OSLO (NTB): Den nye regjeringen må tåle kraftig kritikk fra både politisk hold og miljøbevegelsen fordi den ikke har miljø og klima blant hovedsatsingsområdene.

Venstre, som er ett av regjeringens to støttepartier, er skuffet over Høyre og Fremskrittspartiet.

- Jeg er skuffet over at klima ikke er en del av den politiske plattformen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Miljøpartiet De Grønne er også misfornøyd.

- Miljø og klima ble ikke nevnt med ett ord da regjeringserklæringen ble lagt fram. Dette viser den politiske virkeligheten i den blåblå regjeringens prioriteringer, sier Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne.

Avtroppende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) slutter seg til kritikken.

- Jeg er skuffet over at de ikke tar med klima som ett av sine hovedsatsingsområder. Det er en av vår tids store utfordringer, sier han.

- Vår tids viktigste spørsmål er åpenbart uviktig for denne regjeringen. Det er utrolig, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- Klimaforliket forsterkes
Regjeringsplattformen til Høyre og Fremskrittspartiet trekker fram åtte viktige satsingsområder. Klimapolitikk er ikke blant dem. Miljø og klima er riktignok tilgodesett med et eget kapittel i regjeringsplattformen: «Regjeringen vil bygge sin politikk på forvalteransvaret og føre-var-prinsippet. Den kloden vi skal overlate til våre barn skal være i minst like god stand som vi overtok den fra våre forfedre. Regjeringen vil føre en offensiv klimapolitikk og forsterke klimaforliket. Utbyggingen av fornybar energi må økes», heter det i dokumentet.

De to regjeringspartiene slår også fast at regnskogsatsingen skal «videreføres med mål om langsiktige resultater».

På mandagens pressekonferanse fikk Erna Solberg (H) spørsmål om den nye regjeringens klimasatsing.

- Klima er godt omtalt i samarbeidsdokumentet og vi skal forsterke klimaforliket. Vi har et offensivt kapittel når det kommer til nordområdene. Årsaken til at det ikke er en del av de åtte punktene er fordi vi har valgt å prioritere områdene som skiller oss fra andre regjeringer, sa hun.

- Frp har vunnet
Bellona er lite imponert over den nye regjeringens miljøpolitikk.

- Høyre og Frp påstår at de vil forsterke klimaforliket, men ingenting i denne plattformen tilsier at det skal oppfylles. På klimaområdet er plattformen tynn og lite konkret. Mellom linjene her er det lett å lese at Frp har vunnet klimakampen i forhandlingene. Hvis Høyre og Frp tror de kan leve på Lofoten-fredning i fire år, må de tro om igjen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Miljøstiftelsen ZERO ser imidlertid noen lyspunkter:

- Klimapolitikken styrkes ved at det legges nye virkemidler til klimaforliket, i tillegg til at gamle seire som utfasing av oljefyr bekreftes. Vi ser også tilløp til nytenkning som lover godt, som opprettelse av en ny grønn skattekommisjon og åpning for at Oljefondet kan investere i fornybar energi, sier stiftelsens daglige leder Marius Holm.

Han understreker samtidig at mye fortsatt er uavklart.

- Miljøbevegelsen blir ikke arbeidsledig med det første. Det gjenstår for eksempel å se hva som ligger i «å gjøre norsk økonomi mindre sårbar for svingninger i oljeprisen», sier Holm. (©NTB)

LIVEBLOGG: Følg vår direktedekning her.

HTML EMBED