Gå til sidens hovedinnhold

Frykter hall-ulykke i Norge

Norske idrettshaller tåler mindre enn eierne tror, hevder ingeniørene. Nå frykter de en ulykke.

Minst 11 personer mistet livet da taket på en ishall raste sammen i tyske Bad Reichenhall mandag. En slik ulykke er ikke utenkelig i Norge, mener ingeniører.

Flere gamle haller oppfyller nemlig ikke dagens krav, men eierne tar likevel ikke de nødvendige forhåndsreglene

- Tørr snø veier gjerne 100 kg per kubikkmeter. Men gammel snø må du anta veier 300 kg per kubikk. Da kan det være vanskelig å beregne hva bygget tåler og ikke tåle. Kontroller viser også at norske idrettshalla tåler langt mindre enn man tror, sier Robert Lisø ved SINTEF Byggforsk til TV 2 Nyhetene.

De fleste eierne er lykkelig uvitende om problemet.

Måking er helt nødvendig for et stort antall haller som ikke er dimensjonert for norske snøforhold. Problemet er at eierne ofte ikke vet at dette må gjøres.

- Vi er bekymret for det, sier Lisbet Landfald, avdelingsdirektør i Statens bygningstekniske etat.

Derfor har myndighetene forsøkt å nå ut til alle eiere av idrettshaller. Å unngå tragedier som den på Bardufoss der tre mennesker omkom i 2000, var målet. Alle halleiere fikk instruksjoner om hva de skulle gjøre og hva de skulle se etter. Men Landfald vet lite om hva som egentlig ble gjort.

- Ikke en eneste kommune har svart oss på det brevet, sier hun.

- Vi tok noen stikkprøver der hvor dette var lagt som en forutsetning, og gikk til bruker og eier og spurte om å få se instruks for måking og disse var da ikke kjent med dette. Så det synes vi er grunn til bekymring, sier Landfald.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken