Gå til sidens hovedinnhold

Full Fresu fra Italia

Paolo Fresu er en av Europas beste jazzmusikanter. Her får vi to bevis på det – også med et sterkt norsk innslag.

Paolo Fresu Devil Quartet
Stanley Music!
Blue Note/EMI

Subtrio Featuring Paolo Fresu
Live at Sting
Dravle Records/Musikkoperatørene

Den 46 år gamle italienske trompeteren, flügelhornisten, komponisten og bandlederen Paolo Fresu er en mann med svært mange jern i ilden. Han er også en musikant som har all mulig grunn til det. Den ene dagen dukker han opp med Carla Bley, den neste med Dhafer Youssef og Eivind Aarset, så med sitt eget band Devil Quartet og ikke minst med norske Subtrio. Det betyr mange forskjellige slags uttrykk, men Fresu er i besittelse av en unik stemme som passer like godt over alt.

Devil Quartet består av tre andre relativt ukjente italienere: Stefano Bagnoli på trommer, Bebo Ferra på akustisk og elektrisk gitar og effekter – noe også Fresu styrer med – og Paolino Dalla Porta på bass. Både bandet og det musikalske språket gruppa fører er ganske ukjent for oss, men jeg kan love at nok en gang står Paolo Fresu i spissen for et heftig og originalt kollektiv.

Dette er moderne, tøff musikk med klare elektriske og ymse fusion-aktige overtoner med en rekke nydelige ballader. Alle i bandet har bidratt på komponistsida og vi snakker om særdeles melodiøs og vakker musikk med masse trøkk i seg. Paolo Fresu skifter mellom trompet og det mjukere flügelhornet og han vet veldig godt hvilket instrument som passer hvor. De tre andre er også solister av meget høy klasse, men Paolo Fresu står fram som den ubestridte ledestjerna i djevel-kvartetten. Det har vært en udelt glede å høre hvordan Fresu også framstår på hjemmebane.

Allerede for 5 år siden møtte Fresu den norske gruppa Subtrio for første gang. Det var i forbindelse med en jobb på Vossajazz og de fire involverte stortrivdes sammen fra første takt. Subtrio, det vil si Stein Inge Brækhus på trommer, Svein Folkvord på bass og John Pål Inderberg på barytonsaksofon, er et strålende lite kollektiv med cooljazz med røtter tilbake til stilskapere som Lee Konitz, Warne Marsh og Lennie Tristano i bagasjen.

Også i dette musikalske landskapet er det tydelig at Fresu har full kontroll. Det er en stilsikkerhet og en personlighet i spillet hans som er sjelden og for de som kjenner Inderberg fra før, så skjønner de at bedre musikalsk kompanjong er vanskelig å finne.

I desember 2004 la de fire ut på turné sammen for første gang og her får vi høre kvartetten både fra Voss, Bergen og i all hovedsak fra klubben Sting i Stavanger. Repertoaret består av standardlåter som ”Golden Earrings”, ”Whisper Not” og ”My Funny Valentine” samt Konitz-låtene ”Dream Stepper” og ”It’s You” og Gerry Mulligan-klassikeren ”Line for Lyons” i to tapninger.

Her har vi med fire dyktige individualister å gjøre med Fresu og Inderberg i spissen som gir oss ”live-opplevelser” av sjeldent merke. De som tror at cooljazz har noe med musikalsk kulde eller kjølighet å gjøre, kan bare avlegge ”Live at Sting” et aldri så lite besøk så vil de skjønne at mer feil er det ikke mulig å ta.

LES FLERE ANMELDELSER

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis