Gå til sidens hovedinnhold

Frykt rystet børsen

Aksjene på Oslo Børs falt som blylodd og milliardverdier forsvant.

Tirsdag ble nitrist for investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen falt 3,68 prosent til 448,65 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Frykten vant over grådigheten på børsene. Tidligere på dagen ble 91 milliarder radert bort, men aksjene reddet seg noe inn mot slutten av dagen.

Les mer her: 91 milliarder blåst bort

Utlendingene selger
Aktiviteten var skyhøy. Totalt byttet verdier for 19 milliarder kroner eiere og det har ikke vært større omsetning så langt i år. De utenlandske meglerhusene dominerte selgersiden på børsen.

Deutsche Bank og UBS var rene nettoselgere med begge rundt 16 prosent av totalsalget på børsen. Flere av kollegaene i de andre utenlandske meglerhusene figurerte også høyt på listen over nettoselgerne. Carnegie og DnB NOR Markets var begge rene nettokjøpere med 28 og 21,5 prosent av nettokjøpene.

Det var ikke bare Oslo Børs som måtte notere seg en markant nedgang. Børsene i Europa, Asia og USA fikk også merke pessimismen på nært hold. Aksjenedturen begynte tirsdag morgen i Kina. Myndighetene i det folkerike landet vil regulere markedet ytterligere og det rammet spesielt aksjemarkedet.

Kina og USA
Flere av ekspertene har bare ventet på denne korreksjonen. Nedgangen i Kina bør ikke ha stor innvirkning på Oslo Børs, siden det ikke var svakheter i den økonomiske veksten. Det var kun aksjene som falt.

- Det er bare en unnskylding for å selge, sier Peter Hermanrud til NA24.

Ler mer her: - Ikke få panikk

Porteføljeforvalter Trym Riksen i Storebrand mener at den svake veksten i USA må ta store deler av støyten for nedgangen. Etter flere måneder med sammenhengende oppgang, opplevde de ledende indikatorene en topp i begynnelsen av januar. Siden da har veksttakten falt.

Les mer om Riksens syn her:- Feil å se på Kina

Bredt fall
Totalt falt 168 aksjer, mens kun 13 aksjer fikk et løft. 78 aksjer var uforandret.

Selv om oljeprisen holdt seg stabil, falt så å si alle aksjene på børsen. Tungvekterne med solenergiselskapet REC og Telenor i spissen trakk spesielt mye ned. REC falt hele 8,07 prosent til 131 kroner etter at sammenlignbare selskaper i Tyskland også ble rammet av børsfallet. De tyske solenergiselskapene Q-Cells og SolarWorld var ned hele 9 prosent tirsdag ettermiddag.

Verdien av Telenor ble redusert med 5,73 prosent til 111 kroner. Selskapet er spesielt var mot store bevegelser i de internasjonale aksjemarkedene.

Oljeaksjene Statoil og Norsk Hydro falt 2,59 prosent til 160 kroner og 2,26 prosent til 194,50 kroner. DNO falt hele 4,66 prosent til 11,26 kroner. Altinex falt 4,80 prosent til 1,19 kroner.

De største taperne
NutriPharma og Rocksource toppet taperlisten med en nedgang på 11,11 prosent til 2,88 kroner og 8,89 prosent til 16,40 kroner. Begge selskapene leverte svake resultater for fjerde kvartal og ble straffet av markedet.

Tørrbulkrederiene Jinhui Shipping og Golden Ocean falt 7,85 prosent til 30,50 kroner og 6,67 prosent til 10,50 kroner.

Aker Kværner falt 3,72 prosent til 724 kroner, mens DnB NOR falt 2,93 prosent til 86 kroner. Odfjell Invest endte ned 3,87 prosent til 14,90 kroner etter at de hentet inn 510 millioner kroner i en rettet emisjon. PGS falt 4,95 prosent til 144 kroner.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai