Gå til sidens hovedinnhold

Frps justispolitiker gir Odins soldater honnør

- Dette bør du ta opp med justisministeren din, sier Hadia Tajik (Ap).

I Politisk Kvarter på NRK tirsdag var Odins soldater tema.

Leder i justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap), tok sterkt avstand fra gruppen som har sitt utspring i nynazismen.

Justispolitiker Jan Arild Ellingsen (Frp) var ikke like skremt, og vil gi gruppen honnør:

- La meg starte med det viktigste først nemlig at Frp ikke gir ubegrenset tillit til Odins soldater. Men det er sånn at vi tidvis har et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet og andre handlinger vi ikke ønsker oss. Og der norsk politi ikke har ressurser til å gjøre jobben. Og da synes hvert fall vi at enhver borger som ønsker å bidra til å redusere utrygghet og redusere kriminalitet, bør få honnør nettopp for det, sa Ellingsen.

- Gir norske borgere økt trygghet

- Du støtter altså gruppen som er startet av en selverklæt nazist, er en gruppe vi kan stole på?

- I utgangspunktet så straffer vi ganske sjelden holdninger her i landet, og det synes jeg er bra. Og det er straffeloven som tar opp i seg det som trengs av begrensninger på det. Hvis denne gjengen velger å begå kriminelle handlinger, skal de selvfølgelig straffes som alle andre. Men hvis de bidrar til det motsatte, og gir norske borgere i dette landet økt trygghet, da synes vi at dette er et positivt bidrag, og ikke et negativt bidrag, sa Ellingsen, som mener Odins soldater til en viss grad kan sammenlignes med Natteravnene.

- Det er politiets jobb

Tajik presiserer at det er ytrings- og demonstrasjonsfrihet i landet, noe som også gjelder for Odins soldater.

- Men det er ikke lov med privat vaktvirksomhet, altså borgervern. Det er langt på vei det Odins soldater sier de driver med når de vil patruljere og dokumentere kriminelle handlinger. Det er noe politiet skal gjøre.

- Jeg registrerer at Ellingsen sier politiet ikke har nok ressurser til dette. Det er oppsiktsvekkende. Det er hans justisminister Anders Anundsen som sitter i regjering og skal sørge for at politiet har nok ressurser til å gjøre folk trygge. Hvis Ellingsen ikke mener det er bra nok, må han ta det opp med sin justisminister, sier Tajik.

Avventer svar fra Anundsen

Nettavisen har vært i kontakt med justisminister Anders Anundsen for en kommentar.

POD: Skeptiske

Politidirektoratet (POD) skriver på sine hjemmesider at de er skeptiske til gruppen Odins soldater og påpeker at det er uakseptabelt at grupperinger opptrer som en form for «borgervern».

Bruk av navn og symboler, samt det faktum at flere av gruppens medlemmer har tilknytning til kriminelle miljøer, understreker denne skepsisen, fastslår de.

Odins soldater har i det siste blant annet patruljert i Tønsberg, ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen. Selv sier gruppen at de kun ønsker å gjøre gatene trygge.

POD understreker at det kun er politiet som kan utøve politimyndighet og som kan benytte maktmidler for å opprettholde ro og orden.

«Det er ikke noe i det generelle kriminalitetsbildet som tilsier at politiet ikke har kontroll på situasjonen, enten det gjelder kriminalitet eller ordensforstyrrelser. Det er således ikke en ekstraordinær situasjon som krever tiltak utover den målrettede innsatsen politiet over hele landet har iverksatt med egne ressurser», heter det på PODs hjemmesider.

Kommentarer til denne saken