirkeveien. Gården huset også Brath Pensjonat i en årrekke. Jeg husker også at lege Fredrik Styr som jeg brukte som barnelege var i gården, og han praktiserte til han var passert 90 år.
Nå går vi videre og passerer Jacob Aalls gate.
Nr. 9 (1900): På hjørnet er Café M restaurant, her var i alle år Møllhausen konditori. Så kommer Fromagerie Delikatesse. Gustav Nesting renseri var her i flere tiår. Så kommer United Bakeries. Nr. 11 (1900) hvor Burger King er, tidligere var Trygve O. Pettersen her, dette var også et firma med kundekrets i hele Oslo og gikk under navnet Smør-Pettersen virkelig en forretning med kvalitetsvare. Før i lokalet mener jeg det var Ritz Konditori der. Så har vi Zimba som har merkeklær til barn. Før i gården også Valkyrien Parfymeri og damefrisør og Halvorsen Gullsmedforretning.
2 brune kafeer i 13 og 15
Nr 13 (1900): Først Target, de selger solbriller, smykker og diverse. Jon G. Cuneo tobakksforretning var her i en årrekke tidligere. Så kommer Thune gullsmed & Urmaker AS, her var tidligere Tostrup Gullsmed. Tidligere var Vinkel sko her i mange år. Før det Trocadero Spisesal (restaurant) dette var en virkelig en Brun kafé, som hadde vært der i over 50 år. Den ble nedlagt i 1969 populært kalt for ”tråkka”. Rundt hjørnet i Kirkeveien er det Mac Donalds, her lå M. Halvorsen AS Kolonial, den ble ekstra kjent da en stor elg gikk inn i butikken. Den gikk videre inn på kontoret hvor den måtte avlives. Ingen kunder ble skadet, men de fikk jo en uvanlig opplevelse.
Ovenfor lå Ivar Johansen Kjøttforretning. Jeg tror mange savner de små og gode kjøttforretningene som det var mange av på Majorstuen i gamle dager.
Nr. 2 hvor Video Nova er, her var før Valkyrien Elektriske forretning. Videre i gamle dager lå Dæhlen fiskeforretning. I porten var det en meget besøkt pølsebod på ettermiddag og kveldstid. Det var jo mange pølseboder i portrom på Majorstuen i gamle dager.
Så kommer Vinkelgården på hjørnet mot Kirkeveien. Min far fortalte meg at kvartalet Bogstadveien/Jacob Aallsgt./Valkyriegata og Kirkeveien skulle rives slik at Valkyrie plass ville gå helt fram til Kirkeveien. Vinkelgården fikk derfor kun en levetid på 10 år og ble av den grunn bygd på en meget enkel måte i 1935. Etter 10 år i 1945, vi hadde vært gjennom fem år i krig, og da ble det ikke noe av å realisere de gamle planene for rivning. I Vinkelgården er Valkyrien Kaffehus som har vært der i over 60 år. Så en stor plass foran Vinkelgården, denne plassen hadde offisiell åpning 27. mai 2009 og fikk navnet Vinkelplassen.
Majorstukrysset og siste kvartal i gata
Nå er vi kommet fram til Kirkeveien, og vi skal vandre videre fram til Harald Hårfagres gate hvor Valkyriegata slutter, nå krysser vi Kirkeveien. Dette er nok et av Oslos mest trafikkerte Kryss, både med
fotgjengere, biler, busser og trikker. Det er bestandig et yrende liv her, vi kan vel kalle det for Oslos svar på ”Times Square” i New York.
Nr. 8 (1929 ark. Chr. Lange): En gård som er en del av Majorstuhuset. Det er passasje til t-banen gjennom bygget. Det er flere butikker mot Kirkeveien, vi har W. B. Samson Bakeri. I passasjen er Deli De Luca, her var Lawendel blomsterforretning i alle år. Det er også en Narvesen-kiosk i passasjen. Change avd. Majorstuen er neste, det er en liten klesbutikk. Ninette parfymeri var her i en mannsalder i gamle dager. På hjørnet er Majoren Tobakk som har vært her i mer enn 80 år, drevet først av Bias Bernhoft og nå av hans datter Unni Bernhoft Sand. I gården eller er det forskjellige kontor. Videre ovenfor nr. 8 inngang til T banen, og dette er siste hus på venstre side i Valkyriegata. Nr. 15 (1900) På hjørnet er Brilleland, før var det Apoteket Sfinxen som var her. I gården er også Valkyrien restaurant grunnlagt i 1928 som fortsatt er i full drift, en av de virkelige Brune kafeer i Oslo. På folkemunne kalt ”Valken” , her ble mange av senene til Elling filmene spilt inn. I 2.dre etasje er det nå en Kina restaurant. Både ”Valken” og ”tråkka” var et mye brukt møtested for både kunstnere og radio og TV folk fra NRK. I gården ligger også May blomsten en aktiv og meget kjent blomsterforretning i strøket.
Super garnforretning
Nr. 17 (1913) er Tjorven Garn en forretning full av alle typer garn, her får man det man trenger. Før var her Design Møbler en forretning som solgte trehvite møbler. Tidligere Peder Wettre AS, Verktøy og Verneutstyrs forretning, og før det var det Sigrid Engebretsen frisør. Neste forretning er Tjorven & Friends, her finnes sysaker, broderi pakker, strikkebøker og klær fra Norwegian Spirit & Tine Solheim. Før var Sovehjerte her med dyner og sengeutstyr, så var det en gaveforretning en kort periode. Før det i mange år Success fruktforretning med alt i sjokolade og drops. I neste lokale er Majorstuen Skredder og Renseri, her var før Vanity Shop Parfymeri og før det Astrid Sandmo Parfymeri.
Første Aksjegård
Nr 19 (1913): Her er Combi frisør, eieren her har fortalt meg at denne gården var den første aksjegård i Oslo. Før det Amos Fransson frisør og før det Stensrud Frisør. I gamle dager var dette to lokaler hvor i det øverste lokale var Barth’s manufaktur og før det i mange år Herum manufaktur. I det andre var Løveid Elektriske forretning.
Så kommer Vito AS tobakksforretning. Tidligere Ragnar Olsen Tobakk, før det Aud Nilssen Tobakk og før det S. Johansen Tobakk.
Nr. 21: Her er Specsavers Optikk, lokalet ble i mange år brukt som kontor. Dagny Clausen frisørsalong før det og før det Kristiania Viseguttkontor. På hjørnet er El Granada, en meget populær restaurant (spansk), den har vært der i fra ca. 1980. Før var Mayong Kafé på hjørnet, og den ble spesielt mye brukt av drosjesjåfører den gangen. Dette er den siste gården i Valkyriegata.
Håper dere har hatt en fin tur i Valkyriegata sammen med meg.
Hilsen Ragnar Olsen