Gå til sidens hovedinnhold

- Avstanden er stor

Frp ber KrF og Venstre dempe forventningene.

Frp advarer KrF og Venstre mot å ha for høye forventninger til budsjettforhandlingene. Alle fire partiene bedyrer imidlertid at de har som mål å bli enige.

En time varte det første møtet mellom forhandlerne fra de to regjeringspartiene og de to støttepartiene. Da hadde de lagt fram sine posisjoner og de fire forhandlerne gikk for å søke råd om veien videre hos sine partifeller.

- Det er altfor tidlig å si noe om det materielle innholdet i dette, sa Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten mandag formiddag.

På forhånd hadde regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet gjort sitt for å forsøke å dempe forventningene til KrF og Venstre.

- Avstanden er stor, og forventningene er svært høye – kanskje urealistisk høye på enkelte områder, sa finanspolitisk talsmann Gjermund Hagesæter i Fremskrittspartiet idet forhandlingene tok til mandag morgen.

- Skummelt
Hagesæter understreker uansett at han er optimist, men advarer mot at det blir tøffe forhandlinger den korte tiden partiene har på seg.

- Det blir ikke lett. Det er skummelt hvis alle tror det blir lett, for da kan det bli ganske tøft, sier han.

- Forhandlinger er aldri enkle, påpeker også Flåtten, men legger til at de fire partiene har mye sammenfallende politikk

Flåtten ville ikke peke på noen sak han tror vil bli spesielt utfordrende idet forhandlingene startet.

Familie og grønn skatt
Hans Olav Syversen har med seg lista over prioriteringer som sentralstyret til Kristelig Folkeparti har utarbeidet i helgen til møtet.

- Det går på en god sosial profil, en god familieprofil og at vi får et grønt skatteskifte, oppsummerer han.

Venstres Terje Breivik har på sin side med seg partiets alternative budsjett, som ble lagt fram alt torsdag.

- Vi går til forhandlinger med klare forventninger om at det endelige budsjettet skal gjenspeile Venstres profil og prioriteringer. Det gjelder ikke minst på viktige områder som miljø, klima, kollektiv- og jernbanesatsing og fattigdomssatsing, sier han.

- Kan ta tid
Syversen, som er leder av finanskomiteen, vil ikke gå med på at torsdag klokka 10, når finanskomiteen etter planen skal møtes, er absolutt siste frist for forhandlingene.

- Jeg vil ikke sette så strikte grenser. Vi vet alltid hvordan forhandlinger kan ta litt lengre tid noen ganger enn det man tror, sier Syversen.

Han viser i stedet til reglementet for Stortinget som sier at finansinnstillingen skal være klar den 20. november.

Også han tror imidlertid at de kommer til enighet til slutt.

- Det ville vært rart om vi ikke ble det, sier han.

- Jeg er enig i at vi har et felles ansvar for å få til et budsjett i disse dagene, og det tror jeg vi har alle forutsetninger for å få til, sier Breivik.

Holder fast ved profilen
De fire partiene har allerede vært gjennom tøffe forhandlinger som førte til samarbeidserklæringen etter valget. Regjeringen er etter denne erklæringen forpliktet til å forhandle med de to partiene før de eventuelt søker støtte hos andre opposisjonspartier.

Frps Hagesæter viser til at regjeringspartiene allerede har tatt hensyn til samarbeidserklæringen i budsjettforslaget som finansminister Siv Jensen la fram på fredag.

- Jeg registrerer at de ønsker ytterligere endringer på noen områder, blant annet på skattesiden, sier han.

- Det som er viktig for regjeringspartiene er at vi opprettholder profilen på budsjettet. Dette er et budsjett for vekst og velferd både på kort og lang sikt, og det er viktig at man ikke rokker ved at dette er et trendskifte og at man opprettholder denne nye kursendringen som regjeringen har lagt opp til i budsjettet, sier Hagesæter.

(©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken