Gå til sidens hovedinnhold

Siv kaprer, Jens taper

Siv Jensen når nye høyder, mens Jens Stoltenbergs parti stuper i oppslutning.

Det er essensen i junimålingen som Opinion Perduco har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Arbeiderpartiet går tilbake med 3,5 prosentpoeng og får den dårligste oppslutningen siden mars 2011 med 25,2 prosent.

Fremskrittspartiet på sin side går hele 3,7 prosentpoeng fram og er så nære 20-tallet som det går an å komme. Høyre klatrer ytterligere opp ett prosentpoeng, til 32 blank, og sikrer dermed et klart blå-blått flertall.

Gunnar Stavrum: Løpet er kjørt for de rødgrønne

Gir inspirasjon
For Siv Jensen og Fremskrittspartiet er dette hyggelig lesing.

- Dette er en god vitamininnsprøyting før valgkampen, sier hun til ANB.

- Jeg tror årsaken til framgangen ligger i at vi har markert oss med vår egen politikk. Vi tør peke på egne løsninger der hvor de andre partiene er forsvinnende like. Vi klarer å synliggjøre våre løsninger, mens Høyre og Arbeiderpartiet nærmest kjemper om å være mest mulig like, mener Siv Jensen.

Hun synes det er veldig bra at også Høyre styrker sin posisjon, og tar det som et sterkt signal om at en borgerlig valgseier er et skritt nærmere. Samtidig understreker hun at Arbeiderpartiet er kjempegode på valgkamp og at det må jobbes knallhardt fram til 9. september for å holde stillingen.

Mye på spill
Arbeiderpartiets nestleder, Helga Pedersen, vil på sin side ikke legge for mye vekt på en enkeltmåling.

- Dette er et nivå vi må løfte oss opp fra. Samtidig er det bare én måling som teller, og det er valgresultatet, sier Helga Pedersen til ANB.

- Målingen bekrefter imidlertid at det er veldig mye som står på spill i valget. Arbeiderpartiet og en rødgrønn regjering er et viktig virkemiddel for å sikre at vi bruker landets ressurser på skole, helse og eldreomsorg framfor skattelette til de rike, sier Aps parlamentariske leder og nestleder.

Lite lojale
Valgforsker og professor Frank Aarebrot forklarer den svake Ap-oppslutningen med svært liten lojalitet blant de som stemte på partiet for fire år siden.

- Ap har demobilisert og skapt tvilere. Målingen viser en massiv usikkerhet rundt Arbeiderpartiets politikk, mener han.

- Samtidig viser målingen at partiet har en stor stemmereserve som kan komme ned fra gjerdet hvis partiet viser en mer bestemt politikk, sier Aarebrot.

Han peker på manglende tiggeforbud og utsendelse av asylbarn som en av årsakene til at partiets tvilere setter seg på gjerdet.

På den annen side har Fremskrittspartiet mobilisert sine egne hjemmesittere, blant annet gjennom et vellykket landsmøte.

- Partiet har profilert sine egne saker godt. Feilskjæret til Siv Jensen i forhold til den norske modellen, har fått liten betydning for partiet fordi den debatten er for akademisk, mener Frank Aarebrot.

Tallenes tale
Opinion Perducos måling er tatt opp i perioden 4. til 10. juni. 977 personer er via telefon spurt hva de ville ha stemt dersom det var stortingsvalg i morgen. 75 prosent har gitt partipreferanse, som fordeler seg slik (endring fra forrige måned i parentes):

Ap - 25,2 prosent (tilbake 3,5)

SV - 4,4 prosent (tilbake 0,5)

Sp - 5,0 prosent (fram 0,2)

Høyre - 32,0 prosent (fram 1,0)

Frp - 19,9 prosent (fram 3,7)

KrF - 5,1 prosent (tilbake 0,7)

Venstre - 4,1 prosent (tilbake 0,8)

Rødt - 1,0 prosent (tilbake 0,1)

Miljøpartiet de grønne - 2,2 prosent (fram 0,2)

Andre - 1,3 prosent (fram 0,2)

(ANB)

Kommentarer til denne saken