(SIDE2): Tilby barna ulike varianter av frukt og grønt, og ikke gi deg selv om smårollingene sier de ikke liker det de får servert.

Server grønnsaker med milde smaker

Det er nok ikke alltid like lett å få barna til å spise de sunneste alternativene, men Opplysningskontoret for frukt og grønt har tipsene til hvordan du får barna til å spise mer frukt og grønt.

For det første er det lurt å være klar over at barn kopierer matvanene til sine foreldre. Med andre ord, hvis ikke du spiser frukt og grønt, så gjør ikke barna dine det heller. Sett frem oppskjært frukt og grønt og spis av det selv slik at barna ser det.

Barn liker gjerne grønt som ikke smaker så sterkt, skriver frukt.no. Dette er for eksempel grønnsaker som gulrot, agurk, minimais, cherrytomater og sukkererter.

Ett tips for å få barna til å få i seg mer av disse grønnsaker er å skjære dem opp i staver slik at det blir lettere å spise.

Små barn elsker vanligvis også smaken og konsistensen på poteter, kålrot, gresskar, og grønn og gul squash. Disse grønnsakene kan du gjerne prøve som førstegangs fast føde for babyer, tipser opplysningskontoret.

La barna være med å bestemme

Barn tiltrekkes naturlig av mat som de kjenner fra før. Forskning viser at barn må få mulighet til å smake på ny mat eller nye smaker sju til ti ganger før de tenker på den som kjent.

Ett kjent problem er at de fleste av oss gir opp etter omtrent tredje eller fjerde forsøk, og tror at de ikke liker den. Prøv deg frem med ulike variasjoner, fortsett å tilby, og oppfordre dem til å ta bare «en liten smak». Gjør gjerne en liten lek ut av det og ikke gi opp!

For å få barna til å like ny mat kan det derfor være lurt å tilby barna den samme maten tilberedt på ulike måter, for eksempel i form av mos, lett stekt eller kokt.

Ett annet godt råd er å la også barna ta del i matlagingen. Involver de små ved å la dem få være med å velge ut, vaske, skrelle, dele, lage skiver, tilberede og servere grønnsaker. Du kan bli overrasket over hvor mye agurk barna spiser bare de får være med på å skjære den opp selv.

Ikke lag oppstyr!

Barn spiser mer når frukt og grønt er oppkuttet eller most. Ett tips er derfor å lage grønnsaksmos når den lille skal smake på en ny frukt eller grønnsak.

Det er ikke bare gjennom det å selv spise frukt og grønnsaker som er med på å påvirke hva barna spiser. Måten man omtaler maten har også stor innvirkning på hva de minste liker og ikke minst forbinder med hva som er godt.

Mange foreldre forventer at barna ikke skal like grønnsaker, og forsterker denne troen ved måten de snakker om grønnsaker på, skriver frukt.no. Unngå å si at barna er flinke eller lag ekstra oppstyr bare fordi de spiser grønnsakene sine. Og bruk ikke is og godterier som belønning! Dette forsterker bare troen om at grønnsaker ikke er godt.