(SIDE2:) Å spise mer frukt og grønnsaker har bare en minimal beskyttelseseffekt mot kreft, viser en studie med 500.000 europeere, skriver BBCNews.

Forskerne bak undersøkelsen mener at kun 2,5 prosent av krefttilfellene kunne vært unngått ved å øke inntaket av frukt og grønt.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Godt etablert råd
I 1990 anbefalte verdens helseorganisasjon at alle bør spise minst fem porsjoner med frukt eller grønnsaker om dagen for å forebygge mot kreft og andre sykdommer. Rådet er blitt godt etablert i de fleste helsekampanjer.

Men forskerne har ikke dokumentert at så mye som 50 prosent av krefttilfeller kunne vært unngått ved å øke folks inntak av frukt og grønt, skriver den britiske avisen.

Studien konkluderer med at sammenhengen mellom inntaket av frukt og grønt, og reduksjonen av kreft er svært svak.

Forskningsgruppen er ledet av forskere fra the Mount Sinai School of Medicine i New York. Livsstilsfaktorer som røyking og trening er også tatt med i studien.

De hevder at i beste fall kan to ekstra porsjoner daglig med frukt og grønt forhindre 2,6 prosent av krefttilfellene hos menn, og 2,3 blant kvinner.

Samtidig understreker forskerne at frukt og grønnsaker fremdeles er nøkkelen til god helse.