Gå til sidens hovedinnhold

Full jubel på børsen

Børsjubel etter at milliarder av dollar pøses ut i finansmarkedene.

Sentralbankene er klare til å spytte inn 200 milliarder dollar til et skadeskutt finansmarked. Meldingen som kommer fra den amerikanske sentralbanken blir mottatt med jubel på børsene.

NA24 - din næringslivsavis

Oslo Børs stiger 2,31 prosent til 410,20 poeng rett etter at nyheten ble kjent. Før det var hovedindeksen opp rundt 1 prosent.

Blod på tann
Frykten for konsekvensene rundt kredittørken i finansmarkedene har fått pessimistene til å få blod på tann. Usikkerheten har rammet allerede nervøse investorer som har solgt unna i aksjemarkedet. Pengene har blitt flyttet over i andre markeder som blant annet amerikanske statsobligasjoner og råvarer.

Redningspakken fra sentralbankene viser at flere enn den amerikanske sentralbanken er villig til å brette opp ermene. Bank of Canada, Bank of England, den Europeiske sentralbanken, Federal Reserve og Swiss National Bank er med på prosjektet. Totalt er det 200 milliarder dollar som skal auksjoneres ut til banker og andre finanskonsern. På denne måten tilføres det kortsiktig likviditet. Utlånene gjennomføres som ukentlige auksjoner der lånet løper i 28 dager.

Tidligere på dagen kom den tyske forventningsundersøkelsen ZEW. Denne overrasket på den positive siden, selv om målingen fortsatt er negativ. Indeksen måler investorene og analytikernes forventninger knyttet til den økonomiske veksten. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at ZEW-indeksen ville ligge på minus 40 poeng

Spår rentekutt
Økonomene i ZEW trekker frem at eksperter spår at den europeiske sentralbanken kommer til å kutte renten innen seks måneder, siden inflasjonspresset kommer til å være moderat det neste halvåret. Den amerikanske dollaren kommer også til å stige i verdi målt mot euroen.

Sett i lys den svake økonomiske veksten i Tyskland venter ekspertene i finansmarkedet at den dynamiske veksten vil gjenvinnes fra september. Dessuten trekker de frem at undersøkelser viser at subprime-bekymringene allerede er priset inn.

Oslo Børs får også solid drahjelp av oljeprisen. I oljemarkedet blir det stadig nye rekorder. Nordsjøoljen passerte 105,82 dollar fatet, mens den amerikanske referanseoljen passerte 109,71 dollar. Aldri tidligere har oljen vært priset høyere.

I Europa stiger tyske DAX-indeksen 2,08 prosent, mens FTSE 100 i London blir løftet 2,54 prosent. Den franske CAC 40 i Paris klatrer 2,22 prosent.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter