Gå til sidens hovedinnhold

Frykter gass-stopp

Russland stanset søndag gassleveransene til Ukraina. I Norge følger Statoil situasjonen med spenning.

Russland stengte søndag gassleveransene til Ukraina, fordi landene er uenig om prisen på gassen. Den russiske gassleverandøren Gazprom står for halvparten av all gassleveranse til Europa, og 80 prosent av dette går gjennom gassledninger som krysser Ukraina, melder AP.

Frykter store problemer
Nå frykter sjefen for det største gassdistribusjonsselskapet i Tyskland at konflikten vil føre til problemer for tysk industri.

- Hvis den manglende leveransen av gass til Ukraina viser seg å være stor og vare lenge, og hvis vinteren i tillegg blir kald er det godt mulig vi får en ordentlig mangel på gass, sier Burchard Bergmann til nyhetsbyrået AP.

E On Ruhrgas sier de vil gjøre alt for at deres småforbrukere av gass ikke rammes av en eventuell gassmangel. De vil se til Norge og Nederland for å dekke opp dette behovet.

I Norge følger Statoil, som er den største leverandøren av gass til Europa her i landet, situasjonen med spenning. I første omgang vil ikke en europeisk gassmangel få store økonomiske konsekvenser for Norge.

Ikke umiddelbar norsk gevinst
- Det er klart det ville være dramatisk hvis gassleveransene til Europa blir berørt. For oss vil nok ikke dette ha de store positive økonomiske utslagene. Det meste av gassen vi leverer til fastlandseuropa er knyttet opp i langtidskontrakter. Selv om gassprisen vil øke dramatisk på det åpne markedet, vil ikke det få umiddelbare konsekvenser for oss, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i Statoil til TV 2 Nettavisen.

På sikt kan en gasstans få konsekvenser for alle gassleverandører.

- Det som derimot kan skje, hvis konflikten, og gassleveransene fra Russland uteblir, er at tilliten til gass som energikilde faller, og det er dramatisk også for oss, sier informasjonsdirektør Aanestad.

Lover leveranse
Gazprom har lovet at leveransen av gass til Europa ikke skal bli rammet av konflikten mellom Russland og Ukraina. Like fullt uttrykker flere at konflikten vil få alvorlige konsekvenser for europeisk industri.

Gazprom startet reduksjonen av gassleveransene til Ukraina søndag morgen grunnet en priskonflikt. Russland ønsker å firedoble prisen i forhold til dagens nivå. Årsaken er at Ukraina i en årrekke har fått kjøpt gass langt under markedspris.

Sist uke sa EUs energikommisjonær Andris Piebalgs at Europa ikke vil få problemer med en kortvarig gasstopp fra Russland. EUs energispesialister møtes denne uka for å diskutere problemet.

Reklame

Ny mobilavtale barberer prisene på abonnementet

Kommentarer til denne saken