Gå til sidens hovedinnhold

Frykter kjempebaksmell

Fjorårets utbyttefest kan ende med baksmell for flere tusen selskaper. Ny lovgivning er årsaken.

I fjor delte flere tusen selskaper ut ekstraordinært utbytte for å begrense skatten. Men ny lovgivning kan føre til at disse må dekke opp utbyttet de allerede har betalt ut.

Det viser en rapport fra revisjonsselskapet KPMG.

De nye reglene ble innført i aksjeloven i juli i fjor, i forbindelse med den nye internasjonale standarden for regnskap.

- Ja, det er ganske sjokkerende. Vi har tatt opp dette på en rekke eksterne seminarer. Deltakerne trekker på skuldrene. De skjønner det rett og slett ikke. Men når vi forteller konklusjonen, blir de stille, sier fagdirektør Jan Aastveit i KPMG til Dagens Næringsliv.

Han sier det er umulig å vite hvor mange bedrifter som får en saftig skattesmell, men peker på at det er titusenvis som har delt ut ekstraordinært utbytte.

Dette er reglene
1. juli 2005 ble det for norske aksjeselskaper innført en vesentlig endring i reglene om egenkapital og muligheten for å dele ut utbytte, ved at positive differanser mellom balanseført verdi og anskaffelseskost skal bindes i «Fond for urealiserte gevinster».

Regelen om «Fond for urealiserte gevinster» sier at man for eiendeler skal tilføre positive differanser mellom balanseført verdi og anskaffelseskost til et bundet fond i egenkapitalen, et fond som ikke kan deles ut som utbytte eller konsernbidrag.

Positive differanser kan for eksempel oppstå på grunn av vurdering til virkelig verdi, oppskrivning eller annen måte. Regelen gjelder tilsvarende for gjeld.

Fond for urealiserte gevinster vil dermed kunne binde opp mer egenkapital enn tidligere, forklarer Jan Aastveit, fagdirektør i KPMG.

Håper alt er korrekt
- Det er derfor nødvendig for virksomheter å holde kontroll over positive og negative differanser, slik at man vet hvor mye som skal holdes bundet i fondet. Dette vil deretter gi utslag i hvor mye utbytte og/eller konsernbidrag virksomheten kan utdele, sier partner i KPMG, Arve Dyrkorn, i en pressemelding.

- Nå håper vi bare at selskapene tar seg tid og har kapasitet til å beregne og dokumentere dette, slik at det er et korrekt grunnlag som legges til grunn for utbetaling av konsernbidrag og utbytte for 2005, sier han.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken