Gå til sidens hovedinnhold

Full fart opp på Oslo Børs

Oljeprisen har bikket 50 dollar og det sender børsen rett til værs.

Stemningen har tatt seg kraftig opp på Oslo Børs. Stigende oljepris styrker børsoppgangen.

NA24 – din næringslivsavis

Klokken 14.11 stiger hovedindeksen på Oslo Børs med 3,43 prosent til 251,60 poeng tirsdag ettermiddag. Dermed kan nyttårsfesten på Oslo Børs fortsette. I dag kan vi få den sjette dagen på rad med oppgang.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Konflikten mellom Russland og Ukraina har medført at gassleveranser til Europa har delvis stanset opp. Samtidig bidrar krigen mellom Israel og Hamas på Gaza-stripen til økt geopolitisk uro. Kontraktene på nordsjøolje med levering i november stiger 3,49 prosent til 51,35 dollar per fat.

Giganter drar lasset
Børslokomotivet StatoilHydro stiger nå med 4,70 prosent til 131,40, solselskapet REC er et av få virksomheter som ikke klarer å følge med på oppturen. Aksjen faller 0,93 prosent til 74,50 kroner, gjødselgiganten Yara stiger 1,87 prosent til 163,25 kroner.

DnB Nor, som falt markant mandag, fortsetter nedgangen med et fall på 3,33 prosent til 26,10 kroner mens tankkjempen Frontline stiger 4,05 prosent til 231 kroner.

Blant de øvrige storselskapene finner man riggselskapet SeaDrill som stiger med 8,87 prosent til 66,30 kroner og Telenor som styrker seg med 4,28 prosent til 50 kroner.

Verre går det med SAS-aksjen, som raser 5,90 prosent til 39,90 kroner.

Følg utviklingen på Oslo Børs

Internasjonal opptur
I Europa har børsene også inntatt en retning oppover. Prispresset i euroområdet avtar og det åpner muligheter for hyppigere rentekutt fra den europeiske sentralbanken. Den tyske DAX-indeksen stiger 1,75 prosent i Frankfurt, mens FTSE 100-indeksen i London løftes 1,5 prosent. I Paris stiger CAC 40-indeksen 1,55 prosent.

I forkant av børsåpningen i New York indikerer futureshandelen at det går mot en god start. Det er duket for flere makrorapporter fra USA. Blant annet kommer innkjøpssjefindeksen ISM for tjenestesektoren og boligtall som viser antallet inngåtte salgskontrakter på brukte boliger.

Følg utviklingen på Wall Street her.

Blandet
Mandag falt Wall Street tilbake etter flere dager med oppgang. Asia fulgte opp med en svak oppgang i morgentimene.

De amerikanske børsene falt mandag. Dow Jones endte ned nær 1 prosent, mens fallet var mindre for Nasdaq og S&P 500.

I USA var ny statistikk om problemene i den hardt rammede bilindustrien med på å sette preg på nyhetsbildet.

Det amerikanske bilsalget falt kraftig i desember. Salget var omtrent en tredjedel lavere enn samme måned ett år tidligere, og det svake markedet rammet både amerikanske og utenlandske merker. For General Motors var salget i 2008 det laveste siden 1959.

Les mer her: USA falt tilbake

I Asia var optimismen noe større da stigende brikkepriser og svekkelse i japanske yen ga et lite børsløft.

Den amerikanske dollaren har styrket seg etter at den nyvalgte presidenten Barack Obama har presentert sine tiltak. Det gir oppgang for eksportavhengige bedrifter.

Les mer her: Svak oppgang i Asia

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken