Gå til sidens hovedinnhold

Full oppløsning for Vollvik

Idar Vollvik har gjennomført den rene massakren i selskapene han eier.

Idar Vollvik tjente seg søkkrik på mobilsuksessen Chess, og har siden den gang vært en av de mest aktive traderne og investorene på Oslo Børs. Han fikk også smaken på å etablere aksjeselskaper i Brønnøysund-registrene. Men nå rydder han opp.

NA24 – din næringslivsavis

Blant annet etablerte Vollvik et aksjeselskap for hvert av meglerhusene han benyttet seg av for å handle aksjer i 2005. Selskapsnavnene til Vollvik henstilte seg altså på meglerhusene ABG Sundal Collier, Enskilda, First, DnB, Fondsfinans og Pareto.

Tirsdag fikk Brønnøysundregistrene beskjed om at en rekke av disse selskapene skulle oppløses. Alle selskapene som var opprettet for å handle gjennom, samt Vollvik Eiendom, er altså varslet oppløst.

- Det er en opprydning i selskapsstrukturen, er det eneste Robert Müller Monsen vil si om masseoppløsningen i Vollvik-imperiet.

Turbo-Vollvik
Idar Vollvik var en særdeles aktiv trader på Oslo Børs etter at han solgte mobileventyret Chess til TeliaSonera i 2005. Vollvik cashet inn 900 millioner kroner etter salget, penger han har investert både kortsiktig og langsiktig.

Han var børsens største daytrader i 2006, der både tap og gevinst ble bokført. Så stor var Vollvik at han kom på radaren til meglermiljøet på Wall Street. Han har også investert tungt i de børsnoterte selskapene Dynapel og Birdstep, som så langt har vært alt annet enn lukrative investeringer.

Vollvik har også investert i en rekke unoterte selskaper som har startet opp de siste årene. I 2006 gikk han inn i bankselskapet Ya Bank, som er notert på unotert-listen til Norges Fondsmeglerforbund. Vollvik var også storinvestor i oljeselskapet Altinex, som siden ble kjøpt opp av Noreco.

Ingen kommentarer
Mens han drev mobilsuksessen Chess var Vollvik medienes yndling, og han stilte villig opp på intervjuer og jippoer for å profilere mobilselskapet. Men etter salget var ikke Vollvik like interessert i den massive presseomtalen. Han flyttet dessuten til Spania i 2006, der han har bodd store deler av året siden.

Det lyktes ikke NA24 å få en kommentar fra Vollvik onsdag formiddag.

Mer tap i Ya Bank
Vollviks bankengasjement hadde en eksplosiv vekst i lån og innskudd i fjor. Den to og et halvt år gamle banken hadde nesten 1 milliard kroner i innskudd, mens utlånene var på 822 millioner kroner. Vollvik eier 10 prosent av utfordrerbanken.

Med eksplosjonen i utlånene kom også økningen i tapene. Andelen høyrisikolån økte med 5 prosentpoeng til 11 prosent av låneporteføljen. Ya Bank har samtidig økt andelen lån uten sikkerhet i 2007.

Misligholdte engasjementer var på 79,3 millioner kroner, mens tapsavsetningene var på 10,4 millioner kroner i 2007. I 2006 var misligholdte engasjementer på 10,5 millioner kroner, og tapsavsetningene er på 1,6 millioner kroner.

Veksten førte til økt underskudd for den ferske banken, som har Vollvik som en av hovedeierne. Resultat før skatt i 2007 var på hele minus 37,6 millioner kroner, noe som er en forverring fra minus 30,6 millioner kroner i 2006. Nettorenteinntekter var på moderate 37,3 millioner kroner i kvartal, noe som var opp fra 5 millioner kroner i 2006.

Ya Bank skriver at innskudds- og utlånsveksten ventes å fortsette i år. Til tross for økningen i tapsavsetningene vil fokus ligge på forbrukslån og kredittkort.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai