Gå til sidens hovedinnhold

Vet du hvordan du skal oppbevare disse?

De fleste av oss gjør det feil.

(SIDE2): Du vet at noe frukt og grønt bør oppbevares i kjøleskapet og noe bør oppbevares i romtemperatur. Men husker du hvilke?

Og vet du hvilke frukter og grønnsaker du kan oppbevare sammen? Og hvem du skal holde fra hverandre?

Topper kastelisten

Hvert år kaster nordmenn 250 tonn med mat. Og frukt og grønt topper lista sammen med brødvarer.

De fleste kaster frukt og grønt fordi det er blitt slapt, gammelt eller kanskje muggent. Eller de har kjøpt for mye frukt.

- Vårt råd er aldri å kjøpe inn mer varer enn man vet man spiser opp i løpet av en ukes tid, skriver Opplysningskontoret for Frukt og grønt på siden nettsider.

Matvett skriver at de fleste grønnsaktyper kan få et nytt liv om du legger dem i isbad om de bare virker litt slappe. De er helt fine for det.

Vi synder mest med bananer.
Vi synder mest med bananer.

I kjøleskapet?

Regelen er at all frukt og grønt som skal gjennom en modningsprosess ikke bør oppbevares i kjøleskap. Dette gjelder

Tomat, agurk, artisjokk, fersk ingefær, aubergine og squash. Disse grønnsakene bør stå på kjøkkenbenken.

Det samme gjelder melon, mango, banan, papaya, pære og epler.

Melon, banan, papaya og avocado kan ta regelrett skade av å komme i kjøleskap fordi de kan få frostskader. Har du lagret mango i kjøleskapet og opplever at fruktkjøttet rundt steinen er brunt, er det sannsynligvis fordi den er blitt oppbevart for kaldt.

Det du skal ha i kjøleskap er bær og de aller fleste andre grønnsaker som ikke er i en modningsprosess.

Synder mest

Vi synder mest med banan, agurk og tomat, selv om de to siste ikke er noen «krise».

- Bananer skal du ikke ha i kjøleskapet i det hele tatt. Blir de prikkete i skallet og du tror du ikke får spist de opp, kan du fint kutte den i biter og legge den i fryseboksen i terninger. Bana, spesielt den som er moden og ekstra smaksatt, er fine isbiter til smoothie, sier informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Britt Kåsin til Side2.

Modningsverktøy

Du kan legge pærer, plommer og epler i kjøleskapet. Men da bør de ligge i en plastpose.

- De utskiller etylengass som vil påvirke modningsprosessen til salat og andre grønnsaker i grønnsakskuffen, sier Kåsin.

Derimot er det glimrende å bruke epler om du for eksempel vil modne avocado fort. Da legger du et par epler i posen med avocado og lar den ligge på benken.

Lysforhold

Du bør ikke la frukten eller grønnsakene stå i sterkt dagslys eller sterkt kunstig lys.

Årsaken til potetene dine er grønne fra butikken, er som regel at de er blitt utsatt for lys. Det frarådes å spise grønne poteter. Grønne poteter inneholder et stoff som heter solanin. Det finnes naturlig i potet, men er ikke er bra for oss om det blir for mye av det.

Har grønnsakene mugnet, og det kun er på et avgrenset område, er det greit å skjære bort, men ta godt rundt det mugne området så du får med deg soppen.

Mange opplever nok at fruktfatet ikke er like delikat etter et par dager som det var da du danderte det. Årsaken er som regel at noe av frukten er i en modningsprosess og dermed skiller ut etylengassen og påvirker den andre frukten.

På jobben kommer ofte fruktkurvene med litt friske små cherrytomater også. De bør du holde vekk fra fruktfatet hjemme av samme årsak.

For kald frukt

Modne frukter bør som en generell regel ikke lagres sammen med umoden frukt.

- En annen ting er at svært lite frukt og grønt smaker noe særlig når det tas rett fra et kaldt kjøleskap. De bør ha hvilt i romtemperatur ganske lenge for å få fram aromaen. For eksempel sier folk ofte at det smaker så lite av norske tomater. Men det er fordi de ofte har tomatene i kjøleskapet og legger den rett på brødskiva kald. Det samme gjelder agurk, sier Kåsin.

Det du skal være forsiktig med er sopp. Du kan godt ha fersk sjampinjong i kjøleskapet i to-tre dager, men ikke særlig lenger. Sopp er ferskvare på lik linje med blåskjell og er den eneste grønnsaken du kan bli dårlig av.

LES OGSÅ:

Vi kaster 190.000 brød om dagen
- Nå kan du glemme datostempling
- Vi har da luktesansen i behold

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken