Gå til sidens hovedinnhold

Full jubel på børsen

Investorene kan strekke hendene i været etter en av årets beste dager.

Oslo Børs har ristet av seg den verste depresjonen og er for alvor med i den internasjonal aksjefesten. Hovedindeksen ble løftet 3,14 prosent til 487,06 poeng og på to dager har indeksen steget nesten 4,5 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Det tilsvarer godt over 90 milliarder kroner. Dermed har noe av fallet de siste to ukene blitt hentet inn. Det er likevel godt opp til toppnivåene for noen uker siden, men korreksjonen som mange trodde aksjemarkedene var inne i er foreløpig over.

Pant på topp
Onsdagens oppgang var bred. Hele 130 aksjer steg, men kun 38 hadde negativt fortegn. Til sammenligning var 101 aksjer uforandret fra dagen i forveien. Det var ikke kun de klassiske tungvekterne som dro nordover.

Panteselskapet Tomra ble løftet hele 10,77 prosent til 47,30 kroner. Det var ingen ny informasjon fra selskapet, men solid kjøpsinteresse Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers og Fondsfinans sendte aksjen oppover. Totalt økte verdien på det tidligere vekstselskapet med over 757 millioner kroner.

Milliarder i pluss
Kristian Siems Subsea 7 la på seg 1,67 milliarder kroner da aksjen ble løftet 8,75 prosent til 139,75 kroner. Meglerhuset Goldman Sachs har tatt opp dekningen av undervannsselskapet med en kjøpsanbefaling, melder TDN Finans.

Det var mange selskaper som pekte seg ut. Steen & Strøm ble løftet 7,12 prosent til 391 kroner etter at det ble kjent at Stein Erik Hagens Canica endelig er klar til å legge inn et frivillig bud på alle aksjene i kjøpesenterselskapet. Canica sitter på 86,56 prosent etter at finansieringsbetingelsen i forbindelse med kjøpet av Orklas og Varner-familiens aksjer ble løftet. Dermed har Canica nå sagt at de vil tilby 397 kroner per aksje til alle aksjonærene i Steen & Strøm.

Stråler opp
Solenergiselskapet REC ble løftet 5,43 prosent til 233 kroner etter at den kinesiske solcelleprodusenten Ja Solar la frem et sterkt andre kvartal. Ja Solar hevet også produksjonen for 2007 som kan gi økt omsetning.

Orkla ble løftet 5,50 prosent til 110,25 kroner. Selskapet er største aksjonær i REC med rundt 40 prosent og skal presentere sitt resultat torsdag. Forventningene blant analytikerne er at Orkla vil legge frem et resultat før skatt på 2,24 milliarder kroner fra en omsetning på 14,35 milliarder kroner, viser en sammenstilling fra TDN Finans.

Storebrand ble løftet 3,76 prosent til 96,50 kroner etter at konsernsjef Idar Kreutzer kunne presentere knallsterke tall. Finanskonsernet overgikk forventningene med god klaring og markedet satte pris på denne prestasjonen.

Mange imponerte
Det var mange som sto i kø for å imponere. Prosafe presenterte sterke tall for andre kvartal og ble belønnet med en oppgang på 3,95 prosent til 92 kroner. Aker Yards steg hele 6,58 prosent til 64,75 kroner, mens Marine Harvest ble løftet 6,78 prosent til 6,93 kroner. Handelsbanken er ute med en kjøpsanbefaling i lakseselskapet der John Fredriksen har en kontrollerende post. De mener aksjen har en attraktiv verdivurdering og har et kursmål på 7,50 kroner.

IT-selskapet Fast la frem elendig tall. Det var likevel ikke nok for markedet. Selv om selskapet hadde forberedt markedet på skuffelsen med et resultatvarsel leverte de langt under pari. Aksjekursen ved onsdagens slutt gjenspeiler ikke de dårlige tallene. Etter at selskapet holdt sin presentasjon steg aksjen 7,14 prosent til 10,35 kroner. Blant annet har SEB Enskilda analytiker Sjur Malm omtalt Fast som en oppkjøpskandidat.

Statoil og Norsk Hydro steg 2,15 prosent til 166,25 kroner og 2,82 prosent til 218,50 kroner.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå