Gå til sidens hovedinnhold

Full byggebrems

Nedgang i byggeaktiviteten på over 20 prosent i år.

Det viser nye tall fra SSB.

NA24 - din næringslivsavis

Hittil i år har kommunene registrert 21,5 prosent færre påbegynte nye boliger sammenlignet med samme periode i fjor. I fylkene Oslo, Oppland og Troms er antall påbegynte nye boliger mer enn halvert.

Så lite bygges det
Det ble kun igangsatt 1000 boliger i Oslo i årets første åtte måneder, mot 2337 i samme periode i fjor. Men aller verst er det i Tromsø: Her ble det kun igangsatt 215 boliger, mot 810 i denne perioden i 2007. Tromsø ble under mandagens boligseminar i regi av Prognosesenteret omtalt som verstingen i boligmarkedet for øyeblikket.

Les mer her: - Boliger kan falle 40 prosent

Også i Oppland, som omfatter den hardt rammede Lillehammer-regionen, er bremsene på for fullt. Her ble det igangsatt 306 boliger mot 853 boliger i 2007.

I årets åtte første måneder er det totalt registrert igangsatt 5,8 millioner kvadratmeter bruksareal. Det er 3,7 prosent mindre enn i samme periode i fjor. Nedgangen skyldes kraftig fall i boligsektoren, ifølge SSB.

- Behovet øker
- Det er fullstendig bråstopp for byggingen akkurat nå, sa Bjørn Erik Øye, daglig leder i Prognosesenteret, under boligseminaret.

Tross denne oppbremsingen i byggaktiviteten, mener Prognosesenteret det må bygges vesentlig mer i fremtiden grunnet massiv befolkningsvekst. De viste til beregninger som sier at det vil være syv millioner innbyggere i Norge i 2048. Og disse må bo.

- Behovet for boliger vil øke fra 30.000 til 70.000 boliger per år, bedyret Øye.

Øye sendte videre et hestespark i retning byggebransjen selv for den pågående bråstoppen.

- Bransjen selv har en del av skylden for at byggekostnadene har gått opp 30 prosent, ytret han.

Full sving i næringsbygg
Påbegynt næringsareal ligger likevel fortsatt ligger på et høyt nivå.

Foreløpige månedstall viser at det er igangsatt åtte prosent mer bruksareal til næringsbygg og bygninger til offentlig sektor hittil i 2008 sammenlignet med samme periode i 2007. I kategorien fritidsbygg, boliggarasjer mv. viser statistikken en nedgang på 4,8 prosent fra i fjor til i år.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken