(SIDE2:) - Jeg spiser ikke Grandiosa så ofte som før, men det blir kanskje enhver andre måned. Jeg velger Grandiosa når jeg vil ha noe lettvint og usunt, sier Chris Lyngstad til Side2.

Vi spurte et knippe folk på gata om deres forhold til ferdigpizzaen i forbindelse med at Grandiosa fyller 30 år i dag, 11. februar.

Lyngsdad er overrasket over at pizzaen ikke er ennå eldre.

- De er så flinke til å markedsføre seg, og har en så nøytral smak, så jeg tror nok de blir å få tak i, i nye 30 år, sier Lyngstad.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Eksotisk pizza
Grandiosa-pizzaen ble lansert av ferdigmatprodusenten Nora. I dag produseres den av Stabburet på Stranda i Møre og Romsdal.

- Pizza var et forholdsvis eksotisk fenomen i Norge i 1980. Det var allerede noen varianter i frysedisken, men dypfryst pizza ble ofte sett på som mat for spesielt interesserte. Tanken med Grandiosa var å lansere en pizza som alle kunne like og som hadde en jevn kvalitet som folk kunne stole på. I tillegg skulle størrelsen være slik at flere kunne spise den sammen, sier Magnus Tollefsen, produktgruppesjef i Stabburet.

Siden 80-tallet har «grandisen» inntatt de norske hjem og blir stadig mer populær. I dag finnes det ti forskjellig varianter av det kjappe måltidet. Den enkle original-Grandiosaen inneholder tomatsaus, pizzakjøtt, paprika og Jarlsbergost. Men i butikkhyllene finnes også utgaver med blant annet pepperoni, taco eller kjøttdeig og løk.

Så mye Grandiosa spiser vi
Til sammen er Grandiosaen solgt i snart 370 millioner eksemplarer.

Vi nordmenn spiser rundt 48 millioner dypfryst pizza i året, det vil si at det spises mer enn én i sekundet! Av disse er 24 millioner Grandiosa. Det er på vestlandet det inntas aller mest Grandiosa her til lands.

For noen er «grandisen» et dagen derpå-måltid, for andre en kjapp middag eller lørdagskos. For en liten del av befolkningen kan den også være julemat. Vi spiser nemlig 2,5 millioner Grandiosa-pizza i tiden før jul. Historisk sett selges det i desember cirka 20 prosent mer Grandiosa sammenlignet med en gjennomsnittsmåned. 165.000 nordmenn sier de spiser Grandiosa på julaften, ifølge Stabburet.

LES MER: Glem ribba - her er julefavoritten!

Innhold og næring
Den nøyaktige oppskriften på Grandiosa er hemmelig. Men den består av mel, kjøtt, ost og grønnsaker.

- Original Grandiosa kommer i små pakker også så det kan være lurt å velge en liten når man skal spise alene. Det er mye proteiner i en hel pizza, men kalorimessig vil jeg ikke anbefale noen å spise en hel pizza alene. Det er også mye fett i en hel pizza og karbohydrater fra hvetemel gir mindre næring enn grovt mel og det gir liten metthet, sa ernæringsfysiolog Camilla Andersen da vi sjekket innholdet i frossenpizzaene.

Les vår dom: Hvilken Grandiosa er sunnest?

Tror den er eldre
Tyskeren Stefan Flügel har vært i Norge siden 2008, og han ble raskt introdusert for Grandiosa-pizzaen.

- Jeg spiser den ikke så ofte, men kanskje en gang i uken - og bare når jeg er alene hjemme. Det er så enkelt, den er rimelig i pris, og smaker helt greit, forklarer Flügel som trodde den populære pizzaen hadde vært på det norske markedet i 50 år.

Også Kamilla Kolstad var sikker på at Grandiosa-pizzaen hadde 50-årsjubileum.

- Jeg spiser kanskje Grandiosa fem ganger i året eller noe. Jeg synse den er god, og passer som sånn vanlig lørdagsmat, sier hun og avslører at den originale Grandiosa -pizzaen er hennes favoritt.

GRANDIS-FAKTA:
- Grandiosa ble til i 1980, og siden den gang er det solgt rundt ca. 368 millioner av folkets favorittpizza.
- Vi nordmenn spiser rundt 48 millioner dypfryst pizza i året, dvs. at det spises mer enn én i sekundet!
- Lagt etter hverandre ville pizzaene dannet en rekke på 12.600 km. Det tilsvarer strekningen Oslo–Roma 6 ganger!
- Hvis man stabler Grandiosa-esker tilsvarende én dags salg, bygges et tårn som tilsvarer ca. 15 ganger høyden av Hotel Plaza i Oslo.
- Hver dag kjører det 9 vogntog fra fabrikken fullastet med pizza.
- I 2009 benyttet Stabburets fabrikk på Stranda 4400 tonn ost. Dette tilsvarer 44 millioner liter melk, eller melk fra rundt 6400 kuer. Med ca 20 kuer pr. gårdsbruk, er nærmere 300 bruk engasjert på heltid med å levere melk for å dekke ostebehovet ved pizzafabrikken.
- 165.000 nordmenn sier de spiser Grandiosa på julaften (Omnibus 2009). Men for de fleste av disse er nok pizzaen enten enkel formiddagsmat eller kveldsmat.

(Kilde: stabburet.no)

Grandiosas reklamefilmer surrer jevnlig over TV-skjermene. Her er et tilbakeblikk:

HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED