Gå til sidens hovedinnhold

Full revers i industrien

Industriproduksjonen i Norge falt kraftig på slutten av 2008.

Den kraftige internasjonale nedturen treffer norsk industri med full kraft. Fredagens tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at metallindustrien hadde for en nedgang på 13,9 prosent i 4. kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

- Markert svikt i etterspørselen hjemme og ute på grunn av finanskrisen sørget blant annet for en nedgang på 6,5 prosent i produksjonen av innsatsvarer i 4. kvartal 2008 sammenlignet med kvartalet før, skriver SSB.

I tillegg til metallindustrien, rammes også leverandørindustrien kraftig. Her inngår bildelprodusentene som har slitt kraftig den siste tiden.

Full revers andre halvår
Mineralproduktindustrien og trelast- og trevareindustrien ble rammet av svikten i hjemmemarkedet på grunn av lavere byggevirksomhet i Norge i 2008. Samlet gikk produksjonen av innsatsvarer ned med 0,6 prosent i 2008 sammenlignet med 2007, ifølge virkedagskorrigerte tall.

Tallene fra SSB viser at industriproduksjonen økte med 2,7 prosent fra 2007 til 2008, men at utviklingen har gått fullstendig i revers i andre halvår av 2008.

- Etter klar vekst i 1. halvår bidro svikt i etterspørselen til nedgang i 2. halvår 2008, ifølge sesongjusterte tall, anfører SSB.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Det er spesielt sent på året at den globale nedturen virkelig har fått konsekvenser for industrien i Norge.

- Sesongjusterte tall viser at det var en nedgang i norsk industriproduksjon på 2,4 prosent fra november til desember 2008. Alle varetyper utenom energivarer hadde nedgang, og produksjonen av innsatsvarer ble redusert med 4,6 prosent, skriver SSB.

Mye bedre enn Europa
Byrået kommer likevel med en advarsel om å tolke disse tallene for negativt. Dette henger sammen med usikkerhet rundt hvordan feriefraværet ved jul og nyttår har påvirket produksjonen i norsk industri.

Tallene viser en svært stor forskjell mellom utviklingen i norsk og europeisk industri.

Norsk industriproduksjon økte med 0,2 prosent fra november 2007 til november 2008, viser virkedagskorrigerte tall. Statistikk fra Eurostat legger til grunn at industriproduksjonen i land i eurosonen gikk ned med 8,4 prosent i samme tidsrom.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken